Ta hensyn til utfordrende vær og skredfare

> Lesetid: 2 minutter <

Røde Kors ber alle på tur være forsiktige på grunn av utfordrende vær og betydelig skredfare.

Røde Kors minner også om at fjelloverganger kan bli stengt på kort varsel, og oppfordrer alle til å tenke fjellvett også på bilturen.

Pressemeldingen ble sendt ut 4. januar.

– Det er korte dager og både skredfare, mye vind og snø samtidig, så vi ber alle være forsiktige, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

En person omkom

Hjelpekorpsene til Røde Kors har hatt flere krevende oppdrag over hele landet den siste uka, både på fjellet og i mer bynære strøk. Senest nyttårsaften omkom en person i snøskred i Hemsedal, mens en annen ble skadet tidligere samme dag.

– Vi kan ikke få sagt dette tydelig nok: Sjekk skredfaren der du planlegger å gå på skitur. Mye av snøen legger seg på allerede ustabile snølag, som med ekstra tyngde kan løsne og føre til snøskred, sier Løvik.

Det er mange flotte turer du kan gå som ikke innebærer skredfare.

landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Betydelig skredfare

Skredvarslingstjenesten varsom.no melder om betydelig snøskredfare både i Jotunheimen, Hardanger, Hallingdal og i deler av Troms. Det er store variasjoner fra dag til dag, og lokale forhold må alltid undersøkes i de enkelte områdene.

– Faregrad 2 og 3 innebærer at du skal være veldig oppmerksom på faren for å utløse et skred eller bli tatt av naturlig utløste snøskred.

Ta med nødvendig utstyr uansett tur

Værforholdene er ikke bare utfordrende i bratt fjellterreng.

– Det er kaldt og mørkt store deler av døgnet. Alle som skal ut på tur i fjellet eller skogen, bør ta med seg ordentlig utstyr og mer klær og mat enn de tror de får bruk for, sier Løvik.

– Er du i tvil, anbefaler vi at du enten dropper skituren eller legger turen til flatt terreng i god avstand til skredfarlige områder.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →