Hele 20 prosent av unge planlegger å hoppe i sjøen i vinter, eller har allerede gjort det, viser nye Ipsos-tall.
Undersøkelsen viser at fem prosent av nordmenn har badet ute så langt denne vinter. I tillegg til disse svarer åtte prosent at de planlegger å bade i sjøen eller et vann denne sesongen, men ikke har gjort det ennå, melder Norsk Friluftsliv i en pressemelding..
Mitt inntrykk er at isbading har blitt mer populært det siste året, og jeg spår at dette er en trend vi vil se mer av i tiden framover.
Bente Lier, generalsekretær Norsk Friluftsliv
Det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.
Unge mest interessert
Det er de mellom 15 og 24 år som ser ut til å være aller mest interessert i den iskalde aktiviteten.
Blant disse oppgir hele 15 prosent at de planlegger å isbade denne vinteren. Også i denne aldersgruppen er det er imidlertid bare fem prosent som faktisk har gjort det.
– Det at dette er blitt populært kan nok knyttes til tiden vi er inne i, som gjør at man kan få behov for å prøve nye aktiviteter og utfordre seg selv på nye måter. Mange oppgir jo at det å isbade at det gir en nærmest terapeutisk effekt og en enorm mestringsfølelse, sier Bente Lier.
Tips til vinterbading
- Bad aldri alene.
- En lue på hodet holder kroppen varmere.
- Ha på deg ullsokker ute i vannet. Bytt til tørre ullsokker når du kommer opp igjen.
- Ikke vær ute i vannet for lenge, kulden påvirker kroppens motorikk.
- Ha med et underlag å stå på mens du skifter. Det blir for kaldt å stå barbeint rett på bakken eller isen.
- Har du muligheten: gå inn i en varm badstue.
- Kle på deg varme klær, gjerne ull, etter badet.
Flest kvinner og nordlendinger
Tallene fra Ipsos viser også tydelige forskjeller i nordmenns interesse for isbading, der både kjønn og hvor i landet man er bosatt spiller inn.
– Mens hele syv prosent av norske kvinner sier at de har badet ute så langt i vinter, har bare fire prosent av mennene gjort det samme. Og så kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at det er i Nord-Norge at de aller tøffeste og mest aktive isbaderne bor, sier Lier.
Blant de som er bosatt i Nord-Norge oppgir hele åtte prosent at de har isbadet så langt i vinter, mot bare to prosent i Midt-Norge.
Kan ha positiv effekt på psyken
Isbadingens helseeffekter har vært mye diskutert, og forskningen så langt viser ulike resultater.
Noen studier har indikert at aktiviteten kan ha en positiv effekt mot psykiske plager som angst og depresjon. Folk som er utsatt for hjerteproblemer frarådes derimot å isbade, på grunn av sjokk-effekten det har på kroppen.
– Til deg som er inspirert til å teste selv, vær klar over at ekspertene er tydelige på at du aldri bør isbade alene, sier Lier.
Forskere: kan ha flere positive enn negative sider
I en vinterbade-studie har forskere fra Sveits, Polen, Russland, USA, Canada og Hellas gått sammen for å se hva forskningen som finnes på dette området, oppsummert kan fortelle oss om vinterbading – eller isbading som det også kalles.
Konklusjonen her er at bading om vinteren i vann som holder under 5 varmegrader, kan ha flere positive enn negative sider. Forutsatt at badingen utføres av personer med god helse som tar det litt pent og forsiktig.
For ved gradvis tilvenning til det kalde vannet, så reduseres nemlig risikoen for både kuldesjokk, hypotermi og faren for drukning.
Fakta: Hypotermi
- Hypotermi er nedsatt kroppstemperatur. En person er hypoterm, eller nedkjølt, når kroppens kjernetemperatur er lavere enn 35°C.
- Bevisstheten nedsettes gradvis ved videre nedkjøling, og personen er som regel bevisstløs under 30 °C.
- Hjerte- og pustefrekvensen blir svært langsom. Hjertestans forekommer ved at hjertekamrene flimrer (ventrikkelflimmer) eller stopper helt (asystoli).
Kilde: SML.no