Er du usikker på om det er trygt? – Planlegg ruten utenom snøskredterreng

> Lesetid: 2 minutter <

Gode turforberedelser kan bidra til at turen både blir tryggere og bedre.

Hvis du skal på topptur i påsken, anbefaler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at du bruker Varsom-appen både når du planlegger tur og underveis på turen.

I påsken strømmer mange til fjells, ofte med et mål om å stå eller gå på ski i terrenget. Snøskred kan løsne overalt hvor det ligger snø og terrenget er bratt nok.  

Bruk bratthetskartene

– For å sikre gode og tryggere opplevelser i fjellet til påsken, anbefaler vi at man før og underveis på turen bruker bratthetskartene i Varsom-appen for å planlegge ruten, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE Solveig Kosberg i en pressemelding. 

– Planlegg ruten din utenom snøskredterreng dersom du ikke kan argumentere for at det er trygt.

Snøskredterreng er områder som er brattere enn 30 grader, og områdene under slike partier. De er markert med gule, røde og blå farger i appen.  

Varsom.no og i appen finner du også snøskredvarslene. De oppdateres daglig for 24 region i landet.  

Snøskredvarselet er ingen fasit

– I snøskredvarslene på Varsom beskriver vi hva det er i snøen som er problemet og du vil finne tips til hvordan du kan unngå det.

– Men snøskredvarselet er ingen fasit – snøforholdene kan variere ganske mye lokalt. Det er derfor viktig å gjøre sine egne vurderinger og planlegge turen godt, sier Kosberg.

For mer utfyllende informasjon om hvordan man kan unngå skredterreng og skredfare, anbefaler NVE å besøke snøskredskolen  på Varsom.no. 

Fakta: Snøskredvarsler

Fakta: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

  • har ansvar for å forvalte Norges vann- og energiressurser.
  • ivaretar de statlige forvaltningsoppgavene innen skredforebygging.
  • skal sikre en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vassdrag, fremme effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystemer og bidra til en effektiv energibruk.
    Kilde: NVE

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →