Frykter sommeren: 25 personer har druknet så langt i 2022

> Lesetid: 2 minutter <

Fem personer omkom i drukningsulykker i mai.

Ved utgangen av mai har 23 menn og fire kvinner omkommet i drukningsulykker. Av disse er det ett barn under sju år. 48 prosent av de som har druknet er over 60 år, og alle er menn.

Så langt i år har 25 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Av de 27 personene som har druknet, har 11 omkommet fra fritidsbåt og fire fra yrkesbåt. 10 personer druknet etter fall fra land, mens to personer har omkommet i badeulykker i utlandet.

Sommeren er høysesong for drukningsulykker

I gjennomsnitt skjer 40 prosent av alle drukningsulykker mellom juni og august. Drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste årsakene.

– Tenk på hvordan sommerens turer i båt, på stranda eller langs sjø og vann kan bli så trygge som mulig, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

– Repeter sjøvett- og badevettreglene, og følg dem! Det vil gjøre sommeropplevelsene enda finere for både barn og voksne.

De 9 badevettreglene

  1. Lær å svømme
  2. Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen
  3. Bad helst sammen med andre
  4. Stup bare der det er dypt
  5. Svøm langs land
  6. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett
  7. Dytt ikke andre ut i vannet og dukk aldri noen under vann
  8. Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel
  9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers!

Mai: Fall fra land og ulykker med fritidsbåt

To av drukningsulykkene i mai skjedde i Rogaland, begge etter fall fra land. En jente på fem år ble funnet livløs i sjøen i Stavanger etter å ha blitt meldt savnet fra hjemmet. I Egersund fant en forbipasserende båt en mann i 60-årene i sjøen, som var meldt savnet kvelden før.

Det var også to ulykker fra fritidsbåt i mai. En mann i 60-årene druknet etter en kantring på Kongsvinger i Innlandet. I Oslo ble en mann i 60-årene funnet omkommet i sjøen, sannsynligvis etter et fall mellom to båter ved Bygdøy.

To norske statsborgere har druknet utenlands i år.

En norsk kvinne i slutten av 20-årene druknet under bading i Tyrkia i mai. En drukningsulykke fra januar, der en norsk mann i 80-årene omkom i en badeulykke på Gran Canaria, er etter-registrert i statistikken.

Fylkesvis fordeling

Fem måneder inn i 2022 har det vært fire drukningsulykker i Nordland, Vestland og Agder.

I Troms og Finnmark, Rogaland, Viken og Oslo er det registrert tre drukningsulykker, mens Trøndelag og Innlandet har hatt én drukning.

Så langt i år har det ikke vært drukningsulykker verken Møre og Romsdal eller Vestfold og Telemark.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →