Her avslutter Kronprins Haakon. Ekspedisjonen fortsetter videre.

> Lesetid: 2 minutter <

– Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes.

Det sier ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle.

– I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende.

Kronprins Haakon får gode skussmål for sin innsats over isen.

Padler videre

Formålet med ekspedisjonen er å formidle forskning i og om Arktis. Dessuten er innlandsisen på Grønland en viktig brikke for jordas framtid.

Formidlingsekspedisjonen over Grønland har nå nådd første mål, som var å krysse Grønlandsisen, fra vest til øst. Her avslutter Kronprins Haakon ferden, mens de andre deltakerne padler videre på østkysten fra Daneborg til Antarctichavn.

Sterkt ekspedisjonslag

Ekspedisjonen er arrangert av UiT Norges arktiske universitet. Dette er en formidlingsekspedisjon over Grønland. Ekspedisjonslaget består av:

  • Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon har allsidig erfaring med friluftsliv i høyfjellet. Han er en dyktig skiløper og en erfaren kiter. Kronprinsen har flere års militær utdanning
  • Ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle er historiker ved Norsk Polarinstitutt og UiT. Han har skrevet biografi om Fridtjof Nansen
  • Kunuk Lennert, overingeniør ved seksjon for fartøy og tekniske tjenester, UiT. Han er født og oppvokst i Grønland. Han har allsidig erfaring fra arktisk feltforskning og sikkerhet i felt
  • Vegard Ulvang er pensjonert skiløper og aktiv skipolitiker. Han er tilknyttet Idrettshøgskolen, UiT. Vegard er en av Norges store skiløpere, med 14 VM- og OL-medaljer og en rekke verdenscupseire. Han har gjennomført mange ekspedisjoner i forskjellige deler av verden,
  • Markus Landrø er forsker ved NVE, seksjon for bre, is og snø. Han har doktorgrad om beslutningstaking i skredterreng fra UiT (2021). Markus har gitt ut boka Skredfare.
  • Ronny Finsås er kokk og ekspedisjonsguide – og har i en årrekke jobbet for for Antarctic Logistics & Expeditions. Ronny er verdens mest erfarne langdistansekiter – og har kitet fire ganger fra Sørpolen og ut til kysten, og vært på i alt sju lengre kite-ekspedisjoner på Grønlandsisen.

1200 kilometer med kite

Ekspedisjonen har siden starten ved Ilulissat fredag 20. mai seilt 1200 kilometer med kite.

Deltakerne har vært oppe i en høyde på nesten 3000 meter over havet, hatt nattetemperaturer ned mot 30 minusgrader og en vindstyrke opp mot 20 meter i sekundet. 

Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene.

Ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle om kronprinsen

Kunnskap og nysgjerrighet

Ifølge ekspedisjonslederen har kronprinsen også bidratt til å løfte den faglige debatten på turen:

«Hans kunnskap og nysgjerrighet har ført oss innom mange spennende tema – som jeg virkelig gleder meg til å vise TV-seerne om et halvt års tid. På forskningsstasjonen Eastgrip ble dette spesielt tydelig. Kronprinsen og professorene diskuterte viktige problemstillinger med den største selvfølgelighet – og han stilte imponerende relevante spørsmål», skriver Jølle.

150 årsjubileum

Det er UiT Norges arktiske universitet som arrangerer ekspedisjonen, i anledning at det er 150 siden Tromsø museum ble etablert og 50 år siden Kong Olav offisielt åpnet Universitet i Tromsø.

Neste del av ekspedisjonen går på østkysten, fra Daneborg til Antarctichavn, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene.

I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten. 

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →