Ekspedisjonstips for de små og store turene

> Lesetid: 2 minutter <

BOK: Ekspedisjonshåndboka. Mine beste turtips!

FORFATTER: Børge Ousland

UTGITT: 2014, Gyldendal Norsk Forlag. 269 sider.

For oss som tar med unga på ekspedisjon bak huset eller føler oss umåtelig dristige med guide over Besseggen vinterstid er dette morsom lesing. Dette er en helt annen liga.

De store eventyrerne

Denne boka gir et fascinerende innsyn i et tankesett og en metodikk forbeholdt de store eventyrerne: De som drømmer om de store målene, de umulige målene, og når dem. Børge Ousland er en av dem. Han har Nordpolen, Grønland, Antarktis, Arktis og diverse passasjer og isbreer i minneboka. Blant annet. Gjerne alene, og som regel først.

Boka bryr seg ikke så mye om bragdene, men Ousland bygger selvfølgelig på dem for å dele av sin ekspedisjonserfaring.

Utstyr, sponsorer – og intimbarbering (!)

Her er det blant annet tips til pakking, justering av utstyr, innhenting av sponsorer, håndtering av skader, valg av turkamerater, ekspedisjonsledelse, fotografering, dokumentasjon og intimbarbering (!). Og det er selvfølgelig utstyrslister – og forberedelser. Mens vi andre slenger med en sjokoladeplate (eller to), ser det slik ut når detaljene skal på plass:

«Jeg foretrekker sjokolade som består av små, runde biter, for eksempel Melkerull, da disse er enkle å pakke og å spise. Du vet hvor mange biter du kan tillate å forsyne deg med til neste pause. Unngå sjokolade som er veldig kraftig på smak. En mørk sjokoladebit er godt til kaffen, men 200 gram per dag kan bli i overkant. Vil du prøve noe annet enn sjokolade, kan jeg anbefale marsipan».

Den korteste veien mellom to punkter

Og det meste er bygget på erfaringer gjort før ekspedisjonsutstyr ble hyllevare i din lokale sportsforretning, fra en tid eventyrerne måtte gjøre sine egne erfaringer, og samtidig tilpasse ordinært utstyr til ekstrembruk. Og skal du på ekspedisjon bak huset, finner du også nyttige tips her:

«Humør: Den korteste veien mellom to punkter er latter. Dårlig humør og sutring eter kalorier og krefter. Latter trekker ut reserver du ikke ante du hadde. Velg selv!»

Ekspedisjonshåndboka. Mine beste turtips! Børge Ouslands ekspedisjonsbok, pakket med gode tips, enten du skal på langtur – eller vil forbedre ferdighetene på de kortere turene.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 7 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →