Besseggen har vært et populært turmål gjennom flere tiår. Turen over Besseggen går mellom Memurubu og Gjendesheim og har årlig rundt 60.000 besøkende.
Besseggen blir den femte turstien med denne statusen i Norge. Fra før er Fosseråsa i Geiranger, Kjerag og Preikestolen i Lysefjorden og Trolltunga i Odda autoriserte turstier.
– Det er en glede å nå autorisere Besseggen som Nasjonal turiststi, et turmål med svært lange tradisjoner, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
– Besseggen er av de mest ikoniske naturattraksjonene i Norge, og har også blitt veldig populær blant internasjonalt besøkende.
Kan bli fratatt statusen
Et lite utvalg stier vil bli autorisert som Nasjonal turiststi. Høsten 2018 ble kriteriesettet fastsatt av Klima- og miljødepartementet.
Stiene autoriseres for inntil fem år og må deretter reautoriseres for å beholde statusen.
Gjennom Nasjonale turiststier unngår vi at det blir for mye slitasje og forsøpling som går ut over naturmangfoldet og opplevelsen av å være i naturen.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap)
Ved mislighold av autorisasjonskriteriene og vilkår knyttet til utbetaling av tilskudd, kan man bli fratatt autorisasjonen også i autorisasjonsperioden.
Tryggere turstier
– De nasjonale turiststiene bidrar til at de mest brukte turstiene våre er trygge og at de fortsatt er attraktive, selv med mye besøk, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
– Det har dessuten vist seg at ulykker og skader blir redusert når et sted blir en Nasjonal turiststi, på grunn av mer informasjon, bedre tilrettelegging og etablering av fjellvakttjeneste.
Turen går mellom Memurubu og Gjendesheim øst i Jotunheimen nasjonalpark. De fleste av de årlig opptil 60.000 besøkende tar båten til Memurubu og går tilbake til Gjendesheim.
Bratt, smal og luftig
Selve Besseggen er bratt, smal og luftig.
Med en total stigning på 1100 meter og nesten 14 kilometer er det en krevende tur.
Mange bruker åtte til ti timer på turen. Belønningen er derimot stor med utsikt ned i det blågrønne Gjende, innover i Jotunheimen og andre mektige fjellmassiv i alle retninger.
Søknaden viser at det gjennom lang tid har vært jobbet systematisk og godt med forvaltning av Besseggen både med verne- og opplevelsesverdiene, som er en del av Jotunheimen nasjonalpark, skriver Miljødirektoratet i pressemeldingen.
Viktig med samarbeid
De nasjonale turiststiene skal være gode eksempler i et bærekraftig norsk reiseliv. Dette er stier med stor attraksjonskraft, svært mange besøkende og stor andel internasjonale gjester.
Vi vil berømme at det er etablert et godt samarbeid med lokalt næringsliv, kommune og nasjonalparkforvaltning.
Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet
– Med slikt samarbeid sikrer vi både at verneverdiene i nasjonalparken blir ivaretatt, samtidig som det blir lagt til rette for bred lokal verdiskapning og gode turopplevelser for de besøkende.
Penger til nødbuer, redningsutstyr og fjellvakttjeneste
I tillegg til autorisasjonsordningen, er det etablert en tilskuddsordning for turiststiene.
Det er siden oppstarten i 2017 delt ut rundt ti millioner kroner årlig i tilskuddsordning for Nasjonale turiststier.
Pengene har blant annet gått til å bygge nødbuer, innkjøp av redningsutstyr, fjellvakttjeneste, bruer og stitilrettelegging, i tillegg til arbeid med besøksforvaltning.
Stier som er autorisert blir prioritert i tilskuddsordningen.