Løfter frem friluftslivet: Gir penger til merking av fluktrute, arkitekttegnet gapahuk, padlevester og krabbegryte

> Lesetid: 3 minutter <

Kajakker, humlevandring og plankestier er blant formålene når 110 prosjekter for friluftsliv i hele landet får pengestøtte. På lista er det også krabbegryte og hengekøyer.

En million kroner går hvert år fra Statskogs støtteordning «Statskogmillionen» til aktiviteter og prosjekter som skaper friluftsliv og bærekraftig bruk av norsk natur. Prosjektene får støtte på 10.000 eller 5000 kroner.

– Mange små summer sammen med dugnadsinnsats i norske lag og foreninger gir mye friluftsliv og folkehelse. Det er inspirerende å se skaperkraften som blomstrer i frivilligheten på store og små steder, og det er fint at mange kan få et klapp på skuldra gjennom Statskogs ordning, sier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding fra Statskog.

Støtteordningen har søknadsrunder og tildelinger to ganger i året. Vårens runde utgjør hoveddelen av årets støtte. Totalt 110 aktiviteter og prosjekt mottar nå sitt bidrag fra Statskogmillionen.

– Det er gøy å kunne gi litt medvind til noen friluftslivprosjekt rundt omkring i landet, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

Statskog: Håper de får ekstra energi av å bli plukket ut

I Midt-Norge går pengene til klopplegging i Steinkjer, Melhus og Romsdal, skiløyper i Orkland, plankesti i Namsos og gapahuk på Vigra.

– Alle disse bidrar til å skape folkehelse og naturopplevelser, og jeg håper de får ekstra energi av å bli plukket ut som mottaker av støtte fra ordningen vår, sier Statskogs regionsjef i Midt-Norge, Carl Libach.

I alt 11 prosjekt får bidrag fra Statskog i Troms. Formålene varierer mellom alt fra kurs i samers levemåte fra tidligere tider, til vedovn i klubbhytta til Sørreisa o-lag og skiløypeutstyr til Bardu Røde Kors.

– Det skjer mye spennende i denne regionen, og alle søknadene illustrerer at frivilligheten er en viktig bærebjelke. Det er fint å kunne gi noen av dem et lite bidrag til det viktige arbeidet, sier regionsjef i Troms Knut Fredheim.

Mange små summer sammen med dugnadsinnsats i norske lag og foreninger gir mye friluftsliv og folkehelse.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad

Penger til merking av fluktrute, gapahuker og stier

Statskog offentliggjør alle tildelinger fra Statskogmillionen på sine nettsider. Noen av prosjektene som får penger i denne tildelingsrunden.

Innlandet, Elverum: Synliggjøring av fluktrute, kr. 5000: Midler for å synliggjøre en sentral fluktrute fra krigens dager. Natt til 28. februar 1943 ble tungtvannsaksjonen utført. Fluktruta for fem av de ni sabotørene gikk gjennom Hedmark. Forsvarets seniorforbund i Elverum ønsker å bidra til at historien fortelles til nye generasjoner, og planlegger å sette opp informasjonstavler for å vise sabotørenes flukt gjennom Hedmark.

Nordland, Fauske: Gapahuk i Sulitjelma, kr. 5000: Sulitjelma og omegn turistforening planlegger gapahuk i forbindelse med turstier.

Trøndelag, Indre Fosen: Penger til treflis, kr. 5000: Aunbua friluftslag får penger til å kjøpe 20 kubikkmeter treflis. Støtten kommer fra «Statskogmillionen», som skal bidra til friluftsliv i hele landet. Målet med flisa er å utbedre stien inn til Aunbua på Indre Fosen, noe som vil gjøre den enda lettere tilgjengelig for flere.

Nordland, Sørfold: Arkitekttegnet gapahuk, kr. 10.000: Mørsvikbotn grendelag vil sette opp en arkitekttegnet gapahuk som er skreddersydd for området. Laget har fått designet en gapahuk som de tror vil heve både omdømmet og interessen for området. Den vil bli satt opp i et mye brukt, idyllisk friluftsområde som er lett tilgjengelig.

Agder, Grimstad: Krabbegryte og hengekøyer, kr. 10.000: Respons Norway får penger fra Statskog til utstyr for sommerskole. Friluftsliv vil være i sentrum, med toppturer, kanalpadling, matkurs med bål, overnatting på holme, grotte/gruvetur, nattorientering og mye mer. Bidraget fra Statskog vil gå til innkjøp av krabbegryte, hengekøyer og liggeunderlag.

Innlandet, Gausdal: Padlevester til speidergruppe, kr. 5000: Follebu speidergruppe får penger til moderne og sikre padlevester. Speidergruppa legger vekt på at padling er en lavterskel aktivitet som byr på friluftsmuligheter for mange. Gruppa er usikker på alderen på dagens padlevester, og får nå noen kroner fra Statskog til fornying.

Viken, Våler: Gapahuk ved Fiskelaustjernet, kr. 10.000: Risberget turforening får penger fra Statskog til bygging av gapahuk. Byggverket skal reises ved Fiskelaustjernet, som er et yndet utfartssted for befolkningen i Risberget. Turstien Finnvægen passerer og Risberget Rundt-stien går 200 meter unna. Det er i tillegg gode fiskemuligheter i tjernet.

Statskog: Slik søker du

  • Alle organisasjoner kan søke om støtte. Du kan søke to ganger i året; i april og i august.
  • Søknad på midler i ordningen må skje gjennom et eget skjema.
  • Søk helst før du starter – vi støtter ikke aktiviteter som er avsluttet.
  • Du må kunne dokumentere faktiske utgifter på minst kr. 5000 for å bli vurdert i ordningen.
  • Søknaden din kan gi deg 5000 eller 10.000 kroner i støtte. I løpet av et år vil om lag 150 aktiviteter i hele landet få støtte fra Statskogmillionen.
  • Søknadsperioder: Vår: 1. – 30. april. Høst: 1. – 31. august
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →