Havørnungene har fått hvert sitt satellittmerke. Slik kan forskerne følge med på hvordan de klarer seg.
21 norske havørnunger ble i sommer satt ut i Irland og snart slippes ni fri i Spania.
– Utsettingene er milepæler i gjenetableringen av arten fordi de styrker den gjenetablerte bestanden i Irland, sier Duncan Halley, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding.
På Spanias atlanterhavskyst etableres en ny kjernebestand av arten. Det er 150 år siden sist arten var etablert der.
Tidligere er norske havørner innført i Skottland, og fugler klekket der har videre bidratt til gjeninføring i England.
Norske havørner godt på vei å gjenetablere arten på hele av dets tidligere utbredelse på Europas Atlanterhavetskysten.
Duncan Halley, forsker NINA
Fløyet fra Norge tidlig på sommeren, sluppet fri i august
Havørnungene ble fløyet til Irland og Spania tidlig i sommer. Ungene har tilbragt sommeren i innhegninger. De er satelittmerket.
Både i Irland og Spania får ungene tilgang til matlagre mens de gradvis lærer å skaffe mat selv. Dette etterlikner naturen, hvor voksne havørner fortsetter å dumpe mat ved reiret også etter at ungene har flyet.
Midt i august ble de 21 unge havørnene sluppet frived Shannon-elvemunningen, ved Lough Derg, i Waterford og i Killarney nasjonalpark.
De spanske fuglene holdes i fangenskap noe lengre, i et stort felles bur som tillater full utvikling av flygeevnen samt sosiale adferd mellom ungene. Taket og en side av buret åpnes tidlig i oktober.
Vellykket reintroduksjon i Irland
Mellom 2007 og 2011 ble 100 unge havørn sluppet fri i Killarney nasjonalpark i Irlands. Den andre fasen av reintroduksjonsprosjektet ble iverksatt i fjor.
Motivasjonen for å gjenintrodusere havørn er å bidra positivt til både naturmangfold og kulturarv i Irland. På sikt håper man å se positive ringvirkninger for turisme, økonomi og lokalsamfunn.
Fakta: Havørn
- Havørn er en fugleart i haukefamilien. Den er Norges største rovfugl, og den av våre fugler som har størst vingespenn.
- Hunnfuglen er størst, med et vingespenn på opptil 2,65 meter og største kjente vekt på 6850 gram. Ungfuglen er delvis hvitspettet i en ellers mørkebrun drakt med jevnt mørkebrun hale.
- Havørnen har en meget spredt, men vidstrakt utbredelse: fra Grønland og Island i nord til Irak i sør, og gjennom Sentral-Asia og Nord-Asia til Stillehavet i øst. Bestanden har avtatt sterkt etter andre verdenskrig.
- Havørnen får fullvoksen drakt etter 4–5 år og er da nokså ensfarget mørkebrun bortsett fra halen, som er blitt rent hvit, og ungfuglens svarte nebb er blitt gult.
Kilde: Store norske leksikon
Fakta: Norsk institutt for naturforskning (NINA)
- Norsk institutt for naturforskning (NINA) er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
- NINA ble etablert i 1988. Hovedkontoret er i Trondheim, med avdelingskontorer i Tromsø, Lillehammer, Bergen og Oslo.
- I tillegg driver NINA Sæterfjellet avlsstasjon for fjellrev på Oppdal, og forskningsstasjonen for vill laksefisk på Ims i Rogaland.
- NINAs virksomhet omfatter både forskning og utredning, miljøovervåking, rådgivning og evaluering.
- NINA har stor bredde i kompetanse og erfaring med både naturvitere og samfunnsvitere i staben.
Kilde: NINA