Tilrettelagt topptur: Over 40.000 til topps hvert år

> Lesetid: 4 minutter <

Florøs rutenett håndteres av Flora turlag. Turlaget ble etablert i 1976, og har fortsatt som formål å gi alle et turtilbud. Brandsøyåsen er den best besøkte toppen.

På toppen av Brandsøyåsen er det en informativ tavle, som viser et rikt nett av utgangspunkt og turstier på øya.

«Flora Turlag skal arbeide for eit enkelt, aktivt, allsidig og naturvenneleg friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur og kulturgrunnlag. Flora Turlag har over 900 medlemmar og er eit aktivt turlag med mange ulike aktivitetar gjennom heile året. Flora Turlag er tilslutta Sogn og Fjordane Turlag som ein av medlemsforeiningane i Den Norske Turistforening.»

Fire hytter

«Flora Turlag har 4 ubetjente hytter. Det betyr at dei er utan proviant men er utstyrt med dyner, puter og kokeutstyr. Flora Turlag arrangerer fellesturar og kurs. Turlaget legg og til rette for merking av nokre turområder, samt til våre hytter. Flora Turlag gir uttale i naturvernsaker og til kommunale planar», heter det i årsmeldingen for 2018.

Stor medlemsvekst

Medlemstallet i foreningen har gått fra 350 i 2008 til 933 i 2018. Laget jobber med integrering gjennom et lavterskeltilbud, og har eget kajakktilbud, som laget ser tiltrekker seg ungdommer. I årsmeldingen står det også at en av hyttene, Grytadalen, ble stengt på grunn av klager fra besøkende. Turlaget har holdt samlinger, førstehjelpskurs og turlederkurs, og årsmeldingen viser at det er gjennomført 118 turer eller aktiviteter, med nesten 2000 deltakere.

Populær tur

Brandsøyåsen, som vi tilfeldig besøkte, er den desidert best besøkte turen i turlagets oversikt. Av 15 turbøker plassert på forskjellige turmål har 43.936 besøkende notert seg i boka for Brandsøyåsen. Det gir en solid toppnotering. På andreplass kommer Hovlandsstølen med 3.056 besøkende, og deretter Hatlesetnipa med 2.729 besøkende. Det reelle tallet er trolig noe høyere da ikke alle skriver seg inn i bøkene.

Totalt er det notert 53.787 besøkende på de 15 turbøkene i 2018. Det er en nedgang fra foregående år: 56.958 (2017) og 58.573 (2016).

Turlaget forklarer nedgangen slik: «Totalt sett er det ein nedgang i besøkstalet på desse turmåla i 2018 i høve talla i 2017. Ein svært våt seinsommar og haust kan vere noko av årsaka.»

Brandsøyåsen.

Formidabel dugnadsinnsats

Turlagene i landet drives dugnadsbasert, hytter vedlikeholdes, stier ryddes og ruter merkes. I Flora turlag er det estimert en minimumskostnad på 620.000 kroner for hyttene framover, og et behov for 800 timer dugnad fordelt på fire hytter.

Dugnadsregnskapet ser slik ut for det aktive turlaget:

  • Hyttene: om lag 400 timer
  • Turleiing/arrangement: om lag 1200 timer
  • Tirsdags- og onsdagsturer: om lag 600 timer
  • Torsdagsturer: 500 timer
  • Lavterskelturer: 200 timer
  • Møter og administrasjon: 500 timer
  • Facebook, heimesida/nettsida, UT.no og SjekkUT: 200 timer
  • Varding / merking / oppgradering Brandsøyåsen og Storåsen: 40 timer

Omfanget viser den enorme innsatsen som legges ned for å gi gode tilbud lokalt. Om dette tallet er høyt eller lavt sammenliknet med andre turlag er ikke undersøkt, det er heller ikke viktig, men et totalt timetall på rundt 3640 timer i løpet av et år gir 151 døgn sammenhengende innsats. Frivillig. Det er dette som ligger til grunn for de gode opplevelsene. Send de frivillige en tanke neste gang du er på tur, og ruta ser ut til å ha «gjort seg selv» der den ligger.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Klassikeren: Fire fjell på fire øyer på en dag

Klassikeren fra øy til øy i havgapet, med toppturer eller rundturer underveis.

Flora turlag har i mer enn 40 år arrangert turen «Øyane over», første gang i 1977. Turen går mellom og over Hovden, Batalden, Skorpa og Kinn – fire av øyene i skjærgården i Flora kommune.

Turen settes opp som Flora turlags hovedtur i sommersesongen, den arrangeres én gang i løpet av sommeren. Jubileumsturen i 2017 gikk 21. mai (ekstern lenke).

Vi har ikke testet denne turen, men skal man på en heldagstur i dette området ser dette ut som et spennende valg:

«Turen tek 12 timar. Du kan velge om du vil gå over toppane eller langs sjøen på alle øyane. For å få båttransporten mellom øyane til å fungere må det vere eit visst tempo på turane over toppane.»

Fire øyer på 12 timer

Båten går fra Fugleskjærskaia i Florø til Hovden tidlig om morgenen (07.00). Turen går over Hovden (5 km) via Vemannsrøysa, 239 moh, eller langs sjøen på delvis asfaltert og grusa bilveg (5 km) til Barekstad. Båten går så fra Barekstad til Batalden, hvor man kan gå til topps (bratt opp til 492 moh, 4 km t/r), eller rusle i fjæra.

Båten går så videre til Skorpa, hvor du kan gå over Blåkollen (tung tur 392 moh, 5 km) eller gå nede langs sjøen (4 eller 7 kilometer).

Båten går videre til Kinn, hvor du kan gå til topps på Kinnkyrkja (2,5 km t/r), videre gjennom Høyskaret og rundt øya (5,5 km), opp gjennom selve Kinnaklova og rundt øya (6.5 km) eller opp på Søre Stauren (luftig 197 moh) og tilbake til kaia.

18:30 Retur til Fugleskjærskaia i Florø, ankomst 19.00.

 

 

FAKTA: FLORØ

Navnet Florø kommer av norrønt flóðr eller flór, ‘strøm eller gjennomstrømning.

Tettstedet var eget ladested i årene 1860–1964. Florø ligger på øya Florelandet, ytterst mellom Botnafjorden og Solheimsfjorden. I dag regnes også den vestlige delen av Brandsøy som en del av tettstedet Florø. Ladestedet ble opprinnelig opprettet av hensyn til det rike sildefisket.

Industrien domineres av verftsindustri, fiskeindustri med blant annet oppdrett og eksport av laks, eksport av sild og makrell, fiskefôrfabrikk og fiskeforedlingsfabrikk. Ellers er det oljerelatert industri.

I tillegg til Flora kommunes administrasjon, finnes sykehus, videregående skole, skipskontroll for Det Norske Veritas og den lokale administrasjonen for Næringslivets Hovedorganisasjon i Sogn og Fjordane samt Sogn og Fjordane politikammer. Florø havn er godt utbygd med Norges største kapasitet for frysecontainere. Florø lufthavn åpnet i 1971. Flyplassen har egen helikopterbase for trafikk til plattformer i Nordsjøen.

Fakta: snl.no

Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →