Ned i Korpreiret – Hedmarkviddas ukjente canyon

> Lesetid: 10 minutter <

Dette er turen rundt – og ned i Korpreiret – Hedmarkviddas ukjente canyon.

Det er ingen kjente myter, spennende sagn eller ville historier knyttet til Korpreiret på grensa mellom Løten og Elverum, kanskje det er derfor juvet er så lite kjent?

Gravd ut over tid

Juvet Korpreiret er gravd ut av elva Øksna (Yksna på lokal dialekt), en elv som er forholdsvis rolig i de øvre partier, og villere lenger ned.

Juvet er godt kjent lokalt, og det er fine stier i området, informasjonstavler og god merking.

Elva og juvet kan krysses flere steder ved lav vannstand, det skal også være mulig å gå deler av juvet nede i bunnen ved lav vannstand.

Bademuligheter

Det er flere badekulper i elva. En av dem ved utgangspunktet for turen, rett ovenfor broen på stedet, den andre rett nedenfor. Videre nedover er det flere muligheter, ved rolig vann. Men vannet er sjeldent varmt.

Ved mye nedbør er juvet direkte farlig, og man bør under ingen omstendigheter vurdere å krysse elva nede i juvet – eller gi seg i kast med den i bikini og badeball.

(Reportasjen fortsetter etter bildekarusellen)

  • Badekulper: Flere steder i Korpreiret er det små og større badekulper. Her fra kulpen ovenfor brua ved utgangspunktet.
  • Ved store mengder nedbør øker vannstanden i Øksna raskt. Da anbefales det ikke å oppholde seg nede i bunnen uten exit-muligheter.
  • Det er vakkert nede i Korpreiret med elva Øksna.
  • I tørre perioder er det nesten ikke vannføring i Øksna, og det er gode muligheter for å utforske juvet.

To tydelige fossefall

Korpreiret er 2,5 kilometer langt, og veggene er opptil 60 meter høye. Elva i juvet faller tydelig i hele juvets strekning, men juvet har to tydelige fossefall. Den første fossen er 3-400 meter fra utgangspunktet Korperud ved Budor, sør for Nordhue (se faktaboks).

Det andre fossefallet, som består av flere mindre fosser ligger 1-1,5 kilometer fra utgangspunktet, omtrent på grensa mellom kommunene Løten og Elverum.

LES OGSÅ: Rundtur på Hedmarksvidda, via brannvakthytte og mystisk hule

Ved godt vær og lav vannstand er det mulig å gå ned her, og krysse over til andre siden og returnere til utgangspunktet. Eller man kan fullføre runden oppe på kanten av juvet, det gir en rundtur på 6-7 kilometer. Vår tur med flere avstikkere ned i juvet, opp og ned på elvebunnen og ut på det meste av utsiktspunkter endte på 10 kilometer.

«Korperud, 2340»

Utgangspunktet for turen, Korperud, er skiltet fra navnløs vei som går fra Ebru, tar runden om Budor og ned ved Brenneriroa. Dette er ingen severdighet du plutselig snubler over, du må vite om stedet, eller helst være lokalkjent for å finne fram.

Skiltet fra navnløs vei er slitt og delvis skjult i vegetasjonen på stedet, men søket «Korperud, 2340» i Google Maps gir treff på parkeringsplassen, som er utgangspunktet for turen fra vest.

Her kan du parkere bilen, her er det informasjonstavler om området, juvet og flyttblokken som haiket 80 kilometer med innlandsisen fra Koppang (se egen faktaboks).

(Teksten fortsetter etter bildet)

Det er voldsomme krefter i elva Øksna ved stor vannføring. Her fra øvre del, ved utgangspunktet for rundturen.
Det er voldsomme krefter i elva Øksna ved stor vannføring. Her fra øvre del, ved utgangspunktet for rundturen.

Start: Sørsiden av juvet

Denne rundturen tar utgangspunkt i stien på sørsiden av juvet. Fra parkeringsplassen er det noen raske byks bort til utgangspunktet ved brua: Her tar stien av til høyre og går østover langs Øksna og Korpreiret.

Stien er forholdsvis lettgått, den bukter seg fint fram i terrenget og tidlig er det muligheter for å få utsikt ned i juvet.

Det går tråkk eller stier ned mot juvet flere steder på begge sider. Ingen av dem er sikret og ikke alle trygge. Det er fornuftig å være forsiktig, og med barn på tur bør man passe på.

(Teksten fortsetter etter bildet)

De små bekkene som mater elva Øksna vokser seg raskt store når det regner.
De små bekkene som mater elva Øksna vokser seg raskt store når det regner.

Første fossefall

Etter bare noen hundre meter på stien er man ved første fossefall. Det er verdt en stopp, ute på kanten får man fin oversikt over fossen.

Etter 1,5-2 kilometer er man ved andre fossefall.

Nedre fossefall

Ved andre, eller nedre fossefall er det mulig å gå ned i bunnen av juvet og krysse over, om det er lav vannstand. Stien ned er bratt og sleip, og det anbefales ikke å gå ned om det er fuktig eller vått. Deler av stien er sikret med kjetting.

Er det høy vannføring i Øksna kommer man seg ikke over elva.

Er det tørt og fint er det helt greit å gå ned, og det er mulig å gå nedover et stykke på elvebunnen.

Fossefallet her er egentlig tre «trinn» eller tre fosser, som er imponerende jo kraftigere vannføringen er.

(Reportasjen fortsetter etter bildet)

Nedre fossefall består av tre trinn eller fosser, som vannet passerer gjennom. Ved liten vannføring er det mulig å krysse over nedenfor denne fossen.

Fossens tre trinn

  • Korpreiret canyon er 2,5 kilometer langt.
  • Korpreiret har to tydelige fosser, men stor vannføring og flere tydelige fall.
  • Øvre foss er ett tydelig fossefall.
  • Nedre fossefall består av tre fosser som er koplet sammen i tre tydelige trinn.
  • Ved lav vannføring (som på bildet) er fossens tre trinn godt synlige.
  • Ved større vannføring hviskes trinnene ut.

En hel rundtur

Klatrer man opp samme sti som man kom ned kan man fortsette på stien østover, det er flott terreng, og det går lett på stien, som stort sett faller litt hele veien. Innimellom skrår stien vekk fra juvet, andre ganger får man fin utsikt ned.

Juvet er mektig uansett hvor man kommer inntil og får et glimt av det. Etter 3-4 kilometer er man nede ved punktet hvor elva kan krysses ved lav vannstand. Også her er det mulig å følge juvet innover et stykke.

På nordsiden av elva tar stien deg videre og tilbake til utgangspunktet. Også her er det fin merking, og gode stier, som nå går i lett motbakke.

Luftig og uten sikring

Flere steder er det utsiktspunkter, mange luftige og helt uten sikring. Enkelte steder går stien helt ute på kanten, og et par steder er det stupbratt ned. Her er det ikke fast fjell, men løsere underlag av sand, jord og stein, og det er tydelig at det sklir ut litt hvert år.

Pass på, men ta gjerne avstikkerne, det er verdt turen.

(Reportasjen fortsetter etter bildet)

Vårflom med stor vannføring i Øksna, elva som renner gjennom Korpreiret.
Vårflom med stor vannføring i Øksna, elva som renner gjennom Korpreiret.

Fin sti ned til nedre fossefall

På returen gikk vi igjen ned til nedre fossefall. Her er det en sti som leder mer direkte til fossefallene, og som dermed gir bedre utsikt enn utsikten man får på sørsiden av juvet. Også dette utsiktspunktet er luftig, og kanten kan komme litt brått på.

Videre tilbake til utgangspunktet passerer man nok et utsiktspunkt, dette er kanskje det eneste med en viss sikring, for her er det satt opp tau som sikrer litt mot juvet. Dette er et flott utsiktspunkt med god oversikt over juvet – både oppover og nedover. Dette er ved øvre fossefall, dermed ligger utsiktspunktet bare noen hundre meter fra broen og utgangspunktet for turen.

Så er man tilbake til start.

Utgangspunkt: Korperud

Korpreiret er en skjult perle, juvet dukker ikke opp på influencernes instagramkontoer eller Visit Norways bildestrøm. Det er like greit.

Her kan du oppleve storslagen natur i fred og ro, med det naturlige lydbildet fra elvas sus, fossens brus og skogens ro.

Slik finner du frem: Denne rundturen starter i vest. Korpreiret ligger ved Korperud i Løten kommune, rett sør for Nordhue med TV-mastene.

Mellom Hamar og Elverum: Veien opp til avkjørselen mot Korperud tar av i rundkjøring fra riksveg 3 ved Ebru mellom Elverum og Hamar. Du kommer inn på fylkesveg 115, og tar straks av denne til høyre ut på navnløs veg. Her møter du bommen inn til Løten Allmenning (husk å betale), og fortsetter videre oppover, forbi vakre setervanger, beitende kyr og sauer som «eier veien» (kjør forsiktig). Etter cirka 20 minutter tar veien av til høyre og ned til Korperud, utgangspunktet for turen.

Om du vil ha digital hjelp: «Korperud 2340» gir deg treff i Google Maps på parkeringsplassen som er utgangspunktet for turen. Pass på at du velger riktig Korperud, det er flere av dem i Norge.

(Reportasjen fortsetter etter bildet)

VINTER: Det er vakkert ved Korpreiret om vinteren. Bildet er tatt i november, før snøen har lagt seg. Dette er i øvre del av Korpreiret, ved utgangspunktet for rundturen. Når isen legger seg anbefales det ikke å ta seg ned i juvet, eller følge stiene som går ut og ned mot kanten av juvet.

Vakker vinter i juvet

  • Det er vakkert ved Korpreiret om vinteren.
  • Bildet er tatt i november, før snøen har lagt seg.
  • Dette er i øvre del av Korpreiret, ved utgangspunktet for rundturen beskrevet i teksten.
  • MERK: Når isen legger seg anbefales det ikke å ta seg ned i juvet, eller følge stiene som går ut og ned mot kanten av juvet.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Bratt: Det er bratt ned mot juvet ved både krysningspunktene og flere av utsiktspunktene.
Bratt: Det er bratt ned mot juvet ved både krysningspunktene og flere av utsiktspunktene. Her på vei opp igjen.

Sikkerhet: Trygg på tur

Korpreiret er gravd ut av elva Øksna. Det er stier i området, det er informasjonsskilt og merkede stier. Men området er på ingen måte sikret.

Dette er urørt natur på sitt beste, med de farene som følger med. Du er selv ansvarlig for ferdsel i området, og må selv ta gode valg.

Her er det stupbratt ned i juvet mange steder. Stupene er ikke varslet, og de kan komme brått på. Er det vått, blir underlaget sleipt, og man må være ekstra forsiktig.

Vadestedene og krysningspunktene er skiltet, og sikret med kjetting ned de vanskeligste partiene. Det er kun ved lav vannstand det er mulig å krysse. Er det høy vannføring vil det ikke være mulig å krysse ved nedre fossefall, da bør den heller ikke krysses lenger ned. Er du usikker på om elva kan krysses, så ikke gjør det.

Sommer 2019: Harepest påvist

Det er påvist harepest (ekstern lenke) på Hedmarksvidda, og i hytte-området ved Budor ikke langt fra Korpreiret er det funnet flere døde harer.

Harepest (tularemi) kan smitte til mennesker. Harepest er en bakteriesykdom kan gjøre mennesker alvorlig syke, men sykdommen kan effektivt kureres med antibiotika. Mennesker smittes vanligvis gjennom å drikke vann i naturen (Obs! Bading!) eller kontakt med gnagere og deres ekskrementer, ta forholdsregler, ser du en død hare ikke rør den.

(Reportasjen fortsetter etter bildet)

Flyttblokk ved Korpreiret. Det er antatt at denne haiken 80 kilometer med innlandsisen.
Flyttblokk ved Korpreiret. Det er antatt at denne haiken 80 kilometer med innlandsisen.

Trollstein på langtur

Rett før du kommer til parkeringsplassen ved Korperud passerer du en flyttblokk, som har reist med isen helt fra Koppang.

Steinblokka likner ikke andre steinforekomster i området, den er sammensatt av glimmer, kvarts og feltspat, og ligger på morenemateriale dannet av isen.

Det er påvist at flyttblokken stammer fra et felt på Koppang. For 15.000 år siden plukket isen den opp og fraktet den i en tilnærmet rett linje til Løtenfjellet, en reise på rundt 80 kilometer.

For våre tidlige forfedre var det klart at steinen ikke passet inn i omgivelsene, men de fant ingen annen forklaring enn at det måtte være trollene som sto bak, derav navnet «trollstein». Også ved Gitvola lenger nord ligger det flere flyttblokker, også disse knyttet til troll og hekseprosesser.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →