På treningsleir før høstferien: Friluftsliv og toppturer har ført til flere redningsoppdrag

> Lesetid: 3 minutter <

De siste årene har det vært en økning i antall søk- og redningsoppdrag for luftambulansetjenesten.

Høstferien nærmer seg. I disse dager trener luftambulansepersonell fra hele Norge på å redde ut personer fra vanskelig terreng i fjellet.

For syv år siden hadde man 368 søk- og redningsoppdrag, mens det i fjor ble registrert 771 slike oppdrag. Tallene er hentet fra Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for all luftambulansedrift i Norge.   

– Vi tror økningen skyldes økt friluftsliv og at toppturer og bratt friluftsliv har blitt mer og mer populært. Toppen i 2020 kommer nok av pandemien, der så og si alle ferierte i eget land, sier operativ rådgiver Dan Halvorsen i Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding.

Vi synes det er positivt at folk bruker naturen og er aktive. Det er bra for folkehelsa, så vi prioriterer dette på lik linje med for eksempel en hjertestans hjemme i stua.

Redningsmann Arne Sveinhaug
Helikopter i lufta
Helikopter er et effektivt hjelpemiddel i redningsaksjoner. Illustrasjonsfoto: Knut Øsmundset

Trener sammen med alpine redningsgrupper

De siste fem ukene har 146 redningsmenn, piloter og leger vært på treningsleiren til Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Torpomoen i Ål i Hallingdal. De har trent på redning i vanskelig terreng.

– Dette er oppdrag vi får stadig oftere, og derfor er det viktig å trene, sier redningsmann Arne Sveinhaug i Norsk Luftambulanse Helikopter.

Ved redningsoppdrag koordinert av Hovedredningssentralen samarbeider luftambulansen ofte med frivillige hjelpekorps. På Torpomoen trener mannskapet fra luftambulansensammen med Norske alpine redningsgrupper (NARG).

– Vi må kjenne hverandres styrker og svakheter, og ikke minst utstyr, sier Stein Møller, klatrer og medlem i NARG.

– Vi er avhengige av gjensidig tillit. Vi må ha tillit til at vi ikke gjør alvorlige feil og setter hverandre i fare, og den tilliten bygger vi kun ved å trene sammen, sier Møller.

Tips til turen

Luftambulansepersonell minner om at det er viktig å følge fjellvettreglene. I tillegg har Luftambulansens redningsmann Arne Sveinhaug disse tipsene til en trygg tur i fjellet

APP OG NØDLADER: Last ned appen Hjelp 113 og aktiver den. Den viser din nøyaktige posisjon og blir sendt automatisk til nødsentralen når du ringer via appen. Ta også med nødlader, kart og kompass.

SJEKK VÆRET: Sjekk været, planlegg turen og vit hvor du går. Helikopteret kommer ikke alltid kommer frem i dårlig vær.

• GÅ ETTER EVNE: Ha et bevisst forhold til egne evner i forskjellige miljøer.

• KLE DEG GODT: Ta med ekstra klær, og vær forberedt på væromslag. Bruk gjerne sterke farger for synlighet – og husk regntrekk til sekken.

• BLI SETT: Ta med refleksvest og hodelykt. Har du på deg en refleksvest er sjansen for å bli funnet i mørket mye større. Helikoptrene er utstyrt med kameraer som kan se en refleks/lys på flere kilometer avstand.

• FØRSTEHJELP: Husk førstehjelpspakke. Sjekk innholdet før du drar.

• VINDSEKK: Vindsekk gir deg le hvis det blåser opp. Den kan redde liv.  

• ENERGI: Nok mat og drikke. Ta alltid med litt ekstra energi, og gjerne varm drikke – i tillegg til vann.

Været i fjellet
I fjellet kan været endre seg raskt. I slike forhold kan man ikke alltid få hjelp umiddelbart. Sørg for å ha med deg dert du trenger om noe uforutsett skjer. Foto: Knut Øsmundset

Fakta: Redning

Norske alpine redningsgrupper (NARG): har som hovedmålsetning å arbeide for utvikling og drift av en effektiv og sikker alpin redningstjeneste. NARG består av frivillige medlemmer som bistår politiet og Hovedredningssentralene under redningsaksjoner i bratte fjell, på bre og andre områder som krever spesielt utstyr og kompetanse. Medlemmene består av aktive klatrere fra hele landet. Består av over 240 klatrere.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse: en ideell organisasjon som jobber for å flytte avansert livreddende medisinsk behandling ut til pasienten. Norsk Luftambulanse AS er et heleid datterselskap som bidrar til stiftelsens formål gjennom å levere legehelikoptertjenester i Norge og Danmark.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →