Røde Kors: Over 300 oppdrag på en uke

> Lesetid: 2 minutter <

Strålende vær i store deler av landet har lokket mange ut i naturen. Det har gitt travle dager for Røde Kors Hjelpekorps.

Frivillige i Røde Kors over hele landet har hatt 321 oppdrag og bistått i mer enn 500 skadesituasjoner.

Det er over 40 prosent flere oppdrag enn normalt på denne tiden av påsken, melder Røde Kors i en pressmelding.

Samtidig melder Norsk Folkehjelp om færre oppdrag denne påsken.

Kun to påsker de siste 15 årene har vært travlere for Røde Kors Hjelpekorps enn i år.

– Bare i toppårene 2013 og 2018 har vi sett høyere oppdragstall enn ved årets påskeuke, sier Jarle Bjørge Øverland, nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.

74 skader langfredag

De siste dagene er det registrert mange skader. Langfredag ble det registrert hele 74 skader, mens det ble registrert 67 skader påskeaften.

– Med stor utfart blir det også mange oppdrag for de frivillige mannskapene som er på vakt rundt omkring i landet, sier Tommy Eriksen i landsrådsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.  

Få går seg vill  

Så langt i påsken er det rekordfå søksoppdrag for Røde Kors Hjelpekorps.

– Folk er blitt flinke til å planlegge turer etter evne, sier Eriksen.

Det har kun vært to søksoppdrag for Hjelpekorpset så langt i påsken. Et søksoppdrag er et oppdrag hvor noen er meldt savnet, men som man ikke vet hvor befinner seg.

Tidligere år har det vært 27 søkeoppdrag i gjennomsnitt i påskeuka, mens det i toppåret 2008 var hele 64 søkeoppdrag.  

Det er fantastisk at mange velger å bruke de flotte påskedagene ute i naturen.

Tommy Eriksen, Røde Kors Hjelpekorps

– Vi ser en stor endring de siste årene. Det at vi har færre søksoppdrag forteller oss at folk er bedre rustet til å be om hjelp. Bedre mobildekning og værbestandig utstyr gjør at færre går seg vill på fjellet. Vi tror også påsketuristene er blitt stadig flinkere til å melde fra hvor de går og planlegge turene sine etter evne, sier Eriksen.  

Mange oppdrag

Røde Kors Hjelpekorps har 6000 medlemmer og 150 vakthytter. Frivillige har lagt ned en stor innsats for å bistå mennesker som har fått problemer. 

– Påsken har vært hektisk for mannskapene som er på vakt, og vi må helt tilbake til 2018 for å finne en like hektisk påske. De aller fleste av skadene skjer i skiløyper, sier Eriksen.  

Det kan også være folk som blir dårlige på hytter og trenger hjelp for å komme seg til lege eller sykehus.

– Det at folk har god mobildekning slik at de selv kan ringe inn for å be om hjelp gjør at vi får løst oppdrag raskere og mer effektivt, forteller Eriksen. 

De aller fleste oppdragene i påskeuka skjer i nærheten av populære tur- og friluftsområder, spesielt i Innlandet og Viken, melder Røde Kors. Arkivfoto: Magasinet Villspor

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →