Tips til opplevelser: Frykter du passproblemer eller flyplasskø? Hva med å prøve ferielykken i naturen hjemme.

> Lesetid: 3 minutter <

Prøv deg på langtur, bo på en hytte – eller finn naturopplevelsen der du bor. Uten passproblemer. Garantert køfritt.

For første gang på flere år skal mange ut å reise. Under pandemien har de fleste holdt seg i Norge. Nå skal flere til utlandet. Det har ført til passproblemer i Norge og flyplasskaos i utlandet. Og fortsatt er ikke pandemien helt over.

Undervarianter av omikron sprer seg i Europa, og FHI regner med at det vil skje her i Norge også. Flere land har fortsatt tiltak og restriksjoner som kan få konsekvenser for deg når du reiser.

Mange velger Norge i år også

I april svarte 6 av 10 sier at de blir i Norge i år. Kun 1 av 10 satset på å ha det meste av ferien utenfor landegrensene.

Undersøkelsen ble utført av Norstat for Frende Forsikring

– Da vi spurte nordmenn før fellesferien i fjor, skulle 25 prosent ut av landet. Da sto vi midt i massevaksinering og usikkerhet. Nå, ett år senere, har ikke andelen økt til mer enn 39 prosent, sa Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende, i en en kommentar til undersøkelsen.

– Det er overraskende lavt.

Drømmer om fjellet, skogen og kysten

En undersøkelse utført av Opinion for DNT bekrefter dette. Her oppgir 3 av 4 at de planlegger å ta hele eller deler av sommerferien i Norge.

Halvparten av de spurte i undersøkelsen vil til fjells i sommer. Samtidig svarer over 60 prosent at de ønsker seg en fottur i skog og mark eller langs kysten i løpet av ferien. 

Man trenger ikke å reise langt for å få store opplevelser.

– Etter to år med pandemi ser vi at stadig flere grupper har oppdaget Norge som ferieland, og det ser ikke ut til at folk er lei av Norge, snarere tvert i mot, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening i en pressemelding.

Vi ser etterspørsel og interesse for unike naturopplevelser og spennende aktiviteter

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening

Turistforeningen gjør seg nå klar for storinnrykk – på hytter og i stinett.

Opplevelse: Ta et kurs, lån en kano – og lek i vannet.

– Vi er så heldige å ha enkel tilgang til variert natur og et mangfold av opplevelser. Det er noe for alle, enten man vil gå fra hytte til hytte i fjellet, oppleve spektakulær utsikt på topptur, ønsker å oppleve kultur på ferien eller er mer opptatt av å finne nærmeste fine badeplass. 

Unn deg en avkobling. Legg bort telefonen og opplev naturen.

DNTs 5 tips til sommerferien

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Han har fem tips til norgesferien:  

1. Finn en hytte som passer til dine ønsker for ferien: DNT har over 550 hytter i hele landet. Hyttene er betjente, selv- eller ubetjente. På de betjente hyttene kan du få fullpensjon. På de selvbetjente kan du kjøpe mat i proviantlageret som du tilbereder selv, mens på de ubetjente hyttene tar du med selv.

2. Bo fast på en betjent hytte og bruk den som base
Stadig flere, ikke minst barnefamilier, oppdager gleden over å bo fast på en betjent hytte i flere dager istedenfor den stadig populære ferieformen hytte-til-hytte-tur. Her får du maten servert, blir kjent med andre familier og kan tilpasse dagens aktivitet eller tur ut fra dagsformen.

3. Prøv deg på langtur
Gå en lang tur i fjellet. Unn deg en spektakulær vandreopplevelse, og ta deg tid til å total avkobling i naturen. SignaTur er DNTs bærekraftige og utvalgte turer som går gjennom natur- og kulturlandskap i verdensklasse. 

4. Senk tempoet, ta en omvei
Tips: Legg mobilen nederst i sekken, og legg heller primusen, badetøyet og fotokameraet øverst. Mange planlegger ferien i detalj, men ved å være litt fleksibel på hjemreisen kan du la turen bli til underveis. Ta en ekstra natt på en hytte, bli litt ekstra lenge ved det fine badevannet eller ta en ekstra topp før hjemreise. Den ultimate omvei-opplevelsen er årets nyhet «Omveien» fra Lillehammer til Sognefjorden.

5. Besøk nærskogen
Mange av oss har naturopplevelser rett rundt hjørnet fra der vi bor. Benytt sommeren til å utforske nærnaturen! Overnatt på en av DNTs mange markahytter i kort avstand fra byene, eller ta en natt eller to i telt eller hengekøye.

Velger man de mindre kjente turene, kan man gå alene. Prøver man en ny sti kan man få fine opplevelser.

Fakta: ferie i utlandet

Nyttige sider om du planlegger reise til utlandet:

Så mange skal til utlandet i sommer, rangert etter fylke.

 1. Oslo – 58 prosent
 2. Innlandet – 41 prosent
 3. Viken – 40 prosent
 4. Trøndelag – 39 prosent
 5. Troms og Finnmark – 38 prosent
 6. Vestland – 38 prosent
 7. Vestfold og Telemark – 38 prosent
 8. Rogaland – 29 prosent
 9. Agder – 27 prosent
 10. Nordland – 25 prosent
 11. Møre og Romsdal – 22 prosent
  Kilde: Frendeundersøkelsen

Fakta: Den Norske Turistforening (DNT)

 • Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag.
 • Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer. 
 • DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.
 • Turportalen ut.no gir inspirasjon og oversikt.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →