Millioner til norske turmål: Skal sikre den gode opplevelsen

> Lesetid: 2 minutter <

Hele 16 norske turmål får penger: – Etter to år med pandemi har enda flere nordmenn fått oppleve Norge som ferieland og sett viktigheten av naturen som rekreasjonsarena.

Felles for stiene er at det er stier med sterk attraksjonskraft med svært mange besøkende.

16 norske turmål får støtte fra tilskuddsordningen Nasjonale turiststier til prosjekter som skal ivareta natur-, kultur- og opplevelseskvaliteter, melder Miljødirektoratet i en pressemelding.

Høye besøkstall etter to år med pandemi

– Nye bruksmønster har ført til at flere turmål har opplevd høye besøkstall. Med tilskuddsordningen Nasjonale turiststier bidrar vi til å ivareta den gode naturopplevelsen, kvalitetene og sikkerheten ved noen av våre mest populære turområder, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

– Etter to år med pandemi har enda flere nordmenn fått oppleve Norge som ferieland og sett viktigheten av naturen som rekreasjonsarena, sier Hambro.

Nasjonale turiststier

Trolltunga, Fosseråsa, Kjerag og Preikestolen er autorisert som Nasjonale turiststier. Autorisasjonsordningen sikrer tilskudd for å ivareta natur-, kultur- og opplevelseskvaliteter på disse stiene. Dette er turmål med svært mange besøkende hvor internasjonale besøkende utgjør en stor andel.

Bare stier som tar hensyn til naturmangfold, friluftsliv, sikkerhet og landskapskvaliteter kan bli autorisert som Nasjonal turiststi (ekstern lenke).

Rjukan Gaustatoppen
Gaustatoppen (1883 moh.) over Rjukan. Nå er turmålet tildelt 300.000 kroner fra Miljødirektoratet.

I tillegg til de autoriserte Nasjonale turiststiene har Norge andre stier med svært stor attraksjonskraft og opplevelsesverdier. Også disse har utfordringer knyttet til blant annet slitasje, søpppelhåndtering, sanitærforhold eller informasjon.

Flere av disse får nå støtte fra tilskuddsordningen.

Flere og flere setter gode natur- og kulturopplevelser høyt på sin prioriteringsliste både i ferien og i hverdagen. Med ordningen Nasjonale turiststier blir stadig flere stier godt rustet til å ta imot svært mange besøkende.

Miljødirektør Ellen Hambro

Sanna på Træna, Skålastien, fuglefjellet på Runde og Viewpoint Snøhetta har ikke tidligere mottatt støtte.

Det er sentralt i ordningen at det ikke skal legges til rette for mer utbygging og tilrettelegging enn det som er nødvendig for å ivareta de ulike kvalitetene til naturområdet.

Pengene går blant annet til arbeid med besøksforvaltning, slik som brukerundersøkelser og analyser av naturens sårbarhet.

I noen områder vil støtten gå til fjellvakttjeneste og vertskap i sommersesongen.

Viktig med kunnskap

Miljødirektoratet har jevnlig kontakt med turmål som opplever utfordringer knyttet til blant annet slitasje, søppel, telting og parkering.

Kunnskap om besøksforvaltning gjør turmålene bedre rustet når det oppstår uforutsette situasjoner.

Deler ut mer penger i sommer

Årets prosjekter er tildelt fra 100.000 kroner til 1,65 millioner kroner i denne runden. I tillegg vil det komme en tilleggsutlysning med søknadsfrist medio august 2022 for resten av årets midler.

– Enkelte prosjekter har fått midler for å kunne sluttføre arbeid som er påbegynt tidligere, sier Hambro.

Besseggen. Etter stigningen opp fra Bjørnbøltjønnet får man første gode inntrykk av Besseggen. Mange går turen. Men ikke alle er godt nok forberedt. Foto: Magasinet Villspor

Fakta: Prosjektene som får støtte

 • Aurlandsdalen, Aurland, Vestland: 420.000,-
 • Besseggen, Vågå, Innlandet: 420.000,-
 • Dronningruta, Øksnes, Nordland: 800.000,-
 • Dronningstien, Ullensvang, Vestland: 300.000,-
 • Engenbreen, Meløy, Nordland: 400.000,-
 • Fosseråsa, Stranda, Vestland: 529.000,-
 • Gaustatoppen, Tinn og Hjartdal, Vestfold og Telemark: 300.000,-
 • Kjerag, Sandnes, Rogaland: 375.000,-
 • Preikestolen, Strand, Rogaland: 1.650.000,-
 • Romsdalseggen, Rauma, Møre og Romsdal: 1.000.000,-
 • Rødøy, Rødøy, Nordland: 420.000,-
 • Runde, Herøy, Møre og Romsdal: 200.000,-
 • Skålastien, Stryn, Vestland: 410.000,-
 • Trolltunga, Ullensvang, Vestland: 1.600.000,-
 • Træna, Træna, Nordland: 100.000,-
 • Viewpoint Snøhetta, Dovre, Innlandet: 150.000,-

I behandling av søknadene ble det lagt vekt på at tiltakene skal støtte oppunder ivaretagelse av sikkerhet, natur- og kulturminner og den gode turopplevelsen på eksisterende turmål, med sterk attraksjonskraft og svært høye besøkstall. 

Miljødirektør Ellen Hambro
Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →