I år er det 50 år siden den internasjonale våtmarkskonvensjonen kalt Ramsar ble etablert. Denne er den eldste av de moderne miljøavtalene.
Ramsarkonvensjonen er, kort fortalt, en internasjonal avtale om bevaring og ikke-ødeleggende bruk av verdifulle våtmarksområder. Konvensjonen ble undertegnet 1971 i byen Ramsar i Iran. Norge ratifiserte avtalen i 1974, og i 2016 hadde 173 land sluttet seg til.
Presset øker på våtmarker
Selv om viktige våtmarksområder i Norge er vernet, og noen er utpekt som Ramsar-områder, fortsetter presset mot dem fra mange hold.
Infrastrukturprosjekter knyttet til vei, jernbane og fragmentering, urbanisering og forurensing er eksempler på dette, skriver statsforvalteren i Innlandet på sine nettsider.
Viktige våtmarker
Våtmarker er blant de mest varierte og produktive økosystemene på jorda.
I norsk kontekst er disse områdene ikke bare essensielle for dyr og planter, men også viktige for oss mennesker. Våtmarkene bidrar til å nedskalere større og mindre naturkatastrofer i forbindelse med for eksempel flom, samt å regulere store og plutselige vannmasser.
Myr utgjør kun tre prosent av verdens landareal, men lagrer dobbelt så mye karbon som verdens skoger.
I klimasammenheng er det svært viktig at karbonet er bundet i torven, og ikke slippes ut i atmosfæren som CO2. Alle disse økosystemfunksjonene fungerer best når våtmarksområdene våre holdes intakte.
I år er konvensjonen som skal beskytte disse områdene 50 år.
Fakta: våtmark
- Våtmarkene finner vi der hvor land og vann møtes, både i ferskvann, brakkvann og saltvann.
- Områdene blir oversvømt og fylt med vann deler av året, men har også tørre perioder. Fakta: vatmarkoslo.no
Fakta: Ramsar-konvensjonen
- Konvensjonen forplikter medlemslandene til å oppnevne minst ett våtmarksområde på en liste over internasjonalt viktige våtmarksområder.
- Ramsar-listen, som i dag omfatter over 2200 våtmarksområder, er dermed verdens største nettverk av verneområder og dekker 2.1 millioner km2.
- Våtmarker omfatter grunne sjøområder ned til seks meters dyp, strandsoner, fuktenger, fuglefjell, ulike typer ferskvann og elver.
- Norge har (i 2016) 63 områder på Ramsarkonvensjonens liste. Av disse er 54 på fastlandet, 1 på Bjørnøya og 8 på Svalbard. Kilde: snl.no