Earth Hour: Slukk lyset for jorden i én time 25. mars

> Lesetid: 2 minutter <

I flere år har folk vist engasjement for klima og natur ved å slukke lyset i én time. Årets markering er lørdag 25. mars klokken 20.30.

Earth Hour ble først arrangert i Sydney i 2007. I dag markeres dagen i over 190 land. I år er Norge med for 15. året på rad. Markeringen er et initiativ fra WWF.

Målet er å få fokus på viktigheten av å trappe opp innsatsen for klima og natur, melder WWF i en pressemelding.

– De neste syv årene blir kritiske, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

– Slukk gjerne lyset, men la ikke engasjementet stoppe der, sier Andaur, som foreslår å bruke timen fornuftig – til å plukke søppel eller klargjøre sykkelen så bilen oftere kan få fri. Eller se en lærerik naturdokumentar.

– Det er mange muligheter og alle bidrag, uansett størrelse, teller, sier Andaur.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond oppfordrer nordmenn til å engasjere seg og gjøre noe positivt for kloden under årets Earth Hour-markering. Foto: Elin Eike Worren / WWF pressemelding

Viktig å ta vare på naturen

Historisk har Earth Hour satt søkelyset på klimakrisen, men fremover ønsker WWF å rette oppmerksomheten mot viktigheten av å ta vare på natur. På slutten av 2022 ble det vedtatt en ny naturavtale i Canada, med mål å stoppe og reversere tapet av natur innen 2030.

– Naturen forsvinner i et alarmerende tempo verden over, mye på grunn av måten vi overbruker den på. Den gode nyheten er at vi vet hva som må gjøres for å endre kurs, sier Andaur.

– Earth Hour er en viktig påminnelse om det akutte behovet for å beskytte det ene hjemmet vi alle deler og hvor lite tid vi har til å gjøre det. Vi håper derfor at både enkeltpersoner, bedrifter og offentlige aktører vil bli med på årets markering for å vise sitt engasjement.

I 2022 gikk kjente landemerker i svart for saken: Sydney Opera House, Empire State Building i New York og Colosseum i Roma.

For å skape en renere, tryggere og mer stabil framtid for både mennesker og natur, må vi sørge for at den globale oppvarmingen holder seg under 1,5 grader.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond

Fakta: Earth Hour

 • Earth Hour startet som en liten markering arrangert i Sydney av WWF-Australia i 2007. Siden er dette blitt en global bevegelse.
 • I 2022 markerte millioner av mennesker i over 190 land Earth Hour.
 • I Norge har WWF arrangert Earth Hour siden 2009. Det kongelige hoff, Grand Hotel Oslo, Rockheim samt Stavanger og Lillehammer kommuner deltar i årets markering.
 • Earth Hour er 25. mars klokken 20.30.
  Kilde: WWF

Fakta: WWF Verdens naturfond

 • WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner.
 • WWF jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
 • WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen.
 • WWF jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
  Kilde: WWF

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →