Høst og bålkos: Slik får du fyr på bålet

(Estimert lesetid: 4 minutter)

Bålet en herlig turvenn og et varmt midtpunkt for gode opplevelser. Reflektorbålet gir varme, pagodebålet tennes fra toppen og stjernebålet er fint til matlaging.

Når man samles rundt bålet, kan man sitte sammen i stillhet å stirre inn i flammene og virkelig bare eksistere.

Eller man finner den gode stemningen og den fine samtalen.

Det kan være utfordrende å få fyr på bålet.

Øv litt hjemme før du skal ut – eller ta noen nærturer før du legger ut på en større opplevelse. Her er noen tips på veien:

  • Pyramidebål – et leirbål for hygge: Den vanligste båltypen. Start med småved og never. Stable større pinner eller kubber som en pyramide rundt. Tennes nedenfra. Passer dårlig til matlaging med kjele eller stekepanne, men fungerer bra med grillspyd eller mat pakket i folie.
  • Pagodebål – brenner lenge og sporløst: Lag en kvadratisk base av fuktige vedkubber – og bygg lagvis opp i høyden med tørr ved. Fire-fem lag. Litt mindre vedkubber øverst – og tenn på fra toppen. Bålet brenner lenge og brenner seg nedover – og gir lite spor da de fuktige vedkubbene nederst skåner bakken. Et bra valg for sporløs ferdsel.
  • Stjernebål – effektivt til matlaging: Legg 5-6 kubber i en stjerneform flatt på bakken. Tenn et lite pyramidebål i midten. Når pyramidebålet brenner ned får du en flat base for en kjele eller stekepanne. De store kubbene i stjernen skyves inn mot midten av bålet etterhvert som de brenner. Bålet trenger lite ved og passer godt til matlaging. Bålet gir lite kos og varme.
  • Reflektorbål – varmt og godt: Brukes med flere typer bål. Ideen er å ha en større stein, flere steiner, eller fuktige stokker eller kubber som reflekterer varmen fra bålet til dem som sitter foran det. Et effektivt system som gir god varme.

For mange er målet å tenne opp med kun én fyrstikk.

For alle andre er det lov å ta med litt avispapir, et par tennbriketter eller et stearinlys. Prøv deg frem – og finn en metode du vet fungerer.

Slik får du fyr på bålet

  • Finn en god bålplass: Ildstedet bør være på en lun plass og uten fuktig kvist og mose. Styr unna myr og andre fuktige underlag.
  • Trygt område: Pass på at det ikke er for tørt i området, uansett tid på året. Bål og brannfare er ditt ansvar.
  • Opptenning: Ha godt med opptenningsmateriale tilgjengelig, tørt gress, never eller liknende. Innunder grantrær er det ofte mulig å finne tørt materiale, også på regntunge dager eller dager med snø. Ha mye virkelig smått, pass på at det er helt tørt. Skad aldri friske trær for å lage bål!
  • Brennbart: Sørg for å ha et lite lager av tørr ved før du tenner på. Du trenger alt fra bittesmå fliser til større vedkubber. Start med det aller minste du har. Når bålet først tar fyr er det viktig å ha mer ved tilgjengelig. Begynner du å lete etter ved når det endelig har tatt fyr, er det gode muligheter for at det slokker før du får lagt på mer brennbart materiale.
  • Skjerm for vind, tilfør oksygen: Pass på at vinden ikke blåser ut bålet i starten – eller sprer glørne til tørre og brannfarlige områder. Pass samtidig på at bålet er luftig nok. Uten oksygen vil det aldri ta fyr eller brenne videre.
  • Når det har tatt fyr: Om bålet trenger litt ekstra hjelp kan det fungere å blåse forsiktig på veden og flammene (mer oksygen). Eller bruk et sitte- eller liggeunderlag som vifte.
  • Varme og glør: La bålet brenne ned til gode glør for matlaging. – eller legg på ved i passe tempo – og kos deg med varmen.

Har du fortsatt problemer med å få fyr? Det kan være at du bruker fuktig opptenningsmateriale, for grov ved eller at bålet får for lite oksygen.

Ikke tenn bål om bakken er tørr eller hvis det er sterk vind eller tett inntil busker og trær. Finn et trygt sted og sørg for at det er slokket når du forlater stedet. Foto: Magasinet Villspor

Ansvarlig for ilden: Bålforbud og sikkerhet

Husk: Det er alltid den som antenner ilden, som er ansvarlig for at det er trygt mens det brenner.

Slokk ordentlig før du forlater stedet. Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom bålforbudet. Er du usikker på om du kan tenne opp ild, la heller være – eller kontakt det lokale brannvesenet.

På grunn av skogbrannfare er det et generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september.

Husk dette: Det er ikke lov å brenne bål på svaberg. Berget kan sprekke av varmen og det blir varige uopprettelige skader.

Husk også sporløs ferdsel. Dette gjelder også ved bålbrenning. Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men den sier også at man skal følge prinsippet om sporløs ferdsel.

Husk på dette når du brenner bål

  • Ta med deg søppelet ditt hjem, bålet er ikke stedet for å brenne giftige materialer eller aluminiumsbokser.
  • Slokk bålet helt før du forlater det. Rydd etter deg.
  • Bruk tørre, døde kvister til ved. Ikke skad friske trær.
  • Bruk etablerte bålplasser der det finnes.
  • Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke.
  • Ikke tenn bål om bakken er tørr eller hvis det er sterk vind.
  • Ikke tenn bål tett inntil busker og trær.
  • Respektere andre brukere av naturen.
  • Ikke brenn impregnert, malt eller lakkert trevirke som kan gi skadelige gasser og aske
    Kilde: Miljødirektoratet

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →