Sårbar natur: Seks tips for sporløs ferdsel

> Lesetid: 2 minutter <

Dovett og dyreliv: Ikke ødelegg trær eller legg igjen dopapir. La dyrene i fred. Alt du tar med ut, skal du ta med hjem igjen.

Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Det kan bli liggende i hundrevis av år. 

En plastflaske som ender opp i havet kan bruke rundt 450 år på å brytes ned, ifølge Miljøstatus.no.

Så hvordan kan vi ferdes i naturen uten å legge igjen spor?

En god huskeregel er at det skal se like fint ut når du drar, som da du kom. Det betyr at alt du tar med deg ut i naturen, skal du ta med deg hjem, også bananskallet.

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Ha en plan

Til deg som skal på tur i naturen over flere dager, er rådet å huske regelen om sporløs ferdsel allerede i planleggingsfasen.

–  Før man legger ut på lengre turer bør man ha tenkt igjennom alt fra søppelhåndtering underveis, til hva man gjør ved dobesøk, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Rett til å ferdes i naturen, sporløst

Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men den sier også at man skal følge prinsippet om sporløs ferdsel.

Selv om det er en enkel regel, er det ikke alltid lett å vite hvordan det gjøres.

Hva gjør man for eksempel med dopapir? Og er det greit å la bananskall og annet organisk avfall ligge?

Seks tips til sporløs ferdsel

  • Ha med en tom pose til søppel – og bruk den: Fest gjerne posen utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig. Fruktskall, beinrester og annet matavfall bruker lang tid på å brytes ned, og skal derfor også med.
  • Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september: Vær obs på stor brannfare og ekstraordinære forbud. I slike tilfeller kan kommunen også stenge godkjente bål- og grillplasser, så sjekk alltid de siste reglene som gjelder der du er.
  • Lær deg godt dovett på tur: Når nøden melder seg, gå langt unna stien og eventuelle vannkilder. Bruk en liten spade til å grave et hull i bakken, og dekk godt over etterpå. Dopapiret tar du med deg hjem i en pose.
  • Rydd alt etter deg, alltid: Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, slik at det blir like fint for de som kommer etter deg.
  • Unngå å gjøre skade på naturen: Enten du skal bygge gapahuk eller henge opp hengekøye, er det for eksempel ikke greit å hugge av greiner eller lage hakk i trærne.
  • La dyr og fugler være i fred: Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.
Norsk Friluftsliv: Hvor lang tid bruker naturen på å bryte ned søppel? Illustrasjon: Strøk design

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →