Nytt servicebygg ved Gjende åpner i 2023

> Lesetid: 2 minutter <

Dette er utgangspunktet for den populære turen over Besseggen. Fra Gjendeosen tar Gjendebåtene fotturistene inn til Gjendebu eller Memurubu.

Statens vegvesen reiser nå et arkitekttegnet servicebygg på Gjendeosen. Kostnadsrammen for servicebygget er på 45-50 millioner kroner. Bygget skal stå ferdig i 2023, melder Statens vegvesen i en pressemelding.

Satsingen er en del av Nasjonal turistveg Valdresflye.

Målet med turistvegprogrammet til Statens vegvesen er å styrke norsk reiseliv sin konkurransekraft lokalt, regionalt og nasjonalt, melder Statens vegvesen i pressemeldingen.

Rettssak etter overtakelsen

Kiosken og parkeringen ved Gjendeosen har i flere tiår vært drevet av Grete Hølmo og familien.

I 2018 overtok vegvesenet eierskapet og driften ble lagt ut på anbud. Hølmo vant ikke anbudsrunden og gikk til rettssak (ekstern lenke).

Kiosken og parkeringen ligger nær Besseggen og andre populære turmål. Opp mot 40.000 turister besøker stedet hvert år.

Nytt bygg i glass og tre

Det nye bygget blir på cirka 350 kvadratmeter. Det består av trekonstruksjoner. Fasadene blir tre og glass, taket vil få trepanel.

Servicebygget skal ha kiosk, offentlig toalett, café og kjøkken. Det blir lager, personalrom og tekniske rom. Samtidig skal utearealet opparbeides, melder Statens vegvesen.

Kiosken og parkeringen ved Gjendeosen. Nå kommer det et nytt bygg på stedet. Foto: Magasinet Villspor

Første byggefase avsluttet i 2019

I den første byggefasen frem til og med 2019 ble det etablert ny brygge for Gjendebåten med et funksjonelt lagerbygg på stedet.

Hovedparkeringen på Gjendeosen ble samtidig flyttet til en utvidet parkeringsplass på Reinsvangen. Også her ble det satt opp et servicebygg med toaletter og sykkelparkering.

Stor satsing på turistmål

Utbyggingen ved Gjende er sammen med Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda og Torghatten på Helgelandskysten de største satsingene de kommende årene, melder Statens vegvesen.

De store attraksjonene som så langt er fullført er Trollstigen og Gudbrandsjuvet langs Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen, Steinsdalsfossen i Hardanger, Allmannajuvet i Ryfylke, Eldhusøya langs Atlanterhavsvegen og Steilneset i Varanger. 

Modellfoto av Gjendeosen. Foto: Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL / Statens vegvesen pressemelding

Fakta: Nasjonal turistveg Gjendeosen

  • Byggherre: Statens vegvesen
  • Arkitekt: Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL
  • Entreprenør: Brun Bygg AS

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →

1 thought on “Nytt servicebygg ved Gjende åpner i 2023

Comments are closed.