Enkel underholdning: Ta med terningen på tur

> Lesetid: 3 minutter <

En terning er (nesten) alt du trenger for underholdning på turen.

Enten du er på tur med gode venner, har barna med deg eller er på tur med kjæresten kan en enkelt terning stå for underholdningen. De aller fleste kan håndtere den ekstra vekta. Orker du å bære med deg to terninger øker mulighetene.

Først til 100:

Spilles med én terning: En spiller triller terning, og samler poeng (øynene på terningen) så lenge han/hun vil. Summen legges sammen og noteres. Trilles det en ener, nulles poengene på runden og turen går automatisk til neste spiller. Første spiller til 100 eller mer vinner (eller 200 om man vil det).

Varianter:

  • Første til nøyaktig 100, kommer man over nulles siste runde.
  • Nærmest 100 etter seks runder (denne kan varieres med å kreve en poengsum mindre enn eller lik 100 – altså taper man om man kommer over 100).

Den endeløse landevei:

KORT VARIANT: Spilles med én terning: Skriv opp tallene 1 til 6 og ned til 1 igjen på et ark (eller riss det inn i bakken). Trill terning etter tur, tallene må tas i rekkefølge. Den som først har krysset ut alle tallene vinner.

LANG VARIANT: Spilles med to terninger: Skriv opp tallene 1 til 12 og ned til 1 igjen på et ark. Trill terning etter tur, tallene må tas i rekkefølge. Den som første har krysset ut alle tallene vinner.

Varianter:

  • Denne kan forenkles ved å spille kort variant med to terninger og lang med tre terninger.

Favoritt-tall:

Hver spiller velger et tall på terningen. Dette er spillerens favoritt-tall. Trill terning etter tur, den som først slår sitt forhåndsdefinerte favoritt-tall vinner runden.

Først til 25:

Kast terningen etter tur, skriv ned poengsummen for hvert kast, og legg sammen. Passerer man 25 vil neste kast trekkes fra summen. Først til nøyaktig 25 vinner.

100 på 6 kast:

Spilles med én terning: Når du har kastet, velger du om du vil la øynene på terningen telle som tiere eller enere.

Målet er å komme så nær 100 som mulig etter seks kast, uten å komme over 100.

Gjenta:

Dette spilles med to terninger. Det første kastet for hver spiller er det resultatet den enkelte spilleren skal kaste på nytt før motstanderen gjør det. Kaster man 1+3 i første kast, er det dette man skal kaste igjen for å vinne spillet.

Variant:

  • I stedet for å gjenta øynene på de to terningene, kan man gå for summen. I eksempelet over vil også 2+2 være korrekt.
Terninger på tur: Bruk turkoppen som spillkopp.

Tell poengene med fyrstikker

Tell poeng i spillene: Om dere vil spille flere runder og gi poeng for hver runde, kan dere bruke fyrstikkene (som uansett er med på tur) til å telle poeng for hver spiller: Den som vinner en runde, får en fyrstikk – og dermed ett poeng. Bli enige på forhånd om hvor lenge der skal spille, eller til et gitt antall poeng. Alle spillene over kan spilles på denne måten.

Innsats/premie: På tur kan vinneren få et stykke sjokolade, en ekstra kjeks – eller slippe oppvasken. Muligheten er mange for litt uhøytidelig moro på tur.

Terningene kan også brukes til å avgjøre hvem som må lage maten denne dagen på tur eller hvem som må sette opp teltet, ta ned teltet, eller navigere den neste timen. trill terningen – laveste tall må «ta straffen».

Turtips med terninger

TIPS 1: Om underlaget er ujevnt (som det gjerne er ute på tur); bruk termoskoppen eller turkoppen som terningkopp og rist terningene i denne, før du snur koppen og setter terningene ned på bakken/underlaget.

TIPS2: Farg sidene på terningen med forskjellige farger, så kan de aller fleste spillene spilles også med de minste barna.

På villspor med terninger

Terningene kan også hjelpe deg på villspor i nærmiljøet – eller andre steder. For hvert stikryss/veikryss du kommer til triller du terningen. 1-3 kan f.eks bety at du tar til venstre, mens 4-6 betyr høyre. Pass på at du til enhver tid vet hvor du er og hvordan du kommer deg tilbake til sivilisasjonen.

God tur!

Terninger på tur.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →