Det skal ikke så mye til for å ødelegge turgleden tidlig. Det skal heller ikke så mye til for å lage gode opplevelser på tur. Barn er greie slik.
Her er ti tips til enkle aktiviteter som kan kan gjøre turen morsommere. Eller aktivitetene kan være en tur i seg selv.
Aktivitet: Balansere
Husk: Ingenting, denne improviseres underveis.
Barn synes nesten alltid det er morsomt å balansere. Er dere på tur, kan man for eksempel balansere på røtter, stubber, steiner eller trær som har veltet. Denne aktiviteten kan dermed gjennomføres mens man går – eller bruk den som pause-aktivitet.
Ønsker man framdrift på turen, gjennomfører man aktiviteten mens man går. Da kan man for eksempel velge en strekning hvor det kun er lov til å trå på stein, bare på røtter, eller kun i lyngen. Tell «feil» underveis og se hvem som tok strekningen med færrest bom.
Man kan også forsøke å stå på ett bein på en stubbe, eller en stein – eller balansere over et tre som har veltet.
Er det sommer og varmt vær kan man også ta sjansen over en bekk eller elv. Lek i vann er som regel en favoritt hos barna. Pass på at voksne har tilsyn.
Aktivitet: Barkebåt
Husk: Ingenting, improvisér.
Å lage barkebåt er en fin tradisjon. Denne aktiviteten er både enkel og morsom.
De tradisjonelle barkebåtene ble laget av barken fra trær, gjerne fra en eldre furu, hvor barken var tykk og lot seg forme til skroget av en båt. Det ble gjerne laget et hull til å feste en liten pinne eller kvist som fungerte som mast, og et bjørkeblad eller tilsvarende gjorde nytten som seil. Maste stakk man gjerne igjennom båten og ned i vannet, slik at denne fungerte som kjøl – og gjorde båten mer stabil.
Så var man klar barkebåt-race – og konkurrerte med båtene ned elva eller bekken.
Vil man ikke bruke tid på å lage båtene, fungerer en bit bark helt greit, eller en pinne. Finn noe som flyter – og sett i gang!
For å utvide aktiviteten kan man lage båtplasser, moloer og annet som båtene kan plasseres ved.
Aktivitet: Papirfly
Husk: Papir.
Legger du noen papirark i sekken har du mer enn nok til et par morsomme stopp underveis på turen.
Arkene tar du fram når dere stopper for en pause, eller når dere passerer et høyt punkt. Brett papirfly etter eget ønske, og se hvem som kommer lengst, høyest – eller som leverer den beste luftakrobatikken, eller bærer med seg mest last (blader, lyng eller småpinner).
Er vindforholdene gunstige kan flyene holde seg i lufta ganske lenge før de tar bakken. Står du på toppen av en klippe eller tilsvarende vil flyene garantert komme langt.
Pass på å samle opp flyene før dere går videre, så det ikke ligger igjen søppel i naturen.
Har du med noen fargeblyanter kan flyene dekoreres før de tar av.
LES OGSÅ: Stadig mer søppel i naturen
La barna prøve – lag plass for undring. Det viktigste er å komme hjem med gode opplevelser.
Aktivitet: Pil og bue
Husk: Snor/tråd og spikkekniv.
Har barna brukt kniv før kan de delta selv, hvis ikke må en voksen stå for knivbruken, og barna hjelpe til med det øvrige.
For spikking gjelder: Vær i ro når du spikker, spikk fra deg, og ikke ha noen foran deg når du spikker. Legg alltid kniven i sliret når den ikke brukes.
Om det er første gang dere skal lage bue, er det nesten det samme hva slags tresort som benyttes, det er moro uansett. Men ønsker dere et godt bueemne er selje, furu eller einer fine treslag.
Du trenger ikke nødvendigvis ta hele treet, det holder å velge en grein. Det bør være litt tykkelse på buen, kanskje fra to til fire centimeter. Velg en lengde som passer den som skal bruke buen.
I hver ende av bueemnet lager du et hakk for å feste snoren. Bøy emnet og fest en snor av tynt sisaltau, nylontau, fiskesnøre eller lignende. Strengen skal ikke være tøyelig, for kraften skal komme fra treet.
Pilene lages av tynne greiner som bør være rettest mulig. Skjær et lite hakk bak på pilen slik at den sitter godt i tråden. Pilen skal være omtrent halvparten så lang som buen. Det er en fordel å ha den tykkeste delen av pinnen som spiss på grunn av vekten når pilen skytes.
(Tipsene fortsetter etter bildene)
Aktivitet: Klatre
Husk: Ingenting, denne improviseres underveis.
Noen barn klatrer «alltid»; i trær, på store steiner eller små fjellskrenter. La dem gjøre det, og sørg for at det er trygt (nok). La dem prøve seg, la dem feile, mestre og utforske.
Filosofen og eventyreren Arne Næss skal ha svart dette da han ble spurt om når han begynte å klatre:
«Det var ikke jeg som begynte, det var dere som sluttet.»
Klatring og lek er viktig. Bli med barna opp i et tre eller over en stor stein. Gjør det til en lek, og en del av turen. For barna kan en ordinær fottur (kort eller lang) fort bli kjedelig. Og er det kjedelig forsvinner kreftene og motivasjonen. En stor stein eller et klatretre er som regel alt som skal til for å vekke gleden igjen.
LES OGSÅ: På tur med barn? Prøv Bjørnhollia
Aktivitet: Badeball
Husk: Badeball.
De aller fleste har en reklame-badeball hjemme. Ta den med på tur, den får plass i sekken eller lomma. Blir det kjedelig tar du den fram, blåser den opp – og setter i gang leken.
Det kan være fotball i myra, volleyball i lyngen eller man kan kaste ballen fram og tilbake mens man går på stien.
Og den funger som badeball – om man er på tur i sommermånedene.
Den er enkel å pakke sammen igjen etter bruk, og den er raskt klar på neste stopp. En tennisball gjør nesten samme nytten – og har noe lenger holdbarhet. Lek på tur!
Ute i naturen kan man gjerne lete etter skatter – stein formet som hjerter, eller pinner som ser ut Knerten.
Aktivitet: Tegn og mal
Husk: Kritt eller vannmaling.
Gatekritt fungerer bra på stein eller trær, det samme gjør vannmaling, som også er ypperlig på snø.
Ta med det du trenger og gå en kort tur. Finn et fint sted – og la barne boltre seg.
Er dere på tur, kan barna tegne mens turen går framover – i trygg forvisning om at kunsten forsvinner i første regnvær.
Det er også mulig å tegne med en pinne dyppet i vann – det holder seg litt før det fordamer, eller med en stein. Bruker man stein kan man risse mønster inn i en annen stein, eller i bark. Pass på å ikke skade trærne.
Aktivitet: Spikking
Husk: Spikkekniv.
Har barna brukt kniv før er spikking en favoritt.
For spikking gjelder: Vær i ro når du spikker, spikk alltid fra deg, og ikke ha noen foran deg når du spikker. Legg alltid kniven i sliret når den ikke brukes.
Det er en fordel at kniven er skarp, da er den enklere å bruke – og det blir renere kutt om uhellet skulle være ute (og det er det gjerne, men det er som regel ikke farlig). Det er også en fordel med en kniv med parerstang – som hindrer hånden i å gli ned på bladet.
Finn gode emner, som er enkle å håndtere. De minste barna synes det er moro å prøve seg, og da kan det være mer enn nok å spikke barken av et emne fra bjørk eller tilsvarende.
Det er ikke noe problem å la små barn prøve seg, men husk alltid at de skal ha oppfølging og tilsyn. De minste barna (2-3 år?) kan sitte på fanget og få hjelp, deretter kan de prøve seg selv (4-5 år?), og når de blir eldre (6-7 år?) må tilsynet være der, da de etterhvert tar seg større friheter, samtidig som de blir flinkere i håndteringen. Barnas alder og ferdigheter er opp til den enkelte å vurdere.
Les også: Dårlig vær? Ingen unnskyldning for å sitte inne
Aktivitet: Kaste på blink
Husk: Ingenting, denne improviseres underveis.
Barn liker å kaste (voksne og). I sin enkleste form er det en pinne og en stein og et vann eller en trestubbe som blink. Eller en snøball.
Går turen tungt, kan dere ta en stopp – for å kaste noe. Prøv å treffe noe, eller lag et poengsystem, for eksempel: 1 poeng for steinen nærmest, 5 for vannet til venstre og 10 for stubben lengst unna. Er det små barn i turfølget kan de gå nærmere målene eller få dobbelt poengsum for treff.
Det er også mulig å kaste på blink mens man går; plukk opp en pinne i farten og forsøk å treffe noe mens dere går.
Eller lag et avansert spill med mange poengsummer og forskjellige utfordringer når dere kommer fram.
Pass på at ingen er i kastebanen eller i nærheten av blinkene.
Aktivitet: Barbeint
Husk: Ingenting, denne improviseres underveis.
Enten det er en tørr og varm sommer, eller kalde vinteren er det spennende å gå barbeint. I følge ekspertene er det bra også. Å gå barbeint skal visstnok styrke muskulaturen og bedre balansen. I tillegg er det jo moro – enten man vasser barbeint uti en elv, løper fire-fem skritt barbeint i snøen, eller rusler bedagelig på en sandstrand.
Går man en kort tur kan hele gjennomføres barbeint, enten det er en runde rundt huset, eller en rask tur inn i skogen i nærheten.
Er man på lengre tur, kan tærne med fordel luftes når det er pause, det har de godt av; dypp de i iskaldt vann på sommeren eller ta noen raske skritt på nærmeste snøhaug (sommertur i høyden). Og er ikke barna i barbeintmodus får mor eller far gå foran med et godt eksempel 🙂
…og alt annet som gjør turen til en opplevelse
Ha en sjokolade i lomma, eller en pastilleske – stopp ofte, dypp tærne i bekken, se på insektene eller oppdag småkrypene.
La barna prøve – og lag plass for undring. Det viktigste er å komme hjem med gode opplevelser.
Langt og slitsomt
Det kan gjerne være litt langt og litt slitsomt, men bruk nødvendig tid og skap glede underveis.
Med noen småting i sekken er man raskt klar for morsomme stopp både på de lange og de korte turene, men mye kan gjøres uten hjelpemidler av noe slag – det er bare fantasien som setter grenser.
Let etter skatter
Ute i naturen kan man gjerne lete etter skatter – stein formet som hjerter, eller pinner som ser ut Knerten.
Man kan leke sisten, gjemsel, troll og heks eller bare ligge på ryggen og se på skyene lage figurer – eller spille tur-bingo. Det viktigste er at barna trives.
LES OGSÅ: Ti tips til en lettere tursekk