Tips til enkle opplevelser: – Naturen er aldri langt unna, med mange ulike muligheter

> Lesetid: 3 minutter <

Sov under stjernene, lag et bål, fortell et eventyr eller gå en refleksløype. Dra på hyttetur, hodelykttur eller ta et iskaldt bad! De gode opplevelsene finnes rett i nærheten.

– I naturen kommer vi vekk fra alt annet som stjeler oppmerksomhet i hverdagen. Her kan man oppleve stillhet, men det er også rom for den gode samtalen sammen med venner og familie, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.

– Naturen er aldri langt unna, med mange ulike muligheter for å gjøre noe litt annerledes.

Gode møter utendørs

Mange av de de vanlige juleaktivitetene ble tatt av koronaen dette året også. De nasjonale reglene gir gode muligheter for utendørs møter – og det kan legge til rette for flotte øyeblikk.

– Det å bryte opp med å skape en hyggelig stund sammen ute i frisk luft kan gi en skikkelig stemningsboost, sier generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Nyt stjernehimmelen: Aldri er stjernene så flotte som på en klar vinterkveld. Med litt flaks ser dere kanskje et stjerneskudd eller flakkende nordlys?

Tips fra Norsk Friluftsliv
VINTER: Det er vakkert ved Korpreiret om vinteren. Bildet er tatt i november, før snøen har lagt seg. Dette er i øvre del av Korpreiret, ved utgangspunktet for rundturen. Når isen legger seg anbefales det ikke å ta seg ned i juvet, eller følge stiene som går ut og ned mot kanten av juvet.
VINTER: Det er vakkert om vinteren. En liten tur ut kan gi store opplevelser.

Begge friluftsorganisasjonene har sendt ut sine tips til opplevelser:

DNTs tips til ti aktiviteter:

Gjør noe ute: Lag en refleksløype/natursti, pinnestafett, snøballrulling eller akekonkurranse i hagen, parken eller i nærmeste skogholt. Heng opp reflekser, gjem oppgaver og overraskelsene i løypa.

Eventyrstund rundt bålet: Bål hører med på tur på vinteren. Inviter barn og kjente til å fortelle de fineste historiene rundt et bål i skogen.

Dra på hyttetur: Ta med venner, kjæreste eller familie. Fyr i ovnen, lag enkel mat og logg av hverdagens stress. Husk kortstokk, en god bok, varme gode klær, hodelykt og DNT-nøkkel. Bestill plass på ut.no.

Den første skituren: Er det snø der du er? Nyt de første vinterdagene da snøen er fersk og fin.

Gjør turen til en lek med Kul Tur-appen: I friluftsappen Kul Tur kan barna registrere turaktivitet og turlengde, og samle poeng hver gang de er ute.

Sov ute under stjernene: Inviter familien eller venner til en natt ute. Du trenger: liggeunderlag, sovepose og ullundertøy. Det kan være like fint på terrassen eller i hagen, som i skogen.

Gå en tur i blåtimen: Både om morgenen og kvelden har man en liten time som verken er dag eller natt, men blå. Lyset er helt spesielt og stemningen kan bare oppleves, ikke forklares.

Ta et isbad: De tøffeste av oss kan hoppe i havet og kjenne vikingblodet bruse i årene med et vinterbad. Pass på sikkerheten for alle som skal bade, og følg med på hverandre. Ta med noe å stå på, så blir ikke tærne så kalde.

Planlegg neste års tur: Finn fram kart, turbøker eller blader. Drøm om neste års turopplevelser. Vil du gå sammen med andre eller prøve noe helt nytt?

Ta et digitalt friluftskurs: Her kan du lære mer om hva du bør ha på deg og i sekken, hvordan du lager mat, sover ute eller bruker kart og kompass.

KART OG KOMPASS: Lær noe nytt, ta et digitalt kurs. Illustrasjonsfoto: Magasinet Villspor

Norsk Friluftlivs tips til aktiviteter:

Hopp i sjøen: Det å isbade er kanskje ikke den første aktiviteten du forbinder med jul. Men tilhengerne sier det gir en enorm glede og ro.

Bålkos: Et varmende bål og noe godt og varmt i koppen gir en god anledning til å ta et dypt utpust og la freden senke seg.

Tur med hodelykt: Utstyrt med en hodelykt eller lommelykt kan dere gå tur i skogen selv om det er mørkt ute. Det er noe helt spesielt med å gå tur i bekmørket, og lytte til skogens lyder.

Lag en snømann eller lyslykt: Over halvparten av oss bygger snømann i løpet av vinteren, ifølge en undersøkelse fra 2019. Har du ikke gjort det enda, hva med å lage en ny tradisjon?

Nyt stjernehimmelen: Aldri er stjernene så flotte som på en klar vinterkveld. Mange nettsider gir dere navn på stjernebildene, og med litt flaks ser dere kanskje et stjerneskudd eller flakkende nordlys?

Lag fuglemat selv, og mat småfuglene: Å lage sin egen fuglemat og gå og henge den opp ute er en hyggelig aktivitet for store og små. På nettet finner dere mange oppskrifter på mat fuglene liker.

Turgjemsel eller let etter nissens savnede lue: Gjemsel er enda lettere i desembermørket. Har dere en liten nissefigur i huset kan du også gjemme nisselua et sted ute, og la barna gå ut og lete etter den.

LES OGSÅ: Ti tips til glade barn på tur

I desembers mørke er det en helt egen stemning og ro ute i skogen. Kanskje må dere lyse opp veien med en lykt, eller hva med å la dere omfavne av mørket og nyte stjernehimmelen.

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv
Månelyst: Gå på tur med hodelykt.

Fakta: Den norske turistforening (DNT)

  • Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag.
  • Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer. 
  • DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.

Fakta: Norsk Friluftsliv

  • Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950.000 medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
  • Visjon for perioden 2019 – 2022 er Friluftsglede for flere – oftere.
  • Norsk Friluftslivs hovedmål i perioden 2019-2022 er å styrke medlemsorganisasjonenes arbeid gjennom myndighetskontakt.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 2 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →