De fleste er positive til gjenbruk, viser en ny Ipsos-undersøkelse.
– Det er synd at så mange hengekøyer, ski og annet utstyr ligger og støver ned i norske boder. Heldigvis lever vi også i en tid der både digitale og fysiske ordninger legger godt til rette for å endre vanene våre i retning av mer gjenbruk av turutstyr, sier generalsekretær Bente Lier i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv i en pressemelding.
Det er Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.
Vi skal absolutt ikke slutte med friluftsliv, men vi bør være bevisste på utstyret vi bruker – og tenke gjenbruk så ofte vi kan.
Generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv
Interessen for friluftsliv har økt
I Norge har vi lenge vært på verdenstoppen i forbruk av friluftsrelatert utstyr. Interessen har ikke blitt mindre under pandemien.
I 2020 meldte bransjen at de aldri før har solgt så mye sports- og friluftsprodukter.
– Ingenting er bedre enn at folk vil ut og oppleve naturen. Men det er viktig å være klar over at bak alt turutstyret vi omgir oss med, ligger det en stor energi- og ressursbruk som dessverre er en belastning for både klima og miljø.
- Les også: Friluftslivet forsøpler naturen
Friluftsparadokset
At friluftslivet, gjennom blant annet utstyr, har sine konsekvenser for naturen, inngår i det som gjerne omtales som «friluftsparadokset».
– Vi skal absolutt ikke slutte med friluftsliv, men vi bør være bevisste på utstyret vi bruker – og tenke gjenbruk så ofte vi kan, sier Lier. Hun oppfordrer til å låne, leie eller kjøpe brukt.
Undersøkelsen fra Ipsos viser at de aller fleste er positive til slik gjenbruk. Hele 8 av 10 svarer at de kunne tenke seg å kjøpe brukt, arve, låne eller leie tur- og friluftsutstyr.
- Les også: Ti tips til lettere tursekk