Gode frilufts-opplevelser sammen med barna

> Lesetid: 2 minutter <

BOK: Fjellbarna. Guiden til familiefriluftsliv året rundt.

Forfatter: Eivind Eidslott

Utgitt: 2010, Forlag: Fri Flyt. 182 sider, utgitt både med hardt og mykt omslag. Boka ble i 2011 kåret til Årets Fjellbok under Fjellitteraturfestivalen på Finse. 

Denne boka er en god inspirasjonskilde til familier som vil bruke mer tid ute. Her er de små turene, de litt større turene, oppturene og nedturene – men det beste av alt: Her er det variasjoner nok til å finne inspirasjon i mange år framover.

Friluftslivet er ikke over selv om familien utvides med barn. Tvert imot.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Magiske øyeblikk

«Denne boka forteller at livet etter at du har fått barn handler om livet med barn. Belønningen er magiske øyeblikk», skriver Stein P. Aasheim i bokens forord. Og han har rett, det er akkurat det forfatteren formidler i denne boka.

Eivind Eidslott startet i skimagasinet Fri Flyt i 1998, og er siden omtalt som en av Norges fremste friluftsjournalister. I denne boka har han samlet historier fra årene 2007-2010, med sine tre barn født 2003, 2004 og 2006. Og han har gjort det på en herlig måte.

Rumpeakebrett, Besseggen og impulskjøp av pulk

Her er det knall og fall i alpintbakken, enkel moro med rumpeakebrett, innendørs klatring, impulskjøp av pulk og tur til Alpene. Det er også mer tradisjonelle aktiviteter som langrenn, kanoturer, fotturer og overnatting i telt. Og ikke minst: Gjendines tur over Besseggen som fireåring. Og det er fortalt med en smittende energi, både i situasjoner som går godt, og de som går mindre godt.

Det er krevende forberedelser, endeløs pakking, kaos og sutring – akkurat slik vi vet det er – vi er selv en familie med tre barn, og ingen skal påstå at det alltid går som det skal. Det gjør ikke det, men som regel er det til slutt verdt det: Opplevelsene, de gode minnene og de fantastiske øyeblikkene hvor alt bare er familie- og turlykke.

Og det er tips til utstyr – i en utstyrsjungel de fleste foreldre går seg vill i. Vi har vel alle kjøpt utstyr vi trodde vi trengte, men som aldri ble brukt. Og enkelte ting vi trodde var uvesentlige som viste seg å være viktige og riktige i årevis.

«Vi har ingen fasit»

«Vi ønsker ikke å fremstå som eksperter på familiefriluftsliv. Vi har ingen fasit for hvordan ulike friluftsaktiviteter skal utføres. Vi er – tvert i mot – glad for at vi fortsatt har mye å lære».

Boka er en samling gode historier, med tilsvarende gode bilder, om en familie som ønsker å dele sine opplevelser for at flere skal finne gleden ved familiefriluftslivet. Som forfatteren skriver innledningsvis, om en situasjon da han var 3-4 år og på tur med sine egne foreldre:

«Jeg husker følelsen av å ha foreldrene mine for meg selv, at tiden sto stille, at alt var fint, bare fint. Jeg er ikke sikker, men jeg tror jeg bestemte megder og da. Jeg bestemte meg for at mitt liv skulle være friluftsliv.»

Det er den muligheten vi har som foreldre: Å lede barna inn i en fantastisk verden, og håpe de tar den med seg videre i livet.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 9 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →