Bok: En hyllest til det mystiske og eventyrlystne friluftslivet

> Lesetid: 2 minutter <

BOK: Hemmelige hytter.

FORFATTER: Marius Nergård Pettersen

UTGITT: 2018, Dal Forlag 228 sider. Boka er gitt ut med støtte fra Det faglitterære fond og Norsk kulturråd. 

Dette er et eventyr av en friluftsbok, som pirrer nysgjerrighet og vekker utferdstrangen med spennende historier og lekre bilder. Bokens design er gjennomført og det er en fryd å bla fram og tilbake og lese historiene om de skjulte hyttene. Hemmelig hytter er en hyllest til det eventyrlystne friluftslivet.

Små, skjulte krypinn og overnattingssteder

Denne boka nøster i historiene om de små krypinn eller overnattingssteder som finnes i naturen rundt om i Norge. Dette er de skjulte, hemmelige hyttene; hytter nesten ingen vet om, like fullt finnes de. Enkelte er skjulesteder fra krigens dager, andre små fiskebuer, jakthytter eller bare små fristed tilgjengelig for de få som vet hvor de ligger. En del er utstyrt med loggbøker, eller hyttebøker, som ønsker besøkende velkommen, og samtidig ber om respekt for stedet.

Forfatteren har gjennom gode kilder funnet fram til disse skjulte stedene, og de omtales på en slik måte at de forblir skjulte også etter at boken er gitt ut.

«Hvorfor dra på leting etter noe så sært? Jeg har ikke noe godt svar. Kanskje er det mysteriene. Spenningen, Kanskje er det en fascinasjon for alt det rare og flotte folk bruker tiden sin på.»

(Fortsetter under bildet)

Boka er først og fremst en herlig friluftsbok om fantastiske prosjekter, historiene er gode, bildene flotte – og designet gjennomført, som her, hvor fargene fra bildene er tatt igjen i bokstavene på venstre side.

Fredløse Erik sin steinbu

Her er historien om to venner som bygget en hytte av det de fant på en strand – og bodde der i ni måneder, som en lang avsporing fra den moderne hverdagen. Det er historier i boken som går hundrevis av år tilbake, om fredløse Erik sin steinbu – en historie som er fortalt i så mange generasjoner at forfatteren tar forbehold om at den kanskje ikke er helt sann. Det er historier om folk som vendte Oslo ryggen etter andre verdenskrig, og fant sine fristeder i små hytter i skogen. Det er skjulte jaktkoier på fjellet og små krypinn for kameratgjenger. Og det er skjulesteder for motstandsbevegelsen og dramatiske hendelser knyttet til disse. For å nevne noe.

Ulovlig satt opp

Hyttene er stort sett satt opp ulovlig, og forfatteren tar opp det problematiske i dette flere steder i boken, både i samtaler og i sitt eget hytte-prosjekt; hvor han sikrer seg tillatelse fra grunneier før prosjektet iverksettes. Kunsten å bygge en skjult hytte er en serie av mange små detaljer som unngår at hyttebyggeren og bygget å bli avslørt. Materialer skal fraktes, og stedet bygges uten for mye støy. Og man går aldri samme sti to ganger.

Hvem tok i døra…?

«Ved slutten av reisen mellom norske hemmeligheter, har jeg flere spørsmål enn svar. Hvor ligger stedene jeg ikke fant? Hvem laget senga der jeg sov en høstnatt? Hvem tok i døra, men slapp igjen da han eller hun forstod at det var folk innenfor? Hvem skrev livsmottoet på en granstokk? Hvem bygde kunstverket av en hytte som omgir stokken? Spørsmålene blir nok aldri besvart. Altså er alt som det skal være».

Dette er en bok du trygt kan føre opp på ønskelista om du er glad i gode historier, eventyr, friluftsliv, foto eller grafisk design.

Hemmelige hytter – en flott bok, kjøp den til deg selv – eller noen du er glad i.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →