En god oversikt over 43 topper over 2000 meter

> Lesetid: 2 minutter <

BOK: Jotunheimen. Turguide for fjellene mellom Bygdin og Gjende

FORFATTERE: Erik W. Thommessen og Gunnar Vigerust

UTGITT: 1985, Paul T. Dreyers Forlag, Aurdal. 135 sider, lommeformat cirka 15×11 cm.

Er du nysgjerrig på området mellom Bygdin og Gjende er denne fjellturguiden fra 1985 en aldri så liten perle. Denne lommeboken gir deg innsikt og inspirasjon til å oppsøke en eller flere
av områdets mange 2000-meterstopper – eller å oppleve turene gjennom beskrivelser, kart og fargefotos fra sofaen hjemme.

De litt mer rutinerte fjellvandrerne

«Området passer nok best for de litt mer rutinerte fjellvandrerne, og det er for dem vi først og fremst har skrevet denne lille boka, for dere som vil søke litt utfordring på breer og på tinder utenfor allfarvei», skriver forfatterne Gunnar Vigerust og Erik W. Thomessen.

Vigerust var på den tiden formann i DNT, Thomessen en av stifterne av Valdres tur og fjellsportslag, og i boken øser de av sin kunnskap og erfaring om fjellturer generelt og dette området spesielt. Forfatterne trekker de historiske linjene fra førstebestigerne av de høyeste fjellene i området, om de som kom etter – og utfordringene for dagens fotturister og tinderanglere.

43 topper over 2000 meter

Boken kommer med en god oversikt over 43 topper over 2000 meter, hvorav kun to krever klatring, i følge forfatterne. De har rangert toppene som selvstendige fjell og sekundære topper. De har også hensynsfullt lagt inn et par enklere turer, som anbefales for å bli kjent i terrenget: Fagerdalstindene, Vesleløyfttinden og Knutshøi, blant annet.

Ellers er det gode beskrivelser til fantastiske tinder, som Store Knutsholstind (2341 moh.), Østre Torfinnstind (2119 moh.) og Skarvflyløyfttind (2250 moh.).

Fjellene er på samme sted

Fordelen med fjell er at de holder seg på samme sted, så en eldre, litt sliten bok kan gi samme gode inspirasjon som en et nyere praktverk. Det kan være greit å gjøre oppmerksom på på at merking og ruter kan være endret, og man alltid må gjøre egne vurderinger, som forfatterne skriver:

«Vi må overlate til hver enkelt å ta stilling til om fjellerfaring og lyst svarer til vanskelighetsgraden. Ellers minner vi om fjellreglene. Vi gjentar dem ikke, for kjenner du dem ikke godt nok fra før, er ikke fjellene mellom Bygdin og Gjende det riktige for deg ennå».

Boka Jotunheimen. Turguide for fjellene mellom Bygdin og Gjende. Gitt ut for en del år siden, men like fullt en flott bok om du er interessert i disse fjellområdene. 
Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →