Røde Kors-oppdrag: Ødelagt pulk, ankelskader og snøblind hund

> Lesetid: 2 minutter <

I løpet av påskeuka har frivillige i Røde Kors over hele landet hatt 197 oppdrag og bistått i mer enn 273 ulike skadesituasjoner.

Mange påsketurister pakket sammen tidlig i år på grunn av ruskevær, men det har fortsatt vært aktiviteter i en rekke populære fjellområder.

Det siste døgnet har Hjelpekorpset rykket ut på 12 ulike oppdrag. 

Gjennom hele påska har Røde Kors vært med på 197 oppdrag til sammen og behandlet 273 skader. Blant oppdragene finner man 160 henteoppdrag, 21 søksoppdrag, 3 skred og 13 andre oppdrag. 

Jeg vil takke alle frivillige for en kjempeinnsats gjennom påskeuka. Påskefjellet blir tryggere for oss alle ved at frivillige buker ferien sin på å stille opp for andre

Margrethe Skåden i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.   

De frivillige i Hjelpekorpset har lagt ned en betydelig innsats med over 242 dagsverk denne påska. 

– Hjelpekorpsets tilstedeværelse ute i løyper eller på anlegg rundt omkring i landet er avgjørende for at mange raskt får hjelp når uhellet først er ute, forteller Skåden.  

Ankelskader og brudd

De siste ti dagene har Hjelpekorpsets frivillige rykket ut på svært mange ulike oppdrag og bistått ved ulike skadesituasjoner.

Blant de nærmere 200 oppdragene finner man blant annet: 

 • I Telemark har Hjelpekorpset hjulpet en person etter at pulken ble ødelagt på tur og i Nord-Trøndelag fraktet hjelpemannskapet en person som fikk skulderen ut av ledd, frem til ambulanse.  
 • På Hardangervidda hadde Hjelpekorpset et oppdrag utenom det vanlige da de hjalp en snøblind hund og eieren ut av vidda.  
 • Over hele landet har det vært ankelskader og brudd på skiturer. Noen turfølger ble også borte fra hverandre, som i Sør-Trøndelag hvor Hjelpekorpset hjalp foreldre med å finne barnet sitt igjen på en skitur.  
 • I Agder har hjelpekorpset ved RC Lillesand bistått til sjøs etter at en båt grunnstøtte. Også i Hordaland har hjelpekorpset slept en båt til land denne påska.  

Betydelig færre skader enn normalt i påska 

Denne påsken er det blitt registrert færre skader enn normalt.

Gjennomsnittlig har det pleid å være mer enn dobbelt så mange skader i påsken, enn det som det er registrert i år.  

– Gråvær og regn mange steder fører til mindre utfart, og folk legger ut på kortere turer, sier Skåden.

– Da har det også blitt færre skader. I Nord har det vært strålende påskevær, mens det har vært dårligere andre steder i landet. Til tross for skiftende vær er det mange som har brukt påskedagene på å nyte norsk natur. Det er kjempeflott at mange viser godt fjellvett og at de tilpasser påsketurene etter vær og vind.

Mange omsorgsaktiviteter i påskeferien 

I tillegg til Hjelpekorpset som har vært til stede der hvor folk ferdes i mark, skog, sjø og til fjells, har også en rekke andre frivillige i bygder og byer vært i aktivitet. 

– Også denne påsken har det vært mange gode omsorgsaktiviteter. Frivillige har delt ut påskeegg i snøen, og førstehjelpsmaskoten Henry har vært på tur, sier Skåden.

– Røde Kors har også hatt åpne ungdomshus i byene, mange besøksvenner og besøkshunder har vært på besøk og rundt 600 barn og foresatte har vært med på ferieopphold.

Fakta: Røde Kors

 • Røde Kors hjelper mennesker i Norge og internasjonalt.
 • Røde Kors’ frivillige er til stede for mennesker som trenger støtte og hjelp.
 • Vi avdekker og hindrer nød.
 • Vi gir rask respons og lindrer når krisen oppstår.
 • Vi bidrar til å styrke lokalsamfunnet.
  Kilde: Røde Kors

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →