Spektakulær natur slites ned, ber turistene ta av seg skoene når de besøker Marmorslottet

> Lesetid: 2 minutter <

Marmorslottet utenfor Mo i Rana er en spektakulær fjellformasjon som nå trues av økende besøk.

Elven Glomåga har formet slottet. Det er smeltevann fra isbreen Svartisen som har formet denne naturlige skulpturparken, med jettegryter og små spir, formet i marmor. Prosessen har tatt mange tusen år.

Nå truer stadig flere besøkende stedet, og for å bevare området slik det er kommer det nå en innstendig oppfordring nasjopnalparkstyret for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Visit Helgeland:

Marmorslottet er et nydelig sted, og en fantastisk naturopplevelse. Men mange besøkende kan slite på området. For at slitasjen skal bli minimal, tar vi av oss på føttene før vi går ut på selve marmoren. Da samler det seg mindre sand og småstein der, som ellers sliter ned fjellet over tid.

Ned i jettegrytene

De skriver dette om turen til Marmorslottet:

Den beste tiden å besøke Marmorslottet på er om høsten da vannstanden ikke er så høy. På denne tiden kan du ta deg tid til å gå ned i jettegrytene, gå gjennom en av grytene og over elva. Du kan også finne en grotte med utrolig fine steinformasjoner.

Det å gå i sokkelesten, eller barbeint, er også med på å berike besøksopplevelsen. Du får kontakt med fjellet under deg, og med hvert skritt føler du på alle de forunderlige formasjonene som is, sand og vann har laget over tusenvis av år.

Det er visstnok emneknaggen #marmorslottet på Instagram som har bidratt til økende besøk til Marmorslottet. Stedet er ikke tilrettelagt for stort besøk, og det var ingen som forutså at dette skulle bli en stor turistattraksjon.

– Det er beklagelig at det ikke er noe informasjon her, men det må vi prøve å ordne. Men dette krever enormt mye. Vi snakker om millionsummer til parkering, toalett, informasjonstavler og lignende, sier nasjonalparkforvalter Inge Ingvaldsen til nrk.no.

I tilllegg til en oppfordring om å ta av skoene før man går ut på marmoren, er det droneforbud i området.

Marmorslottet ligger ca 45 minutters kjøretur fra Mo i Rana. 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →