Til toppen av tåkefjellet

> Lesetid: 6 minutter <

Skal du opp på toppen kan du like gjerne velge den lange og tunge traseen.

Rute/sted: Eidsvoll, Akershus. Mistbergløpets trasé fra Minnesund skistadion til TV-tårnet på toppen av Mistberget. 6,6 kilometer, 460 meter stigning. Hovedsaklig grusvei, noe sti (for detaljer, se faktaboks til slutt i saken).

Det finnes mange muligheter om man ønsker krevende utfordringer.

Mistbergløpet i Eidsvoll, eller Mistberget opp som det kanskje burde hete, er et tungt motbakkeløp over 6,6 kilometer.

Løpet byr på 460 meter stigning, grusvei, sti og en trasé som egentlig aldri slår seg til ro. Du kan finne små pauser i det kuperte terrenget oppover, men det er i hovedsak et slit fra stadion og opp til TV-tårnet på toppens høyeste punkt.

En utfordring

Nordre Eidsvoll ILs dyktige dugnadsgjeng står bak løpet, som er arrangert siden 2012. Start ligger ved tidligere Stensby sykehus, nå Oslo Airport Motel. Dette er bare en liten kjøretur fra E6 ved Minnesundbruene, så løpet er tilgjengelig for alle som ønsker en liten utfordring tidlig i sesongen.

Starten er lagt til klubbens hjemmearena, og de første høydemeterne treffer voldsomt idet man legger ut fra stadion. Og slik fortsetter det – hardt og bratt i flotte omgivelser på vei til toppen.

(Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen)

Mistbergløpet går fra Minnesund skistadion på Minnesund til toppen av Mistberget. Motbakkeløpet er 6,6 kilometer langt. Krevende, men fint for den som liker en utfordring.

Retur ordner du selv, barnepass ordner arrangøren

I 2018 ble det satt ny rekord i kvinneklassen av Sigrun Gjølberg fra Rygge IL med tiden 34:22. Det er 19 sekunder foran olympisk mester Ragnhild Hagas tidligere rekord på 34:41.

På herresiden står rekorden til Per Christian Lysaker Torgersud, Team Sportsmanden, på 27:48 fra 2014.

Men dette er først og fremst et breddearrangement, med distanser fra 630 meter til 6,6 kilometer, aktiv- og mosjonistklasse.

Kommer du deg helt opp til toppen på en fin dag blir du belønnet med en flott utsikt, og muligheten til å gå ned igjen for egen maskin.

Har du barn, stiller arrangøren med aktiviteter og barnepass, mens du er ute og løper.

(Artikkelen fortsetter etter grafikken)

Mistbergløpets høydeprofil. Tydelig stigning fra start ved Minnesund Skistadion til mål på alle distansene.

Tur eller treningstur

Traseen til Mistbergløpet er en fin tur, eller treningstur. Det finnes kortere ruter opp, og det finnes lenger. Traseen kan selvfølgelig også benyttes utenom løpsdagen.

Ut fra stadion er det grusvei, og allerede her møter du kanskje en av de bratteste bakkene. Her går grusveien nord-nordvest, og denne retningen skal man følge til cirka 3 kilometer, da traséen vender sørover og begynner i direkte retning mot toppen, hvor du går i mål etter 6,6 kilometer.

Tømmerplass etter 600 meter

For å ta det fra start: 600 meter fra stadion svinger grusveien til venstre, man passerer en tømmerplass/velteplass, og grusveien dreier mot høyre igjen. Omtrent her er målgang på den korteste distansen. Har du tid på vei opp så snur du deg her og ser på utsikten, før du fortsetter.

Allerede nå har man tatt en del høydemeter, men det er fortsatt mange som venter.

Oppover er skogen tett på, det risler i bekker, og småfuglene underholder. Er du på tur alene med stillheten kan du være heldig å møte rådyr her, eller kanskje hjort eller elg.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Landskapet åpner opp ved hogstflater.

Videre på grusvei

Grusveien tar deg videre oppover, den slynger seg til høyre og venstre, gir små pusterom med enkelte flatere partier, før det går oppover igjen. Du passerer hogstflater og flere bekker, løper forbi skiltet for Fatopprunden, Tisjørunden – og Hesthagarunden.

Det er fristende stier, men hold grusveien videre om du vil følge løpstraseen, grusveien tar deg i riktig retning.

Kraftlinjene og Julsrud seter

Snart løftes du opp og forbi kraftlinjene. Om du ikke er ute etter rekorden opp, er dette et egnet sted for å se seg bakover og utover, før du forsvinner videre forbi Julsrud seter/Julsrudsetrene. Her passeres 2,75 kilometer (Mistbergløpets distanse for 11-13 år), og traseen svingen nærmest 180 grader og setter retningen sørover – opp og mot TV-tårnet på toppen.

Opp og forbi hogstflate

Etter Julsrudsetrene treffer du nok et skilt med Tisjørunden, Fatopprunden, sportshytta og tårnet. Ignorer skiltet, og fortsett rett fram på grusveien.

Her åpner terrenget seg til venstre i en hogstflate, som antas å være noen år gammel, trærne er på vei tilbake, men utsikten er fin her, om tåka holder seg borte.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Forbi Julsrud seter eller Julsrudsetrene, som det står på skiltet. Her svinger traseen.

Inn i skogen og forbi gapahuken ved Sløssvangputten

Grusveien ender i en åpen plass, og så forsvinner du på sti eller kjerrevei inn i skogen. Her lå snøen enda, under turen vår 19. mai. Det er kaldt i høyden, og i skyggepartiene overlever vinteren lenge.

Sett fart gjennom skogen, mot slutten av stipartiet over en liten bakketopp og så er du nede på grusveien fra Minneåsen og opp til tårnet. Ta til venstre og så går du rett i nok en krevende bakke, nå er det rundt 2 kilometer opp til toppen. Du passerer Sløssvangputten (også omtalt som Slåssvangputten) og gapahuken, et flott sted for en pause, om du ikke er på tur med startnummer.

Her er det tak over hodet, skogens ro og godkjent bålplass.

Forbi skiltet utsiktspunkt til tårnet på toppen

Så er det bare å fortsette opp, også her er det enkelte partier hvor du taper høydemeter og får muligheten til å hente deg litt inn igjen, men de er ikke lange, og ikke mange.

Du passerer et skiltet utsiktspunkt, og fortsetter videre til du treffer tårnet på toppen. Grusveien tar deg helt til mål på toppen, ved foten av TV-tårnet.

(Artikkelen fortsette etter bildekarusellen)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Fatopprunden ned

Og ned? Det må du løse selv: Samme vei som du kom opp, eller du kan ta stien merket Fatopprunden som dukker opp en drøy kilometer fra toppen. Stien er skiltet og merket. Det er vått, gjerne sølete, trefall og andre hindringer i traseen.

Det er flere steder litt uklart hvor retningen går, men så lenge det er nedoverbakke er det gode muligheter for at du kommer dit du skal.

Vi trøblet i et parti hvor skogsmaskinenes hjulspor var trasé, men fant etter hvert blå merking.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Fatopprunden: Vakkert på villspor.

Vanskelig veivalg

Et stikryss/skogsmaskinkryss var ryddig på vår vei nedover, men går man motsatt retning er det uklart hvilket spor man skal velge. Er man på vei opp, skal venstre trase følges.

Flere steder lå blåmerkingen på bakken. Vi hang opp de vi så, men mistenker at det var flere som manglet underveis.

Ned til utgangspunktet

Stien tar deg ned til grusveien du fulgte opp, og herfra og ned til stadion er det cirka to kilometer.

Velger du stien ned sparer du rundt to kilometer i forhold til å følge løpstraseen. Tidsmessig sparer du kanskje ingenting, da stien er teknisk krevende og tidvis vanskelig å følge. Men det gir en annen opplevelse, i villere natur enn det grusveien byr på. Velg selv.

God tur!

(Artikkelen fortsetter etter kartet)

MISTBERGLØPET I EIDSVOLL: Ta av E6 på Langset, Statoil Minnesund eller til Eidsvoll før Eidsvolltunnelen. Minnesund skistadion ligger ved gamle Stensby sykehus, nå Oslo Airport Motel, bare noen minutters kjøring fra E6. I bil er det kun en liten time fra Oslo, tre kvarter fra Hamar, 1 time og 15 minutter fra Hønefoss eller en drøy time fra Kongsvinger. Eller du kan ta buss fra Oslo Lufthavn, den bruker omtrent 40 minutter.

Til topps på Mistberget

Det er mange ruter til toppen av Mistberget. De fleste velger å gå til brannvakttårnet på 663/664 meter over havet.

Ved brannvakttårnet ligger det en gapahuk og en besøksbok, og det er en utedo her. Er du ikke redd for høyder, anbefales det å ta den luftige turen opp i tårnet. Toppen er kledd i stadig høyere trær, og for å finne utsikten må man opp i dette tårnet. Brannvakttårnet ligger ikke på bergets høyeste punkt.

Utsikt i retning Hurdal

Går man noen hundre meter vest fra brannvakttårnet kommer man til et flott utsiktspunkt hvor man ser i retning Hurdal og utover Romerikssletta. Denne avstikkeren anbefales.

Mistbergets høyeste punkt

Skal man til Mistbergets høyeste punkt må man fortsette til TV-tårnet og opp på punktet 30-40 meter vest for dette tårnet. Her er Mistberget 671 meter over havet.

Fortsetter man litt til kommer man ned på Stormyra og ser seg rundt er det flere topper på 666 og 667 meter over havet. Alle disse er høyere enn toppen er ved brannvakttårnet.

Mulige ruter til toppen

Du kan komme til topps på Mistberget fra flere kanter.

 • Opsahlteiet, Åslia, sørøst for toppen.
 • Lensmannsvangen, Spetalen, sør for toppen.
 • Tisjøen, Minneåsen (grusvei), nord for toppen.
 • Haraldvangen v/Hurdalssjøen (langtur), vest for toppen.
 • Krafttjennet, vest for toppen.
 • Minnesund skistadion, øst for toppen.

Det er et stort antall stier, og grusveier i området, og sikkert mulig å komme seg opp via mange flere ruter enn de som er nevnt her. God tur!

Fakta: Mistbergløpet

 • LØP: Motbakkeløp med distanser fra 630 meter til 6,6 kilometer til toppen av Mistberget i Eidsvoll.
 • TIDSPUNKT: Arrangeres som regel i begynnelsen av juni. I 2019 arrangeres Mistbergløpet lørdag 1. juni.
 • ARRANGØR: Det er Nordre Eidsvoll idrettslag (NEIL) som arranger løpet.
 • STED: Eidsvoll, Akershus. Start er ved Minnesund skistadion, ved tidligere Stensby sykehus, nå Oslo Airport Motel.
 • PARKERING: Det er rikelig med parkeringsplasser i området, og kort vei til start.
 • TRANSPORT: Fra toppen må man selv ta seg ned igjen etter målgang.
 • BARNEPASS: Ja, arrangøren tilbyr barnepass.
 • KLASSER: 630 meter og 60 meter stigning for 0-10 år, 2750 meter og 185 meter stigning for 11-13 år og 6600 meter og 460 meter stigning for de som vil helt opp.
 • LØYPEREKORDER: Mistbergløpet herrer: Per Christian Lysaker Torgersrud 27:48 (2014). Mistbergløpet damer: Sigrund Gjølberg 34:22 (2018). Julsrudsetra 2750m. damer: Julie Hammer 13:22 (2016). Julsrudsetra 2750m. herrer: Martin Spigseth 13:05 (2017).
 • STARTAVGIFT: 100 til 300 kroner, avhengig av klasse. Gebyr for etteranmelding. Se arrangørens hjemmeside for detaljer.
 • PREMIERING: Det er Mistbergløpets t-trøye til alle deltakere, og premiering av 1. til 3. plass fra 11 år.

SLIK FINNER DU FRAM TIL STADION

Minnesund skistadion ligger i Eidsvoll, ved foten av Mistberget, bare noen minutter fra E6 Oslo-Hamar.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →