Lushaughytta – ved foten av Lushaugen og tårnet

> Lesetid: 2 minutter <

Lushaughytta er et utfartssted rundt 3,5-4 kilometer sør for Lygnasæter i Gran kommune i Oppland.

Hytta ligger ved foten av Lushaugen, hvor det nylig er satt opp et nytt tårn. Tårnet står på grensa mellom Oppland og Akershus, mellom kommunene Gran og Hurdal.

Sommerstier og skispor

Det er merkede sommerstier inn til Lushaughytta og fine skiløyper i vintermånedene. Hytta eies og drives av Hadeland orienteringslag, som åpner for servering i perioder.

Nylig er hytta bygd ut med en ny arkitekttegnet fløy, som ble åpnet foran skisesongen 2018-2019. Den gamle hytta vil fortsatt være i bruk, men nå har den nye hytta tatt over som serveringssted.

Hytta er gitt et moderne utseende av arkitekt Henning Wien/tegn_3, og ser fantastisk ut der den ligger ved Lustjenna og Lustjernsmyrene. På taket er det montert solcellepaneler som sørger for strøm, og innvendig rom er fornuftig og effektivt utnyttet – og innredet med moderne møbler.

(Artikkelen fortsetter etter kartert)

Lushaughytta ved foten av Lushaugen er mulig å nå fra flere forskjellige kanter. De fleste turene er av moderat lengde og i greit terreng. Lushaugen 812 meter over havet ligger på fylkesgrensa mellom Oppland og Akershus. I Akershus er toppen den nest høyeste, bare slått av Fjellsjøkampen med 7 centimeter. I Oppland er det vanskeligere å nå opp, her ligger blant annet Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen 2469 moh, samt en lang liste med topper over 2000 meters høyde.

Hytte for brannvakta

Den første hytta på Lushaugen ble bygget på toppen, for brannvakta. Her var det etter hvert servering til bygdefolket som tok turen opp. Det skal visstnok tidvis ha vært lystige lag og god stemning her.

Etter hvert ble det satt opp en hytte nord for toppen, der hytta ligger i dag, den er i flere etapper endret og bygget på, før siste utvidelse offisielt ble åpnet 15. desember 2018.

På åpningsdagen tok over 300 turen til den nye hytta, ifølge avisen Hadeland (bak betalingsmur). Hytta er satt opp med spillemidler og lokale støttespillere. Budsjettrammen var på 9,3 millioner kroner.

Flott hvilested

Om hytta er stengt, er verandaen utenfor et flott hvilested for fotturister eller skiløpere på vei forbi.

Og hytta ligger ikke langt fra nærmeste parkeringsplass, er du i nærheten, anbefales det å ta en tur hit.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →