Besseggen vinterstid er en krevende tur og en fantastisk opplevelse. Er du usikker på om dette er en tur for deg, bør du prøve på sommeren først.
Har du gått turen på sommerstid vet du litt om hva som venter deg. Da tar man som regel båten inn til Memurubu, og går over Besseggen til Gjendesheim eller Bessheim. Vinterturen går gjerne fra Bessheim, opp på Bessvatnet, videre opp på Bandet, over Besseggen og tilbake er dette en tur på cirka 20 kilometer.
Hvis føret og været er godt er det snakk om 7-8 timer. Men ofte blir det mer.
Bør tåle vær og vind i 8-10 timer
– Er dette en tur for hvem som helst?
– Du bør ha vore ute på tur før, og være vant til vær og vind i 8-10 timar. Du bør ikkje ha høgdeskrekk, understreker daglig leder Ørjan Venås hos turarrangøren Gjendeguiden AS.
De tilbyr blant annet skredkurs, introkurs til randonee – og guider turer over Besseggen. Vinterturen over Besseggen er populær, men det er ikke flere enn 50-70 som tar denne med Gjendeguiden hvert år. Noen går helt sikkert uten guide også, men dette er et lite antall i forhold til alle de som går over eggen i sommersesongen, som er anslått til å være over 60.000 fotturister.
Det går som regel greit med alle, men noen utfordringer er det. Spesielt om vinteren.
– Vi sett sikkerheten i høgsete, og har heldigvis ikkje opplevd noko dramatisk på nokon av våre turar. Men ein veit aldri når det vil skje, så derfor har vi fokus på gode risikoanalyser, at vi brukar erfarne og mest mogeleg lokale førerar og at vi rekognoserar i forkant av kurs og turar. Dette medfører sjølvsagt at turane våre er dyrare, då vi brukar eindel tid i forkant.
(saken fortsetter etter bildet)
GPS på tre av fem turer
– Hva er de største utfordringene på vintertur over Besseggen?
– Temperatur. I fjor møtte vi på Bessheim og det var minus 32 på den eine turen. Då var det friskt, men det kom seg når sola stod opp, forteller Ørjan, og legger til et element til:
– Været og sikten. I fjor måtte vi bruke GPS på tre av fem turar.
Av andre utfordringer er det formen til deltakerne – eller om noen får problemer med høydeskrekk. Gruppene blir til etterhvert som deltakerne melder seg på og sammensetningen av gruppene blir dermed tilfeldig. Det kan være en utfordring.
– Det kan godt være at nokon synes vi går sakte, og det er mulig å gå turen fortare enn vi har satt opp, sier Ørjan. – Men for oss er det viktig at alle skal være med og at vi skal ha att krefter når vi skal kjøre nedover til Bessheim.
Farene i fjellet
Skred er alltid en fare i fjellet, høyde, krevende terreng og fall også, selvfølgelig. Men det er noe annet som trekkes fram når spørsmålet om farer på turen kommer.
– Isen på Bessvatnet, sier Ørjan.
– Det er ikkje skredfare på ruta vi brukar, men det er skredterreng i området som ein kan rote seg borti når det er dårleg vær, legger han til.
Kritisk punkt krever fullt fokus
Opp selve eggen skal man selvfølgelig alltid være forsiktig, enten det er sommer eller vinter.
– Eit punkt på sjølve eggen er kritisk, og der må ein ha fullt fokus – for der skal ein ikkje ramle.
I tillegg kan sterk vind være krevende opp Besseggen. Opp de mest utsatte partiene er skiene festet til sekken, og disse kan fange godt med vind, og gi en ekstra utfordring opp de utsatte partiene.
– Da er det naturlig å spørre: Om dette virker for voldsomt, har dere andre tilbud?
– Vi kjører «Ny på rando», som er eit dagsopplegg for nybegynnere, i tillegg til «Intro skred» og randone-kurs som går over 2,5 dag. Ein kan og leige egen førar for ein dag eller to, der vi tilpassar turen etter eget ynskje, sier Ørjan og legger til: – Dersom ein har mulighet til å komme på kvardagene så vil ein og få ein betre pris enn i helgene.
(saken fortsetter etter bildet)
Anbefaler tindevegleder
– Om turen over Besseggen og alt det du har nevnt virker for lett, har dere andre tilbud?
– Vi tek på oss andre toppturar i området om vinteren, men viss du til dømes vil på Høgruta så anbefalar vi å ta forbindelse med ein tindevegleiar frå Nortind.
Løfter området i fellesskap
– Det er mange aktører i området, som ser ut til å ha et godt samarbeid, hvordan har det blitt slik, og hva er styrken til dette området?
– Det er eit godt samarbeid mellom aktørane, fordi ein ser at det gagnar alle å samarbeide for å løfte området i lag! Besseggen Turisme er eit døme på samarbeid, der vi bla driv nettsida «besseggen.net» saman. I tillegg er Besseggenpatrulja eit anna døme på samarbeid mellom reiseliv på tvers av kommunegrenser, kommunar, fylkeskommune og staten.
- LES OGSÅ: Fantastiske Besseggen vinterstid – 7 timer, 21 km og 700 høydemeter (med kart og gps-spor)
Må bruke tilgjengelig informasjon og kjenne eget utstyr
– Med tanke på at stadig flere bruker fjellområdene vinterstid, hva er de største farene i vinterfjellet?
– Skred: Denne vinteren viser jo det veldig godt. Folk må bruke www.varsom.no og i tillegg ta kurs for å få opp kompetansa.
– Dårleg vær: Folk må bruke www.yr.no og vurdere kva det har å seie for deires tur! Dårleg utstyr eller ikkje brukt utstyret før: Det lønner seg å teste utstyret og sjekke det før ein reiser på tur. Skal ein trene på noko, så er det også bra å gjera det i dårleg vær, påpeker Ørjan, og legger til at fjellfolkets egne råd for ferdsel i fjellet fortsatt gir et godt grunnlag:
– Dei fleste bør ta ein gjennomgang på Fjellvettreglane, for her er det mykje god info på hente:
- 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
- 2. Tilpass turen etter evne og forhold.
- 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
- 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
- 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
- 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
- 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
- 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
- 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
FAKTA FRA GJENDEGUIDEN:
Besseggen vintertur
Turen kan oppleves som krevende på grunn av kulda tidlig på året, men alle med normal fysisk form greier turen fint.
Vær forberedt på følgende:
- Vi er ute på tur i 8-9 timer.
- Hele turen er i underkant av 20 km.
- Har du høydeskrekk så bør du ta turen om sommeren, før du vurderer å melde deg på vinterturen.
- Været forandrer seg fort i høyfjellet! I fjor hadde vi alt fra +5 grader til -32 grader.
- Egne datoer for fjellski, splitboard og randonee.
- Du treng ikke stegjern, isøks eller tau.
Festival: Ski Jotunheimen 2019
2-5. mai 2019 feirer Gjendeguiden starten på vårskisesongen sammen med Gjendesheim turisthytte og Sporten Beitostølen. Aktiviteter, lokal mat og skiopplevelser. Turer og kurs. 100 festivalpass.
Gjendeguiden anbefaler: Jo-stigen
En luftig tur fra Gjende og rett opp på Besseggen: Jo-stigen er oppkalt etter den kjente, lokale fritenkeren og jegeren Jo Gjende. Han levde i fjellene rundt Gjende fra midten av forrige århundre, og trengte en rask adkomst til toppene rundt Besseggen for å jakte reinsbukk, når reinen sto høgt til fjells. Jo-stigen kan være vanskelig å følge, spesielt i dårlig vær.