Ledig på DNTs fyr: – Veldig ofte er disse kystperlene fullbooket hele sommeren

> Lesetid: 3 minutter <

Det er færre folk i fjellet enn tidligere år. Også langs kysten er det ledig – om du er rask.

Ustabilt sommervær har gitt en forsiktig start på sommeren i fjellet, melder Den Norske Turistforening (DNT). Det er fortsatt mange ledige plasser på hyttene i fjellet. Også kystperlene på Sørlandet har noe kapasitet.

– Vi har plass til alle som vil til fjells, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i en pressemelding fra DNT.

– Mange steder er det nå supre forhold.

I løpet av pandemi-årene har mange fått øynene opp for norsk natur. Etter flere sommere preget av covid og tilhørende restriksjoner, var dette sommeren «alle» skulle ut og reise. Men passproblemer, flyplasskaos og streik har skapt utfordringer for mange.

Det er gode muligheter for den som vil følge turistforeningens røde T-er i sommer. Her fra Jotunheimen med fjellmassivet Surtningssue i bakgrunnen. Foto: Magasinet Villspor

Ledige plasser på Store Torungen fyr og Lyngør fyr

– Vi har fortsatt ledig plass i sommer på Store Torungen fyr, Lyngør fyr og på gjestehuset på Furøya. Dette er helt unike perler, forteller daglig leder Dag Fagermyr i Aust-Agder Turistforening.

Store Torungen fyrstasjon ligger på en egen øy ytterst i havgapet utenfor Arendal by. Sammen med Lille Torungen fyr på naboøya markerer de innseilingen til byen. For å komme til Store Torungen bestiller man transport, om man ikke har egen båt.

Flere av Aust-Agder Turistforenings overnattingssteder har i skrivende stund ledige plasser.

– Veldig ofte er disse kystperlene fullbooket hele sommeren, men i år finnes det altså fortsatt noen ledige døgn, sier Fagermyr.

Lyngør fyr har 22 sengeplasser fordelt på to bygninger. Her er det også mulig å leie båter og kajakker.

Bygningene på Furøya var «gjestehus» for familiene som eide Furøya frem til staten overtok øya i 1993.

Gjestehuset er restaurert av Aust-Agder Turistforening i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune. Her er det 18 sengeplasser.

Furøya ligger midt i Tvedestrandsfjorden og man kan ta taxibåt ut til øya.

Nesten uansett hvor i fjellet du vil reise nå, kan vi garantere deg plass. Det er mulig å bestille plass på forhånd, men også å komme uanmeldt, sier Solvang.

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang, DNT

Ustabilt vær, streik og passproblemer

Det er nå to uker siden de betjente DNT-hyttene åpnet.

– Noen hytter melder om fulle hus, men mange av anleggene i fjellet har god plass framover, sier Dag Terje Klarp Solvang.

– Været har nok gjort at noen har valgt å utsette turen til fjells, og mange har også valgt å sitte litt på gjerdet med planleggingen av sommeren i forbindelse med passtrøbbel og flystreik.

Ledig på Hardangervidda

Krækkja Turisthytte på Hardangervidda er besøket i ferd med å ta seg opp. Krækkja ble åpnet i 1879 og er den eldste hytta på Hardangervidda.

– Vi merker at flere har funnet veien til fjells, etter en litt rolig start på sommersesongen, forteller bestyrer Signe Søndrål.

– Vi er veldig klare for å ta imot flere gjester, og har plass til alle som ønsker å besøke oss.

Hytta ligger ved vannet Storkrækkja med utsikt til Hallingskarvet. Krækkja har 85 senger fordelt på rom og sovesal.

Sylan: Norge på tvers

Nedalshytta i Sylan feirer 125 år i august, og forventer mye besøk i forbindelse med jubileet. Hytta ligger i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet.

Det er fortsatt god plass på hytta, selv om vertinne Turid Strickler merker at antall besøkende øker.

– Vi har daglig gjester som går ekspedisjonsturen «Norge på tvers», forteller Turid Stricker.

– Vi har også noe besøk av svensker som vandrer over riksgrensen og rundt Sylmassivet.

Norge på tvers er en tur på 120 kilometer. DNT foreslår syv dager til turen, som presenteres slik:

En av godbitene på turen er fjellmassivet Sylan på svenskegrensen, som det er få fjellområder som kan måle seg mot. Dette er en krevende tur, men grip sjansen, utfordre deg selv, og få minner for livet.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →