Mat på pinne: Smakfullt fra bålet

> Lesetid: 2 minutter <

Pinnebrød: Bålmat for små og store.

Dette kan du lage over bål (eller grill) året rundt, men det smaker ekstra godt i den kalde årstiden. Lag deigen hjemme, det kan du gjøre rett før dere drar ut, da det ikke er gjær og heving i denne.

Tar du med deigen i en boks eller pose innsatt med olje, blir den lettere å håndtere når du kommer ut. Denne smaker fortreffelig som den er eller med nyrørt syltetøy.

Vil du ha denne som dessert eller kaffekos, tar du med en pose med sukker og kanel og ruller emnene i denne før du tvinner dem på pinnene og griller dem.

 

Til deigen trenger du:

  • 500 gram hvetemel (noen deler grovt mel, om du ønsker)
  • 1 teskje salt
  • 2 teskje bakepulver
  • 1 desiliter matolje
  • Ca. 2 desiliter lunkent vann
  • Om du ønsker: 3-5 spiseskjeer sukker

Dette gir 6-8 pinnebrød.

Slik lager du deigen: Bland sammen det tørre. Deretter har du i olje og vann. Kna deigen til den er fast og fin. Ta den med ut i ett stort stykke, eller del den opp i 6-8 emner før dere drar ut.

Slik gjør du det: Finn en frisk pinne med litt tykkelse, rull deigen til en pølse (et par centimeter tykk) og tvinn den på pinnen (ikke klem deigen flat). Grill over glørne, og spis det rett av pinnen eller dypp brødet i nyrørt syltetøy.

Steketips: Pass på at det er litt tykkelse på pinnen, og fjern gjerne barken der du ruller på deigen. Forvarm pinnen i/over bålet først, da vil deigen få litt hjelp innenfra i stekeprosessen.

Smart, enkelt og godt:

  • Rull emnet i sukker og kanel før steking
  • Bak inn rosiner, tørket frukt eller urter i deigen
  • Ta med syltetøy på klemmeflaske
  • Ta med nugatti på tube
  • Bruk pinnebrødene som pølsebrød
  • Bak inn revet ost, skinkebiter og krydder eller urter i deigen, så blir dette pizza på pinne

TIPS: Skal du på langtur kan du jo vente med å tilsette vesken til du slår leir så slipper du å bære tungt – og det tørre har lang holdbarhet.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 7 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →