I denne kjøttfrie gryta har søtpoteten hovedrollen, mens røde linser bidrar med masse næring.
Hele cherrytomater som has i til slutt gir suppa friskhet. Tomatene bidrar også til at gryta holder lenge på varmen.
Ønsker man en sterkere gryte, er det bare å smake til med for eksempel chili.
Tilberedes på tur eller tas med i termos
I denne gryta brukes det linser og tomater på boks. Disse holder seg fint i sekken.
Skal du på litt lengre tur kan du vurdere tørre linser, dette gir litt lavere vekt.
Gryta kan også tilberedes hjemme og fraktes i mat-termos.
Oppskrift: Linsegryte med søtpotet
Til cirka 4 porsjoner
- 1 stk søtpotet
- 2 stk sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 0,5 stk rød chili
- 2 dl vann
- 1 pk hakkede tomater
- 1 stk grønnsaksbuljong
- spisskummin
- salt
- sort pepper
- 1 boks cherrytomater
- 2 bokser røde linser
- Koriander
- Nachos
Slik gjør du
- Kutt opp alle grønnsakene (ikke cherrytomatene). Dette kan man jo godt gjøre før man drar hjemmefra. Varm opp oljen og ha i søtpotet i terninger og finhakket løk. La dette surre til løken er blank.
- Tilsett finhakket hvitløk og chili. La det surre ytterligere et par minutter til det får farge.
- Senk temperaturen og tilsett vann, hakkede tomater og buljong. Smak til med spisskummin, salt og pepper. La alt koke i cirka 15 minutter til søttpoteten blir mør.
- Ha til slutt i hele cherrytomater og røde linser. Server med litt limebåter, nachos og eventuelt koriander, kanskje også en klatt rømme eller kesam for den som liker det.
PS! Det er fult mulig å gjør gryta hottere med mer chilli, evt litt kajennepepper.
Fakta: chili, kajenne og Scoville
Chili: Chili finnes både rød og grønn. Det er stoffet capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Chili har et høyt innhold av vitamin C.
Kajennepepper: Sterkt krydderpulver. En variant av chilipepper. Pulveret kan fremstilles av frukten av en rekke beslektede planter av søtvierfamilien. Smaksstyrke er gitt i Scovillegrader.
Scovilleskalaen: Skalaen er inndelt i scovillegrader (SHU, av Scoville Heat Unit). Paprika ligger mellom null og 100 scovillegrader, jalapeño på 2500 til 8000 og rent capsaicin på 16 millioner. Capsaisin er et stoff i chili – som hos pattedyr gir en brennende følelse i kontakt med slimhinnene. Carolina Reaper er målt til 1,5 scovillegrader i gjennomsnitt. Pepper X er anslått til 3,18 millioner. (Fakta: Wikipedia /frukt.no)
Profil
Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.
Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.