Kjøttfri turgryte: Serveres med limebåter og nachos

> Lesetid: 2 minutter <

I denne kjøttfrie gryta har søtpoteten hovedrollen, mens røde linser bidrar med masse næring.

Hele cherrytomater som has i til slutt gir suppa friskhet. Tomatene bidrar også til at gryta holder lenge på varmen.

Ønsker man en sterkere gryte, er det bare å smake til med for eksempel chili.

Tilberedes på tur eller tas med i termos

I denne gryta brukes det linser og tomater på boks. Disse holder seg fint i sekken.

Skal du på litt lengre tur kan du vurdere tørre linser, dette gir litt lavere vekt.

Gryta kan også tilberedes hjemme og fraktes i mat-termos.

Oppskrift: Linsegryte med søtpotet

Til cirka 4 porsjoner

  • 1 stk søtpotet
  • 2 stk sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0,5 stk rød chili
  • 2 dl vann
  • 1 pk hakkede tomater
  • 1 stk grønnsaksbuljong
  • spisskummin
  • salt
  • sort pepper
  • 1 boks cherrytomater
  • 2 bokser røde linser
  • Koriander
  • Nachos


Slik gjør du

  1. Kutt opp alle grønnsakene (ikke cherrytomatene). Dette kan man jo godt gjøre før man drar hjemmefra. Varm opp oljen og ha i søtpotet i terninger og finhakket løk. La dette surre til løken er blank.
  2. Tilsett finhakket hvitløk og chili. La det surre ytterligere et par minutter til det får farge.
  3. Senk temperaturen og tilsett vann, hakkede tomater og buljong. Smak til med spisskummin, salt og pepper. La alt koke i cirka 15 minutter til søttpoteten blir mør.
  4. Ha til slutt i hele cherrytomater og røde linser. Server med litt limebåter, nachos og eventuelt koriander, kanskje også en klatt rømme eller kesam for den som liker det.

PS! Det er fult mulig å gjør gryta hottere med mer chilli, evt litt kajennepepper.

Foto: Turmat fra hele verden/Norsk Friluftsliv/Wanda Nordstrøm


Fakta: chili, kajenne og Scoville

Chili: Chili finnes både rød og grønn. Det er stoffet capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Chili har et høyt innhold av vitamin C.

Kajennepepper: Sterkt krydderpulver. En variant av chilipepper. Pulveret kan fremstilles av frukten av en rekke beslektede planter av søtvierfamilien. Smaksstyrke er gitt i Scovillegrader.

Scovilleskalaen: Skalaen er inndelt i scovillegrader (SHU, av Scoville Heat Unit). Paprika ligger mellom null og 100 scovillegrader, jalapeño på 2500 til 8000 og rent capsaicin på 16 millioner. Capsaisin er et stoff i chili – som hos pattedyr gir en brennende følelse i kontakt med slimhinnene. Carolina Reaper er målt til 1,5 scovillegrader i gjennomsnitt. Pepper X er anslått til 3,18 millioner. (Fakta: Wikipedia /frukt.no)

Profil

Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

About Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

View all posts by Turmat fra hele verden →