Falafel: Lag smaksrik streetfood på tur

> Lesetid: 2 minutter <

Falafel har sin opprinnelse i Midtøsten og er vanlig streetfood i mange arabiske land. Vegetarretten passer fint på tur.

Hovedingrediensen i fallafel er kikerter. I tillegg er det mye smakfult krydder som gir retten en særegen og god smak.

Dette er en mettende lunsj eller middag. Du kan tilbrede den over bålet eller primusen – og servere i godt brød, pita eller lefser.

Midtøsten består av landene omkring den østlige del av Middelhavet og østenfor, samt landene ved Den persiske bukt.

Falaflene kan kjøpes ferdige og varmes i stekepanna, eller du kan lage dem fra bunnen av. De kan også varmes på grillspyd over bål. Foto: Mari Kolbjørnsrud/Turmat fra hele verden

Ingredienser til 4 porsjoner

30 små falafelboller
4 pitabrød
2 tomater
En halv agurk
1 rødløk
8 blader salat (hjertesalat eller annen type)

Rømmedressing eller yoghurtdressing, gjerne litt koriander, persille eller mynte (etter ønske). Husk olje til steking.

Slik gjør du:

1. Del opp: tomat, agurk, rødløk og salat i ønskede biter.

2. Stek i olje: Stek falafelbollene i litt olje i stekepanna, til de er gjennomvarme.

3. Varm brødene: Varm pitabrødene i tørr stekepanne, litt på hver side, til de er varme.

4. Miks sammen: Ha grønnsaker og falafelboller (ca. 8 til hver) oppi pitabrødet, sammen med rømmedressing og friske urter.

Servér! Vel bekomme!

Tips: Falaflene kan evt. lages fra bunnen av før turen, og varmes opp ute på tur. Du kan gjerne bruke tortillalefser eller annet brød. Hvis du har bål, kan falaffelbollene varmes på et grillspyd.

Topping med fersk mynte, koriander og persille er vanlig i Midtøsten. Foto: Mari Kolbjørnsrud/Turmat fra hele verden

Fakta: Falafel eller ta’meya

  • Falafel er stekte kuler eller postei laget av krydrede favabønner og/eller kikerter.
  • Falafel er en populær form for hurtigmat i Midtøsten.
  • Blir ofte servert som meze (tapas / fingermat).
  • I Egypt og Sudan også kjent som ta’meya.
    Kilde: Wikipedia
Kart over landene som vanligvis regnes til Midtøsten, fra Egypt i vest, Tyrkia i nord, Iran i øst og Jemen i sør.

Fakta: Midtøsten

  • Midtøsten betegner et geografisk område med felles kulturell referanseramme.
  • Midtøstens kjerneområde består av landene fra Libya til Persiabukta. Dette omfatter Egypt, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Libya, Syria og det palestinske selvstyreområdet. I tillegg kommer landene på Den arabiske halvøy:Bahrain, De forente arabiske emirater, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og Jemen.
  • Ofte regnes også de øvrige arabisktalende land i Nord-Afrika; Marokko, Algerie og Tunisia til Midtøsten. Noen ganger også Kypros, Tyrkia og Iran til Midtøsten.
    Kilde: Store norske leksikon

Profil

Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

About Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

View all posts by Turmat fra hele verden →