Servér nasjonalretten bidos – en smakfull gryte med reinkjøtt

> Lesetid: 4 minutter <

Bidos er en tradisjonsrik samisk festrett, hvor kokekjøtt av rein brukes sammen med potet og grønnsaker i en god kraft.

Samenes nasjonaldag 6. februar markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Trondheim i 1917.

Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993.

Samenes nasjonaldag 6. februar er offisiell flaggdag i Norge.

Passer godt om man er mange

Den samiske nasjonalretten bidos er en smakfull kjøttgryte, som passer godt om man er mange. Reinsdyrstek skåret i store terninger kan godt erstatte kokekjøttet.

Denne retten kan gjerne lages over bål.

– Dette er en rett for de store festlighetene, sier Ragnhild Kolvereid i MatPrat i en pressemelding.

Bidos passer godt om man er mange.

Kun halvparten av de yngste har smakt reinsdyrkjøtt

Matprat.no foreslår å servere samisk mat for å bli bedre kjent med både samisk kultur og historie.

– Folk vil gjerne bruke reinkjøtt i gryteretter som erstatning for andre kjøttyper. Det viser tall fra en ny undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat i 2022, sier Ragnhild Kolvereid.

Undersøkelsen fra YouGov viser at rundt halvparten av barn under 12 år har smakt reinsdyrkjøtt. I Oslo er tallet om lag én av fire.

Bidos, samisk nasjonalrett. Foto: Sara Johannessen / matprat.no

Oppskrift: Bidos

Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er bidos fra matprat.no, oppskriften er enkel.

Tid: 40-60 minutter. Til fire porsjoner trenger du:

500 g reinsdyrstek eller kokekjøtt av rein
• 2 ss smør til steking
• 7 dl reinsdyrkraft , eventuelt vann
• 3 dl vann til meljevning
• 3 ss hvetemel
• 4 stk. potet
• 2 stk. gulrot
• 1 stk. løk

Slik gjør du

1. Brun kjøttet: Del kjøtt i ca. 3×3 cm store biter. Brun kjøttet i en gryte med smør i flere omganger, sånn at kjøttet får en fin stekeskorpe. Ha alt kjøttet tilbake i gryta når du er ferdig med bruningen. 

2. Tilsett kraft eller vann: Hell på kraft, eventuelt vann.

3. Lag og tilsett en meljevning:, kok opp Ha vann og mel i et glass, sett på lokk, og rist til en jevn blanding. Hell meljevningen over kjøttet (bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper). La det koke opp under omrøring.

4. Skrell potet, gulrot og løk, tilsett: Kutt potet og grønnsaker i jevne, middelsstore biter. Ha bitene i gryta når kjøttet er så vidt mørt. Kok videre på middels varme til potet og kjøtt er helt mørt, ca. 10 minutter. 

5. Smak: Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
Kilde: matprat.no

Server rykende varm bidos med tyttebær og grovt, nybakt brød med smør – gjerne det samiske brødet gahkko.

Vil du lage bidos med barna, har matprat oppskrift på bidos på siden matstart.

Brød: Gahkko

Halvgrove brød med smak av sirup og anis. Gahkko serveres tradisjonelt til fest. Gahkko passer bra som følge til bidos, samenes nasjonalrett. Kan stekes i ovn, eller over bålet. Oppskriften er fra matprat.no.

Tid: over 60 minutter. Én porsjon gir 20 brød:

• 50 g smør
• 1 ss mørk sirup
• 1 ts malt anis eller fenikkel
• 4 dl melk
• 25 g gjær
• 0,5 ts salt
• 300 g hvetemel
• 300 g grov sammalt hvete

Slik gjør du:

1. Smelt og bland: Smelt margarin. Bland inn sirup og malt anis- eller fennikel. Rør godt så sirupen løser seg opp. Hell i melken og varm opp til blandingen er fingervarm. Smuldre gjæren med fingrene og rør den ut i melken.

2. Smidig deig: Ha melkeblandingen i en bakebolle og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt for hånd. Tilsett mer mel om deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard.

3. Heve: Legg deigen i en bakebolle og dekk med et rent klede. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).

4. Trill boller, la dem hvile: Ta deigen ut av bollen og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under bakekledet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.

5. Trykk flate, la etterheve: Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på bakepapir. La dem etterheve under klede i ½ time.

6. Stekeovn: Varm stekeovnen til 200 °C.

7. Prikk og stek brødene: Prikk brødene med en gaffel. Stek brødene midt i ovnen i 10-12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne. Avkjøl litt på rist, og server brødene varme og ferske. 

Brødene kan også stekes på takke eller helle over åpen ild.

Bålkos: Bålet er en sosial møteplass. Her kan maten også lages. Brødet gahkko passer bra som følge til bidos, samenes nasjonalrett. Kan stekes i ovn, eller over bålet.

Fakta: Samenes nasjonaldag

  • 6. februar er samenes nasjonaldag. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917.
  • 6. februar er offisiell flaggdag i Norge. Det er mange begivenheter og symboler knyttet til dagen. Sametingsrådet markerer dagen med sin tilstedeværelse over hele landet. 
  • Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. 
  • Et viktig symbol i feiringen av 6. februar er flagget. Det samiske flagget er felles for alle samer, uavhengig av hvilket land de bor i. Flagget ble godkjent 15. august 1986 av Den 13. nordiske samekonferansen i Åre, Sverige. Flagget et er formgitt av den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn i Troms. Sirkelen i flagget symboliserer sola og månen. Bakgrunnen (rød, blå, grønn og gul) er de samiske fargene (de vanligste fargene i de samiske folkedraktene).
    Kilde: Sametinget

Fakta: Sametinget

  • Sametinget arbeider for at samene skal få sikret og utviklet sine språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.
  • Sametinget skal styrke samenes politiske stilling og fremme samenes interesser i Norge, bidra til en likeverdig og rettferdig behandling av det samiske folket og arbeide med å legge forholdene til rette for at samene kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.
  • Det første Sameting ble åpnet av Hans Majestet Kong Olav V den 9. oktober 1989.
    Kilde: Sametinget
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →