Nå er det lov å tenne bål igjen. Slik gjør du det.

> Lesetid: 3 minutter <

Bål på tur er kos. Etter 15. september er det lov å brenne bål på tur igjen.

I en Ipsos-undersøkelse oppgir én av fire mellom 15 og 24 år at de har tent bål oftere under korona. Av disse sier 80 prosent at de ønsker å fortsette med det også etter pandemien.

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud. I denne perioden er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner eller annen åpen ild, i skog og utmark.

Oppfordrer til bålvett

– Under korona har mange fått øynene opp for å samles rundt bålet. Spesielt har interessen økt blant unge, og lite tyder på at den vil dabbe av i tiden framover, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Selv om det generelle bålforbudet er opphevet kan det være utvidet forbud i enkelte områder der det har vært lite nedbør. Lokalt brannvesen, kommunen og grunneiere kan ha fastsatt egne regler. Sjekk derfor på forhånd hva som gjelder der du er. 

– Du må alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at ilden er slukket før du forlater stedet. I tørre perioder med stor skogbrannfare kan kommunene innføre lokale forbud, også nå på høst- og vinterstid.

Brannvettregler inspirert av fjellvettreglene

I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann.

Brannvernforeningen har utformet egne brannvettregler til bruk i skog og mark, inspirert av fjellvettreglene:

 1. Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.
 2. Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.
 3. Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
 4. La aldri bålet være alene.
 5. Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
 6. Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
 7. Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.

Så lenge man bruker bålvett, er det bare å komme seg ut og nyte roen og stemningen det gir.

Bente Lier, Norsk Friluftsliv

Du er selv ansvarlig

Brannvernforeningen understreker: Ved bålbrenning, grilling med engangsgrill og lignende er det du selv som må vurdere faren ved å tenne ild.

Det er alltid den som antenner ilden, som er ansvarlig for at det er trygt mens det brenner og at det er skikkelig slokket før man forlater stedet.

Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom bålforbudet. Er du usikker på om du kan tenne opp ild, la heller være eller kontakt brannvesenet.

Slik får du fyr på bålet

 • Finn en god bålplass: Ildstedet bør være på en lun plass og rensket for fuktig kvist og mose. Styr unna myr og andre fuktige underlag.
 • Trygt område: Pass på at det ikke er for tørt i området (uansett tid på året). Bål og brannfare er ditt ansvar.
 • Opptenning: Sørg for å ha rikelig med tørt opptenningsmateriale tilgjengelig, for eksempel tørt gress, never eller liknende. Innunder grantrær er det ofte mulig å finne tørt materiale, også på regntunge dager. Ikke skad friske trær for å lage bål.
 • Brennbart: Sørg for å ha et lite lager av ved, fra de bittesmå pinnene til større vedkubber. Når bålet først tar fyr er det viktig å ha brensel tilgjengelig. Begynner du på lete etter ved når det har tatt fyr kan det godt slukke igjen før du rekker å legge på mer brensel.
 • Vind og oksygen: Pass på at bålet ikke blåser ut av vinden i starten. Pass også på at bålet er luftig nok, uten oksygen vil det aldri brenne.
 • Når det har tatt fyr: Om bålet trenger litt ekstra hjelp kan det fungere å blåse forsiktig , eller bruke et sitte- eller liggeunderlag for å blåse oksygen inn i glørne/flammene.

Det kan være vanskelig å få fyr på bålet. Øv gjerne på dette hjemme før du skal ut. Har du problemer med å få fyr kan det være at du bruker fuktig opptenningsmateriale eller ved, for lite luft eller for store vedpinner i starten.

Det finnes mange typer bål til forskjellige behov. Pyramidebålet er det klassiske. Du kan lage et reflektorbål hvor varmen reflekteres i en retning, du kan bygge et pagodebål som brenner i timesvis eller et stjernebål som bruker lite ved. Øvelse gjør mester!

Enten det er dagstur eller langtur: Bål er kos på tur.

Husk på dette når du brenner bål

Når du nyter naturen ved bålet:

 • Ta med deg søppelet ditt hjem, bålet er ikke stedet for å brenne giftige materialer eller aluminiumsbokser.
 • Slokk bålet helt før du forlater det. Rydd etter deg.
 • Bruk tørre, døde kvister til ved. Ikke skad friske trær.
 • Bruk etablerte bålplasser der det finnes.
 • Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke.
 • Ikke tenn bål om bakken er tørr eller hvis det er sterk vind.
 • Ikke tenn bål tett inntil busker og trær.
 • Respektere andre brukere av naturen.
 • Ikke brenn impregnert, malt eller lakkert trevirke som kan gi skadelige gasser og aske
  Kilde: Miljødirektoratet
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →