Økt ferdsel gir økt slitasje: Åtte tips til naturvennlig friluftsliv

> Lesetid: 2 minutter <

Stadig flere tar i bruk naturen og mange har planer om å nyte sommeren utendørs. Økt ferdsel gir også økt slitasje. Dyrelivet forstyrres mer.

Viken fylkeskommune og Statsforvalteren har utarbeidet en brosjyre med åtte tips til naturvennlig friluftsliv.

1. Tenn gjerne bål og grill, men husk bålforbudet: Det er bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september, men et kaffebål på grus og sand i vannkanten er lov. Ta helst med egen ved og bruk etablerte bålplasser. I noen verneområder er det bålforbud hele året.

2. Gå gjerne i land på øyene i skjærgården, men ikke alle: Vår og sommer er hekketid for fuglene. Da trenger de fred og ro. Noen holmer og skjær er sjøfuglreservater. Her er det ikke lov å gå i land mellom 15. april og 15. juli.

3. Ta gjerne med hund på tur, men hold den i bånd: Det er båndtvang fra april til 20. august. Noen steder er båndtvangen lenger. Båndtvangen er av hensyn til fugler som hekker på bakken, dyr som har unger og husdyr på beite.

4. Opplev naturen til fots og på sykkel, men følg stiene: For å unngå slitasje på vegetasjon og forstyrrelse av dyrelivet, oppfordrer vi til å følge etablerte stier. Noen verneområder har spesielle regler for ferdsel.

5. Plukk gjerne planter, men vis måtehold: Mange høster av det som spirer og gror, men la det være nok igjen til at det vokser opp like mye neste år. I mange av verneområdene er plantene fredet, men du har lov til å plukke bær og matsopp.

6. Kos deg på sjøen, men ta hensyn: Hold god avstand til fugler på sjøen. Alle slags farkoster kan stresse dem. Skal du prøve fiskelykken er det viktig at du setter deg inn i regler for fritidsfiske.

7. Overnatt gjerne i telt eller hengekøye, men ikke overalt: Du kan overnatte i utmarka i inntil to døgn hvis du er minimum 150 meter unna bebodde hus og hytter. I naturreservater kan det være forbud mot camping.

8. Bruk UT og Miljøstatus: Gode turforslag finner du i appen UT. Ved å velge kartlaget «naturvernområder» på nettsiden Miljøstatus Kart, kan du se om du er i et vernet område, og finne regler (verneforskrift) for et område ved å klikke på det.

Faksimile: Viken fylkeskommune / Statsforvalteren
Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →