Økt skogbrannfare, bedre varsling: – Vi bruker de beste analyser og prognoser vi har tilgjengelig

> Lesetid: 2 minutter <

Når det ikke er regn øker faren for skogbrann. Hvis det også er vind øker faren enda mer. Ny metode for å beregne skogbrannfare skal gi bedre varsling.

Ved hjelp av finansiering fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har Meteorologisk institutt laget en ny skogbrannfareindeks for Norge. Denne indeksen gir en indikasjon på hvor det kan være forhold som gjør at en skogbrann kan starte og hvor fort denne kan spre seg.

Utgangspunktet har vært den kanadiske Fire Weather Index (FWI), som er en av de mest brukte internasjonalt. Denne metoden brukes også i Sverige.

– DSB overvåker skogbrannfaren løpende, og i perioder med stor skogbrannfare setter DSB flere skogbrannhelikoptre i beredskap rundt om i landet, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB i en pressemelding.

Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august. Helikopteret er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord. Håndtering av skogbranner er et kommunalt ansvar, men Staten har flere ordninger for å bistå kommuner som rammes av skogbranner.

Skjermdump: skogbrannfare.met.no/

Vi kommer til å oppleve tørre og varme somre oftere enn vi har sett før. I tillegg ventes nedbør å komme mer konsentrert når den først kommer.

Statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt 

Gressbranner på Vestlandet, skogbranner på Østlandet og Sørlandet

Kyststrøk på Vestlandet er mest utsatt for gress- og lyngbrannfare.  

– Den tørre lyngen vi har langs kysten kan lett antennes og brenner godt, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt. 

De mest skogrike områdene i Norge har vi på Østlandet og Sørlandet. 

– Når trær brenner, kan vi få mer intense branner, som kan være vanskeligere å kontrollere. Det er også her vi har mest tordenvær. Lyn er den vanligste, naturlige årsaken til skogbranner og står for cirka én av ti branner, sier Mjelstad.

– Til forskjell fra branner utløst av mennesker antenner ofte lyn skogbranner på utilgjengelige steder. Dette kan gjøre brannene både vanskelig å oppdage og å slukke, sier Mjelstad. 

I et stadig varmere klima vil skogbrannfaren være økende, også i Norge. 

– Vi kommer til å oppleve tørre og varme somre oftere enn vi har sett før. I tillegg ventes nedbør å komme mer konsentrert når den først kommer.

Husk at det er et generelt forbud i Norge mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september. 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 3 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Team Villspor

Editorial Team / redaksjon Magasinet Villspor
View all posts by Team Villspor →