For de som vil ha ferskt brød på primus kan denne oppskriften anbefales (testet i felt).
Dette er et enkelt brød helt uten gjær, det kan lages over primus eller på bål. Du kan ta med tørrvarene i porsjonsposer (for eksempel zip-lock-poser), da veier det lite og tar lite plass. Vann tilsetter du rett før du steker brødet i små porsjoner i panne eller kjele over primus. På denne måten kan brødet være med på tur lenge.
Ferskt brød uten gjær:
– 1 kopp fint mel
– 1 kopp grovt mel (gjerne iblandet litt havregryn)
– 1/2 spiseskje bakepulver
– 1 teskje salt
Dette blandes sammen, før du tilsetter en liten kopp vann (heller litt for lite til å begynne med). Lag knyttnevestore emner, og klem dem flate i stekepanna. Stekes i olje eller smør på forsiktig varme noen minutter på hver side.
Mer energi og mer smak
Ønskes mer energi i brødet er det bare å blande i litt sukker, for smak kan du tilsette krydder – paprika, rosemarin, eller annet etter eget ønske. Du kan også lage brødet med tørrmelk. Det er bare å prøve seg fram.
En prøve med å steke brødet uten olje eller smør i stekepanna fungerte middels til dårlig, men det er en mulighet på tur.
Tips: Litt ekstra mel inne i ziplock-posene gjør deigen enklere å håndtere. Ha gjerne litt salt i stekepanna for et mer smaksrikt brød på tur.