Chapati – indisk brød stekt på sterk varme

> Lesetid: 2 minutter <

Turmat fra hele verden: Chapati er en indisk rett som det spises mye av i Asia.

Chapati er opprinnelig et pakistansk og indisk brød eller lefse som stekes på takke eller i panne. Chapati serveres også i noen afrikanske land.

Brødet er et godt og enkelt alternativ til pinnebrødet, også når det er bålforbud.

Dette er en enkel rett, egnet for å lage sammen med barn eller i større grupper. Man kan lage deigen hjemme, eller ta med alle ingrediensene og en stor bolle, og lage deigen på tur. Det går også an å ta med en brødpose eller ziplock-pose som man knar deigen i.

Pass på at det ikke blir for mye vann i deigen.

Dette flate, runde brødet kan du steke på stekepanne eller takke.

Ingredienser til 1 porsjon

1 dl. mel
0.5 dl. lunket vann
1 ts. salt

Dette trenger du: Målebeger, sleiv, bolle eller brødposer (blande/kna deigen), stormkjøkken/bål (husk fyrstikker), takke/stekepanne og stekespade.

Slik gjør du:

1. Kna deigen godt. Ha litt mel på bordet slik at deigen ikke fester seg i bordet. Dersom deigen klistrer seg til hendene kan du bruke litt mel. Kna til deigen er myk og god å arbeide med.

2. Del deigen i emner og kjevle ut til lompestørrelse. Pass på at det ikke er for mye mel på chapatien når du skal steke.

3. Stek chapatien på ganske sterk varme, til den begynner å blære seg. Da snur du den og klemmer lufta ut med en stekespade. Når du slipper, begynner den å blåse seg opp igjen. Snu og gjør det samme et par ganger til. Det går fort, men pass på at den blir nok stekt så den ikke smaker rå deig.

4. Legg de ferdige chapatiene utover, gjerne luftig, helst på rist.

Chapati kan serveres med ris og dal/dahl (indisk linsegryte), eller bare nyt brødet.

Dette er en enkel rett, egnet for å lage sammen med barn eller i større grupper.

Turmat fra hele verden
Chapati stekes på ganske sterk varme over bål eller primus.
Chapati stekes på ganske sterk varme over bål eller primus.

Fakta: India

  • India er en republikk i Sør-Asia, som strekker seg fra Himalaya i nord og omfatter hele Deccanhalvøya i sør, og er omgitt av Arabiske hav og Bengalbukta.
  • I løpet av 1999 passerte India 1 milliard innbyggere, 1,2 milliarder i 2012 og har 1,38 milliarder i 2020. India er dermed verdens mest folkerike land etter Kina.
  • India dekker et areal som tilsvarer omtrent en tredjedel av Europas størrelse. Dette store landområdet kan naturgeografisk deles inn i tre veldefinerte hovedregioner: Deccanplatået i sør, det nordindiske lavland og Himalaya.
  • Offisielt navn: Bharat (hindi), Republic of India (engelsk)
  • Norsk navn: Republikken India
  • Hovedstad: New Delhi
  • Innbyggertall 1.295.291.543

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i India ville vi trenge 0,7 jordkloder.

FN

Profil

Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

About Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. Turmat fra hele verden ønsker å vise et mangfold av turmat. Turmat fra hele verden oppfordrer til gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.

Magasinet Villspor presenterer utvalgt innhold fra turmat.no i overensstemmelse med Norsk Friluftsliv.

View all posts by Turmat fra hele verden →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *