Sommerhytta Gjendebu: Anbefaler tur til Gjendetunga

> Lesetid: 2 minutter <

– Gjendebu er ei utprega sommarhytte, vi har cirka 95-97 prosent av trafikken i perioden juni-september, forteller Lars Åge Hilde, bestyrer på Gjendebu. 

Gjendebu ligger innerst i innsjøen Gjende og er DNTs eldste turisthytte (ekstern lenke). Den har vært i drift i mer enn 140 sammenhengende år. Hytta er lett tilgjengelig med Gjendebåtene, men likevel langt unna sivilisasjonen – og omkranset av 2000-metere, for de som søker dette.

Hytta eies av DNT, og finner alltid plass til slitne fjellvandrere.

– Hytta er open som betjent i cirka to veker rundt påske, med 119 senger, forteller Lars Åge. – Men resten av vinteren er der to anneks som fungerer som sjølvbetjeningshytter, med til sammen 34 sengeplasser. Der er det mat, gass, ved og koke/kjøkkenutstyr.

Rom, sovesal og teltplass

– Hva slags type overnatting tilbyr dere?

– 2-, 3- og 4-sengsrom + sovesal (DNT-standard). Om sommaren i tillegg permanente lavvoer og regulert teltplass, forteller Lars Åge, som har 97 senger, 22 sovesalplasser, og cirka 50 plasser i lavvoer, i tillegg til teltplass.

Lett tilgjengelig med båt

Gjendebu ligger midt i Jotunheimen nasjonalpark, og hytta er lett tilgjengelig med båt over Gjende. Det gjør den til et populært mål.

– Hvilke gjester velger overnatting hos dere?

– 30 prosent utlendinger, 10 prosent skulegrupper, 20 prosent private grupper og arrangement. Øvrige stort sett fjellvandrarar i segmentet 30-60 år med en del barnefamilier, forteller Lars Åge Hilde.

Høysesongen på Gjendebu defineres til 1. juli til 15. august. Om man vil ha en fin tur til fjells litt utenom høysesongen, anbefaler Lars Åge en midtuke i september.

(saken fortsetter etter bildene)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Turtips: Bukkelægeret og Gjendetunga

– Hvilke turer eller opplevelser kan dere anbefale, utenom den mest kjente turen over Besseggen sommertid?

– Bukkelægeret (Memurubu-Gjendebu) er velkjent.  Ellers stort utvalg i tindeturer i alle vanskelighetsgrader; mest brukt Store Knutsholstind, Nordre Svartdalspiggen og Gjendetunga.

Vil man på tur i områder hvor det ikke er så mye folk, er anbefalingen klar:

– Om vinteren: Dei fleste ruter. Mange løyper er kvista, men det er stort sett liten trafikk, sier Lars Åge, og legger til: – Om sommaren er det mykje folk i området, men likevel ingen trengsel på grunn av et omfattande stinett.

– Tilbyr dere kurs, opplevelser eller annet i tillegg til overnatting?

– Av og til kurs i blant annet landskapsmaling og yoga. DNT arrangerer også diverse kurs med Gjendebu som base/utgangspunkt, sier Lars Åge, som mener området tåler turisttrykket bra.

Et unikt reiselivsprodukt

– Hva er suksessfaktoren for aktørene i næringen i området?

– Et nokså unikt reiselivsprodukt: Naturen, så klart.  Men også infrastrukturen med båtruter på høgfjellssjøane Bygdin og Gjende, og rute/hyttenettet som er etablert gjennom 150 år.

– Er det andre aktører i området dere ønsker å framheve?

– Statsskog/Fjellstyrene (Lom Fjellstyre) som har en del «perler» av ukjente overnattingstilbud.

 

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →