– Uten kamera kan man like gjerne bli hjemme. Ta også med nok sølvtape.

> Lesetid: 4 minutter <

Det var aldri noen førstebestigninger eller rekorder, bare gode opplevelser, varmen fra bålet, spikking og småskader. Vi skjønte det kanskje ikke da, men dette la grunnlaget. Grunnlaget for gode friluftsopplevelser.

#folk: KNUT ØSMUNDSET

  • Født: 1977.
  • Bosted: Eidsvoll.
  • Gift med Anne Marit, 3 barn.
  • Tidligere redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad, nå ansatt i Aftenposten, ansvarlig for Magasinet Villspor. 

Friluftsbakgrunn: Jeg vokste opp i speideren og med turer i familien. Det satte spor. Enkle hytter, fjellturer og teltdøgn, kalde vinterturer, varme sommerturer, åpen himmel, mygg og tåke. Speideren med mamma og fotturer med pappa. Gnagsår og lemenår. Takk til Kim, sisaltau, primitive byggverk og Robinson Crusoe-utfordringer.

Det var aldri noen førstebestigninger eller rekorder, bare gode opplevelser, lyset fra en hodelykt, spikking, småskader og førstehjelp – en og annen feilslått kompasskurs og nattemørket med varmen fra et bål. Og ikke minst: En farfar med smittende fotointeresse og en bestefar med solid kunnskap om naturen, som med klokhet, tålmodighet og nysgjerrighet formidlet det store i det lille. Med respekt og åpenhet. Når jeg ser en ukjent plante eller en liten spurv tenker jeg at dette ville bestefar forklart. Et godt bilde ville farfar satt pris på.

Vi skjønte det kanskje ikke da, men dette la grunnlaget.

1. Hva slags opplevelser søker du?

– Jeg vil gjerne på tur alene, eller på tur med familien. Jeg vil det skal gi oss gode opplevelser. Og når barna tar til tenårene og etterhvert har rast fra seg, håper jeg disse minnene skal føre dem tilbake til det jeg selv setter pris på.

2. Hva har du i sekken?

– Vann, førstehjelpsutstyr og noen fyrstikker, litt næring, nødstrøm – og kanskje en ekstra ulltrøye. Dette tar liten plass og veier ikke mye, men da er jeg forberedt om det skulle skje noe, og kan hjelpe meg selv eller andre. Et kamera er også med. Dette er en fin grunnpakke. På lengre turer er det selvfølgelig mer.

3. En ting du ikke klarer deg uten på tur?

– Kamera. Det er ikke livsnødvendig, men uten kamera kan man like gjerne bli hjemme. Ikke fordi alt skal deles, men fordi jeg virkelig koser meg med fotografering og opplevelsen i motivene. Det gir turene en ekstra dimensjon, selv om bildene for alltid blir på en eller annen harddisk. Ta også med nok sølvtape.

4. Tre favorittområder?

Gjende og områdene rundt, hvor det ikke er så mye folk. Velg riktig tidspunkt eller sted, så kan du være på tur «alene» her. Vil du samtidig ha komfort og god mat er dette stedet.

Skarveheimen, spesielt områdene Hallingskarvet, Blåbergi og Urdvassnuten, fascinerende områder med krevende terreng, hvor turene sjelden blir som planlagt. Her går det «galt» hver gang jeg prøver. Det gleder meg. Opplevelser med motstand gir varige minner.

Sandbankene på Vorma (Mjøsas utløp) ved ekstremt lav vannstand på våren. Tidlig vår byr på spennende skiturer her, seinere går man på tørr sand og kan gjøre merkelige funn på elvens tørrlagte bunn. Muligheten er åpen to-tre uker hver vår. Så må man vente ett helt år på neste mulighet.

5. På merket sti, eller villspor?

– På villspor, gjerne for å finne en bortgjemt hule eller en gammel myte.

6. Alene, eller sammen med andre?

– Alene.

7. Langt og hardt eller kort og komfortabelt?

– Langt.

8. Din verste turopplevelse?

– Da vi holdt på å dø på snøhuletur i 8. klasse (det føltes i hvert fall slik): Med begrenset kunnskap gjennomførte vi tre netter i samme hule i en snøskavl på snaufjellet. På dag én ble vi gjennomvåte hele gjengen, på dag to hadde vi snødd inne med spaden på utsiden av hulen og på dag tre slukket stearinlyset av surstoffmangel. Nedtur. På dag fire spiste vi gatekjøkken-burger på vei hjem. Opptur.

9. Din beste turopplevelse?

Ekspedisjon Urdvassnuten rager høyt, eller: Med kone og barn til Bjørnhollia. Da viste vi hva som bor i oss. Det var en sjeldent fin tur, hvor det meste stemte.

10. Et område du ikke har vært, men ønsker å besøke?

– Jeg må komme meg lenger nordover. Gjerne Lofoten, og Finnmarksvidda.

(Saken fortsetter etter bildet)

Det er lov å bli sliten. Lillesøster trengte å slappe av litt på vei inn til Bjørnhollia. Fine dager i flott terreng.

11. En ting du misliker på tur?

– Våte sokker.

12. Hva savner du når du er på tur?

– Egentlig ingenting.

13. Musikk på tur, ja eller nei, låt-anbefaling?

– Gjerne på treningstur, ellers aldri. Det er viktig å slippe naturen inn, men et godt lydbilde på ett øre kan løfte en tung joggetur, eller gjøre en magisk treningstur episk! Gjerne gammel (eller nyere) rock eller metall. Akkurat nå dukker disse opp på flere av spillelistene: Disturbeds versjon av The Sound of Silence (Paul Simon/Simon&Garfunkel 1964), Deep Purples Perfect Strangers, Jorns versjon av Hotel California (Eagles 1976), Nomys House of the rising sun (The Animals 1964) og Wrong side of heaven Five Finger Death Punch. Om en uke kan lydbildet være helt annerledes, men nå fungerer dette. Det er mye energi i god musikk.

14. Papirkart, gps eller app?

– Papirkart til planlegging, og vandring. Gps og app som sikkerhet.

15. Tips til en god friluftsopplevelse i en travel hverdag?

– Sov under åpen himmel på verandaen, sett opp teltet i hagen med ungene eller stek pinnebrød i vannkanten. Kjør bil om du trenger. Pakk sekken en sein kveld, sov ute et sted nær hjemmet – og kom hjem til frokost. Finn tid, skap fine øyeblikk, gi barna gode minner. Ikke ta det så alvorlig, ikke gjør det så vanskelig: En kvikklunch og en barkebåt er egentlig alt du trenger.

16. Friluftslivet er i stadig endring, hva er viktig for deg?

– At urørt natur fortsatt er tilgjengelig – og at vi ikke ødelegger mulighetene for oss selv eller kommende generasjoner. Vi må ta ansvar, la dyrene i fred – og vi må rydde opp etter oss.

TUROPPLEVELSER: – Jeg styrer unna områder med mye folk. Jeg vil på tur alene, eller på tur med familien. Jeg vil det skal gi gode opplevelser.
Merk: Dette innholdet ble publisert for 6 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →