Krevende vintertur over mektige Besseggen: – Jeg tenkte på å snu i de bratteste partiene.
Vinterturen over Besseggen starter for alvor etter halvgått tur. Først skal man tilbakelegge høydemetrene opp til Bessvatnet. Det tar halvannen time. Turen over vannet tar halvannen til to timer. Så kommer Bandet og klyvingen opp Besseggen begynner.
Fottur, topptur og pilketur
Karl Terje Hanssen liker seg ute med fiskestang, pilestikke – eller på snøskuter. På sommeren 2015 gikk han Besseggen. Men turen over Besseggen tre år seinere var hans første vintertur noensinne uten fiskestang – på lånte ski med korte feller.
– Smale fjellski og korte feller fungerte særdeles dårlig de første kilometerne opp til vannet, slår Karl Terje fast nå, ett år etter turen over Besseggen på fjellski.
Thomas Hauan Lamo trives ute, gjerne med ski, eller på fottur i fjellet – og gjerne på topptur, men Besseggen og området var helt ukjent før vinterturen i 2018.
(Saken fortsetter etter bildet)
Billett til eventyret
Overnatting og mat var inkludert i pakken, og sted valgfritt: To overnattet på Gjendesheim, en på Bessheim, Vi var et følge på fire, inkludert Gjendeguidens mann som tidlig lørdag møttes til tur på Bessheim: Tre menn fra 40 år og oppover, søvnige og slitne fedre på perm, med trygg billett til kontrollert vintereventyr ved Gjende, stor tro på egne ferdigheter og ubetinget tillit til guiden ville omsette billetten i en brutal Børge Ousland-opplevelse servert med et dryss av rosa Disney-magi. Smertefritt selvfølgelig.
Vi var på tur for å kjenne på eventyret.
Tålmodig mann
Vi fiklet med skredsøkere og sondestenger og hilste høflig der inne på Bessheim. Vi stilte alle de dumme spørsmålene, litt sjenert og usikre, inkludert spørsmål om skredsøkeren alltid skal være på (det skal den!). På flatmark i preparert løype utenfor Bessheim kom de første spørsmålene om skredfaren.
Guiden var en tålmodig mann.
Heldigvis.
En lang oppstigning
Hvorfor valgte dere akkurat denne turen?
– Vi kom over en reklame for turen, på Facebook mener jeg å huske. Turen så spennende ut så vi meldte oss på, forteller Thomas, som for første gang var på langtur vinterstid. Karl Terje er oppvokst i Alta med alle friluftsmulighetene rett utenfor døra – og er ikke ukjent med vinterfjellet. Men det krevende terrenget overrasket.
– Var du i tvil om du ville komme deg over?
– Ja, jeg tenkte på å snu i de bratteste partiene oppover, det var veldig slitsomt, sier Karl Terje. – Det føltes som ett skritt opp og to tilbake. Det gikk bedre med å krysse, men det ble en lang oppstigning.
Bratt opp fra Bessheim
– Det er mye stigning, sier Thomas om den første delen opp fra Bessheim.
– Det var fantastisk vær og lett å gå, til sporet forsvant, legger Karl Terje til. – Jeg var nede i kjelleren flere ganger oppover, men ville jo opp.
Tungt fra start
Det var i dette partiet kortfellene tok turgleden fra Karl Terje. Og selv med tekniske stopp ble turen krevende allerede fra start.
– På slikt føre vi fikk var det ikke egnet med smale ski og kortfeller. Brede fjellski og helfeller er vel en grei garanti for en flott tur hele veien, det burde nok vært annonsert, mener Karl Terje.
(Saken fortsetter etter bildet)
Langt over Bessvatnet
Sola varmet på vei opp fra Bessheim, og det var ikke noe problem med lange pauser hvor gruppa ble samlet, alle fikk tid til å drikke, og tok til seg energi.
Så venter Bessvatnet. Det ser ut som en rask tur på flatt underlag og fin snø. Her tråkket vi spor, og tenkte vi straks var ved foten av eggen.
– Vannet er langt, lengere enn hva jeg hadde sett for meg. Det tar lang tid og gå over. Jeg mener å huske at vi brukte over en time, kanskje så mye som 1,5 time over vannet, sier Thomas.
GPS-sporet viser rundt en time og tre kvarter over vannet.
– Men det er fantastisk flott natur, legger Karl Terje til.
Det var her over vannet at kortfellene gjorde jobben. Det samme med guidens naturfeller. Feller i nylon bremset effektivt, og de ble tatt av (med fare for å få problemer med å feste dem seinere når snøen har festet seg i skisålen).
Vi kom etterhvert inn i skyggen av Veslfjellet og selve Besseggen, sola forsvant og her kjente vi kuldegradene godt. Til høyre fikk vi ryggen opp mot Besshøe, som tronet foran oss med sine 2258 meter over havet – badet i sol og rammet inn av dypblå himmel.
Rasteplass med utsikt
Så tråkket vi av vannet og opp på Bandet, fant en rasteplass i solhellinga, med utsikt til fjellene innover mot Gjendebu og Memurubu – og ned på Gjende.
– Det var matpause med nydelig utsikt, sier Thomas – Definitivt den beste plassen å ha matpause.
Her ble energilagrene fylt, og utstyret sjekket. Fellene ble montert på skiene igjen – og skiene spent fast på sekken (husk reimer!).
Så startet den virkelige jobben.
(Saken fortsetter etter bildegalleriet)
Tungt opp Besseggen
– Det var mye snø og tungt å gå, sier Karl Terje – Helt annerledes enn sommerturen, men en deilig følelse å bare være der i naturen.
Eggen tar man skritt for skritt – i et rolig tempo. Man tråkker spor og beveger seg trygt og rolig oppover. Og stopper for å få igjen pusten.
– Jeg måtte snu meg noen ganger å se på utsikten, sier Thomas,og legger til: – Det var tungt å gå over eggen!
Veslfjellet – turens høyeste punkt
Vel oppe kan skiene settes på igjen, for en liten utforkjøring, og deretter siste tunge stigning opp til Veslfjellet, som er høyeste punkt på turen. Dette er en forholdsvis grei etappe, og i godt vær kan man bruke den tiden man vil. Fra den store varden på turens høyeste punkt går det slakt utover, deretter forsiktig oppover, før det flater ut og fellene kan tas av for utforkjøringen ned til Bessvatnet igjen.
Merk! Her varieres nedfarten etter snøforhold og skredfare. Tidlig i mars 2018 var mest fornuftige nedstigning omtrent fra sommerens stikryss Bessheim-Gjendesheim og på skrå ned mot Bessvatnet. Det er ikke nødvendigvis alltid sikreste rute. Bruk gjerne punkt 5 i de gamle fjellvettreglene: «Lytt til erfarne fjellfolk», og punkt 6 i de nye fjellvettreglene: «Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is».
Fotturister i løs snø
Det var her guiden satte sikre telemarksvinger i god styresnø. Vi andre gjorde et forsøk, men landet ingen stilpoeng.
– Nedkjøringen var vanskelig grunnet mye løs snø, sier Thomas.
– Det var flott nedover, synes Karl Terje. – Bratt og slitsomt, men jeg kom da velberget ned.
Så strøk vi over siste del av Bessvatnet, og kjørte fritt løypevalg ned til Bessheim.
– På en skala fra 1 til 10 – hvor sliten var du da turen var over?
Thomas: 7-8.
Karl Terje: 7.
(Saken fortsetter etter bildet)
Trygg tur med guide
Er dette en tur dere kan anbefale andre?
– Ja, fantastisk flott natur men en bør være i relativt grei form, mener Karl Terje.
– Jeg vil absolutt anbefale denne turen, sier Thomas, og legger til: – Det er trygt å ha med guide.
– Er det noe det er greit å tenke på før man melder seg på?
– Egen fysisk for kan være en begrensing, mener Thomas.
– Prøv en tur i bratt terreng først for å sjekke utstyret, legger Karl Terje til.
– Hva tenkte dere om guiden og guidingen?
– Guiden var en rolig type, vi hadde en hyggelig tur sammen med han, sier Thomas.
– Guiden var bra, veldig greit med opplysninger og info om diverse lokale forhold underveis.
– Noe som kunne gjort turen enklere?
– Lettere ryggsekk og eget skiutstyr, sier Thomas. – Jeg hadde med alt for mye utstyr! Jeg kunne gått med en mye lettere sekk. Det var veldig kaldt den dagen vi gikk Besseggen. Jeg hadde med mye ekstra klær, blant annet en stor dunjakke som ikke ble brukt. Jeg hadde også med en del mat, antageligvis nok mat for flere dager.
– Har dere lyst til å gjøre turen igjen?
– Ja!
(Saken fortsetter etter bildet)
Karl Terje Hanssen
- Alder: 50
- Bosted. Trondheim
- Familie: To barn
- Yrke/bakgrunn: Byggeleder Statens vegvesen
- Friluftsinteresser: Fisketur, turer generelt. Oppvokst i Alta med alle friluftsmuligheter rett utenfor døra.
- Hvor ofte er du/dere på tur? Par ganger i uka minst.
- Hva trives du best med: Vinterturer og sommerturer, vinteren er også snøskutersesong med isfiske som hovedaktivitet.
Thomas Hauan Lamo
- Alder: 40
- Bosted: Trondheim
- Familie: Gift, 2 barn
- Yrke/bakgrunn: Ingeniør, Statens vegvesen
- Friluftsinteresser: Har interesse for friluftsliv, men hektisk hverdag og andre gjøremål er en begrensning.
- Hvor ofte er du/dere på tur: Forsøker å dra familien ut ukentlig, noe som ofte er en liten tur i nærområdet.
- Hva trives du best med: Alle årstidene har sin sjarm, men en fin skitur er kanskje øverst på listen. Jeg er også glad i en fottur i fjellet, gjerne topptur.
(Saken fortsetter etter videoen)
Fakta: Besseggen vintertur
- Guidet tur med Gjendeguiden, de beskriver turen slik: Vi er ute på tur i 8-9 timar. Heile turen er i underkant av 20 km. Har du høgdeskrekk så bør du ta turen om sommaren, før du vurderar å melde deg på vinterturen. Været forandrar seg fort i høgfjellet! I fjor hadde vi alt frå +5 grader til -32 grader. Egne datoar for fjellski, splitboard og randonee. Du treng IKKJE stegjern, isøks eller tau.
- Utstyrslista fra arrangøren: Skredsøker, søkestang, snøspade. Sekk med mulighet til å feste skiene. Ski, staver, støvler og feller. Ekstra klær i sekken. Dunjakke (til pausene). Godt med mat og drikke (varmt/kaldt).
- Vi var i utgangspunktet et turfølge bestående av fire deltakere, hvor en trakk seg. Dermed ble vi tre på tur med en guide.
Reportasjen er laget som betalende deltakere på en organisert tur over Besseggen. Selve turopplevelsen finner du her: Fantastiske Besseggen vinterstid – 7 timer, 21 km og 700 høydemeter