– Fleire og fleire vel oss og kjem attende på grunn av maten vår

> Lesetid: 5 minutter <

Bessheim satser på tradisjonell, lokal mat: Innkjøpt fra lokale jegere og fiskere. Og stadig flere kommer tilbake nettopp på grunn av maten.

– Det er stas å servere rein mat som har beitt her i Jotunheimen og i Sjodalen, sier bestyrer Kari Lund, og sikter til elgen og tamreinen – eller fisken fra fjellvannene.

Besøker du Bessheim er det nemlig ikke uvanlig å se garnene henge på husveggen, og fangsten på vei inn på kjøkkenet. Kjøkkenet er sentralt hos Kari Lund og Bjørn Ekerbakke på Bessheim – på fjellstua som har stått ved Øvre Sjodalsvatnet siden attenhundretallet, som har gått i arv i familien siden 1890.

 

Kari Lund og Bjørn Ekerbakke driver Bessheim. Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

Overnatting på setra

Det var Kari Storvik som startet eventyret – da hun tilbød mat og overnatting til fjellfolk på setra. Hovedbygningen ble satt opp i 1890, og siden har familiebedriften vært i stadig utvikling, og gått fra enkel seter til moderne fjellstue i Jotunheimen.

Da dagens bestyrer, Kari Lund, vokste opp, var det besteforeldrene Kari og Knut Lund som drev Bessheim. I 2005 overtok Kari og søskenbarnet Ragnhild Sjurgard fjellstua, og i 2011 kom Bjørn Ekerbakke inn i Karis liv og ble med på driften. Han er utdannet kokk og har naturlig nok en sentral posisjon på Bessheim. I 2016 valgte Ragnhild å overta gården hjemme i Lom – og Kari og Bjørn driver nå Bessheim videre.

(reportasjen fortsetter etter bildet)

Sentral teltplass ved Bessheim og Øvre Sjodalsvatnet.

Gleden over de gode fjellturene

Bessheim ligger helt inntil fylkesvei 51, Valdresflye. Med bil er det 5-6 minutter inn til Gjende – brygga til Gjendebåtene og utgangspunktet for turen over Besseggen. Men området har så mye mer å by på, for den som vil. Men gleden over de gode fjellturene står sentralt.

– Gjestane vel oss fyrst og fremst fordi dei vil på ski eller fottur i Jotunheimen, sier Kari. – Men også fordi vi serverer god og tradisjonell mat, ligg fint til for Besseggen-turen og fordi vi har dusj og toalett på romma. Somme vel oss på grunn av interesse for jakt og fiske.

Parterer, filterer, røyker og raker selv

– Vi kjøper mykje elg, rein, hjort og fjellaure frå lokale jegerar og fiskerar og frå Vågå Tamrein AS. Dette kjøtet og denne fisken parterer/fileterer vi sjølve og steller i stand på mange forskjellige måtar. Vi gravar, røykjer, rakar, kokar og steikjer på mange forskjellige måtar, sier Kari og konstaterer: – Fleire og fleire vel oss og kjem attende på grunn av maten vår.

(reportasjen fortsetter etter bildet)

Lokale smaker: God og kortreist mat servert på Bessheim.

180 senger, campingplass og servicebygg

– Vi har ope frå fyrst i februar til rundt 17. mai kvart år. Og frå fyrst i juni til fyrst i oktober. I år er datoaene 8. februar til 19. mai og frå 7. juni til 6. oktober, forteller Kari om årets sesong. Hun har bygninger på begge sider av fylkesvei 51 – i tillegg til campingplass og servicebygg.

– Vi har rom, leilegheiter, hytter og campingplass. Dei fleste romma, leilegheitene og hyttene har eigne bad med dusj og toalett. I dei fleste hyttene er det fullt utstyrt kjøken. Vi har 27 rom og 27 hytter/leilegheiter. Og det er til saman 180 senger.

Opplevelser: Skitur, fottur, ro – og av og til nordlys. Og kulde.

Bessheim ligger på nordsiden av Valdresflye. Været er hardt her, og veien er stengt fra desember til mars, men du når til Bessheim om du kommer nordfra, like før bommen som stenger veien over flye. Om vinteren lokker stillheten, stjernehimmelen og av og til nordlyset. Gjestene sikter seg inn på toppene i området, de fleste kommer fra Norge, men også internasjonale gjester har oppdaget denne perlen i den norske fjellheimen.

– Gjestane som bur her er interessert i å koma seg ut. Dei vil på ski eller på fottur. Eller dei vil oppleva roa som er her om vinteren, med snø, kalde, ein fantastisk stjernehimmel og somme gonger nordljos, forteller Kari.

– Dei fleste er norske fortsatt, men det blir fleire og fleire utlendingar. Det er flest frå Tyskland, Sverige, Nederland og Belgia. Dei siste åra har det kome nokre fra USA, Canada, Australia, Japan, Thailand og Kina også.

Galdhøpiggen, bakeriet i Lom og rafting i Sjoa

Når høsten kommer forsvinner imidlertid de internasjonale gjestene:

– Om hausten er det nesten berre nordmenn. Da er det fotturar, jakt og dei store buffetane våre som trekkjer gjestar hit. Somme bur her opp til ei veke for å få med seg det Nord-Gudbrandsdalen har å by på; Galdhøpiggen, Bakeriet i Lom, rafting i Sjoa, Norsk Fjellsenter, Glittersjå og Heidal Ysteri.

Bessheim er altså et godt utgangspunkt for en opplevelsesrik ferie – med god rekkevidde til mye av det beste området har å by på.

LES OGSÅ: Besseggløpet: «Titusenvis går den, noen få løper»

Høysesong for toppturer

For en del år siden var toppturer med moderne skiutstyr ukjent i store deler av den norske fjellheimen. Besseggen var kun en sommertur og vinterturer i høyfjellet gikk stort sett langs kvistede ruter fra hytte til hytte.

Slik er det ikke lenger.

– I mars, april og mai er det mange som vil gå på toppturar på fjellski eller på randoneeutstyr, forteller Kari. Enkelte dukker også opp med splitboard. – Om sommaren kjem dei fleste fordi dei vil ut på tur. Særleg Besseggen er populær. Men også Nautgardstind, Besshø, Tjonnholstind, Høgdebrotet og Rasletind.

Høysesongen er fra 20. juni til 20. september. Da kan det raskt bli fullt både på Bessheim og flere andre steder i området. Det løser seg som regel greit, det også: – Om det er fullt anbefaler vi grannebedriftene våre. I og med at vi ligg rett attmed fylkesveg 51 over Valdresflya er det lettvindt for dei som kjem hit å koma seg vidare, for dei fleste har eigen bil, forteller Kari.

(reportasjen fortsetter etter bildekarusellen)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Bad om sommeren og isfiske om vinteren

Av turer i området er Besseggen klassikeren, Bukkelægeret er overraskende spennende og toppturen er Besshøe på 2258 meter over havet. Disse turene er kjent for de fleste. Vil du oppleve noe annet er det mange muligheter, i følge bestyreren på Bessheim:

– Eg vil anbefale Besshø som ein lang tur og Besstrondrundhø som ein stuttare tur. Besshø er majesteten av toppane i Aust-Jotunheimen, og er ein veldig fin skitur. Besstrondrundhø er ikkje så høg, men ligg fritt og har fin utsikt.  Elles kan eg anbefale eit bad i Nedre Leirungen på sommaren og isfiske på Øvre Sjodalsvatn i mars/april.

De «hemmelige» perlene

Om du ikke er så glad i å møte folk på tur, er mulighetene i området mange. Besetningen på Bessheim kjenner området bedre enn de fleste og peker østover for den som virkelig vil oppleve fjellheimen i fred og ro.

– Det er nokså mange ruter du kan velje dersom du vil gå aleine, forteller Kari. – Da er det lurt å halde seg på andre sida av Sjoa: Sikkilsdalshø, Heimdalshø, Heimdalen og Griningsdalen. Her er det mange fine turar, men det er ikkje så mange som går her fordi det ikkje er inne i Jotunheimen Nasjonalpark. Og dette er lett tilgjengeleg, forteller Kari.

(reportasjen fortsetter etter bildet)

Øvre Sjodalsvatnet – og Sikkilsdalen i vinterdrakt.

Bort fra fjernsyn og brus

– Tåler dette populære området turisttrykket og belastningen?

– Eg meiner at området tåler godt talet på turistar som er her no. Og at det tålar mykje meir også, sier Kari, og legger til: – Dei fleste døgna i året er det svært stille i Sjodalen og i Jotunheimen. Det er ikkje mange døgn i året det er fullt på alle turistbedriftene. Men det er viktig å styre det på ein god måte og ta vare på naturen sjølvsagt! Det er lenge opp og fram til turismen her i Sjodalen er eit problem. Og ein skal vera glad for at folk kjem seg ut og ikkje berre sit heime og ser på fjernsyn og drikk brus.

Naturen er verdien

– Hva er suksessfaktoren for aktørene i området?

– Suksessfaktoren framover er å levere eit godt produkt, lære seg å ta imot utlendingane på ein god måte og ta vare på naturen. Det er naturen folk kjem hit for. Og det blir berre ein større og større verdi i framtida. Det er mange dyktige folk som driv bedriftene rundt oss. Og det er viktig for å følge med i tida og bli betre sjølv.

LES OGSÅ: Klimaavtrykk: Grønn transport, utlån og gjenbruk hos Marius på Gjendesheim

 

Merk: Dette innholdet ble publisert for 5 år siden. Fjell endrer seg lite på den tiden, men åpningstider og bussruter kan gjøre det. Bare for å ha nevnt det.

About Knut Øsmundset

Journalist, fotograf og grafisk designer. Nysgjerrig på naturen og gjerne på villspor: rutene ikke alle går, og turene som ikke gikk som de skulle. Det er gode opplevelser i de små ekspedisjonene. Av og til er et telt i hagen nok.
View all posts by Knut Øsmundset →