Mange har ønsket seg lettere tursekk, lest om spennende turer og søkt opp tips til turmat.
Pannebrød på primus, tørket kjøtt og sjokoladekake grillet i appelsin på bål, Rasletinden, Knutshøe og ravinene ved hovedflyplassen. Barnevennlig turer, enkle fotturer, skremmende opplevelser i dype dalkløfter (canyons) og historiske opplevelser.
De fleste kommer inn på Magasinet Villspor gjennom et nettsøk, eller går direkte inn på siden. Noen få kommer fra lenker på sosiale medier eller lenker fra andre kilder.
I gjennomsnitt er hver leser inne på en sak i rett over fire minutter. Det er en forbedring fra 2020.
Dette er de mest leste artiklene på Magasinet Villspor i koronaåret 2021:
1. Det verserer mange historier om denne JU 52-en: Fottur i lettgått terreng – og jakten på det tapte halepartiet.
Dette er historien om Junkers Ju 52/3M på vei fra Fornebu til Trondheim 30. oktober 1942. Flyet kom aldri fram. Nordøst for Ringebu krasjlandet flyet på Øverlihøgda. Kapteinen ble drept, og sju andre skadet. Noen timer seinere døde en av mannskapet på grunn av skadene. Flyet ligger fortsatt på samme sted.
Fotturen inn går i lettgått terreng, saken finner du her. Historien om flyet og mannskapet ligger her. Jakten på flyets haleparti finner du her.
2. 10 tips til en lettere tursekk
En tung sekk kan slite på kroppen, gnage på skuldre og hofter – og øke sjansene for overtråkk eller annen skade. Og rekkevidden reduseres. En lettere sekk gir kan gi mer overskudd, kanskje lengre dagsetapper, eller krefter til en morsom avstikker underveis.
Dette er ingen brukerveiledning til ekstrem vektreduksjon. Vurder ditt behov nøye, og finn ut hva som er din komfortvekt. Husk på komfort og sikkerhet.
Lettere sekk – saken finner du her.
3. Hvert år går mange opp på dette berget, men ikke mange har vært på toppen
Nærturen: Denne toppen er ikke så høy som den utgir seg for å være. Den er høyere. Dette er en populær tur. På toppen ligger det et tårn med en fantastisk utsikt. Her er det en gapahuk og et par benker. Det er et populært turmål.
Mange har vært på «tåkeberget» 663 meter over havet. Men ikke mange har vært på toppen. Fjellet er nemlig ikke 663 meter over havet. Det bare virker slik. 663 er registrert som fjellets høyde i «alle» skriftlige kilder. Det er feil. Fjellet er høyere, og toppen er ikke der folk tror.
Les om toppen som er høyere enn den utgir seg for her.
Over de minste fjell eller inn i den mørkeste krattskogen, langs kjente ruter eller i urørt terreng.
Magasinet Villspor
4. Unngå kø: Luftige Knutshøe, Besseggens ville lillebror
Det myldrer av folk over Besseggen. Over Knutshøe kan du gå helt alene. Og turen er minst like luftig som storebror Besseggen. Turen er ikke merket, men det er enkelte varder som hjelper deg med å finne den beste ruta.
«Vi klyver opp, stein for stein, med små pauser innimellom, og snart er vi oppe – og varden ønsker oss velkommen til Knutshøes høyeste punkt – 1517 meter over havet.»
For noen år siden var Knutshøe lite kjent, nå går mange denne turen. Les om den her.
5. Følg regnbuen: På jakt etter det høyeste punktet på Lomseggje. Lang topptur i steinete terreng.
Det frister ikke alltid å jakte på 2000-meterne. Men må man, så må man. Det er et stykke opp på Storivilen i fjellmassivet Lomseggje (eller Lomseggi): Det høyeste punktet er på 2068 meter over havet. Det er godt med høydemeter, uansett vær og temperatur.
Dette er turen opp – med for lite drikke i stekende sol en vindstille sommerdag. Les om turen her.
6. Smaksrikt og holdbart pannebrød på primus
For de som vil ha ferskt brød på primus kan denne oppskriften anbefales. Dette er et enkelt brød helt uten gjær, det kan lages over primus eller på bål. Du kan ta med tørrvarene i porsjonsposer (for eksempel zip-lock-poser), da veier det lite og tar lite plass. Vann tilsetter du rett før du steker brødet. Les oppskriften her.
7. Snacks på tur: Dette er tørket kjøtt du lager selv i løpet av noen dager
Her trenger du ingen avanserte apparater eller tørking med komfyrdøra åpen. Dette kjøttet tørkes i romtemperatur og er klart til å bli med på tur etter noen dager.
Slik gjør du det – oppskrift her.
8. Dette er vraket av det tyske bombeflyet som styrtet i Maridalsalpene
Rett utenfor Oslo ligger restene av et tysk krigsfly. Her har det ligget siden det gikk i fjellveggen i 1942.
Tre personer døde da flyet traff fjellet, gikk i oppløsning og tok fyr. Store deler av flyet er borte, noe ble aldri funnet, men fortsatt ligger det vrakdeler i Maridalen utenfor Oslo, opp mot toppen av Hansakollen hvor flyet gikk ned i 1942. Les saken her.
9. De minst brukte hyttene: Her kan du være alene på tur
Mange jakter de mest kjente toppene, de nyeste hyttene og de best besøkte rutene. Da møter du gjerne guider og turister, utestemme, innesko, plastposer og designervesker.
Her er oversikten over de minst brukte hyttene. Rutene du velger om du vil ta med stillheten på tur. Les saken her.
10. På tur med barn? Prøv Bjørnhollia
Rondane: Skal du på fjelltur med barn, må planleggingen være god og avstanden fornuftig. Det øvrige er det mulig å håndtere underveis. Vi gikk fra Straumbu til Bjørnhollia. DNT estimerer en og en halv time. Vi brukte fire og en halv.
Les om turen til Bjørnhollia her.
11. Topptur-reformen: Klassikerne som forsvant. Listen over de høyeste toppene i hvert fylke ble plutselig kortere.
Er du ute etter de høyeste toppene i hver kommune eller hvert fylke, så er jobben nå enklere enn den var fram til 31. desember 2019. Fra 1. januar 2020 er antallet fylker gått fra 19 til 11. Hardangerjøkulen og Rondslottet er borte, det samme er Fjellsjøkampen, Jetnamsklumpen og Øksfjordjøkelen. Nå er Galdhøpiggen høyest i tidligere Hedmark og Hallingskarvet høyest i tidligere Akershus. Les om toppturreformen her.
12. Sjokoladegodt i appelsin – grillet på bål
Trenger du noe søtt på tur, kan denne anbefales. Du trenger noen få ingredienser – og en appelsin å steke det i. Fyll halve apelsinskall, pakk dem i folie og legg dem i bålet. Tilberedning er fra 10-15 minutter, mengde fyll i appelsinene og varmen i bålet avgjør. Oppskrift her.
13. Fantastiske Besseggen vinterstid. Guiden: – Dette er ikke stedet for høydeskrekk
Besseggen vinterstid med guide, 7 timer, 21 km og 700 høydemeter: en krevende tur og en fantastisk opplevelse, på fjellski eller randonee. Vinterturen går opp på Bessvatnet, videre opp på Bandet, over Besseggen og tilbake. Dette er en tur på cirka 20 kilometer, full av opplevelser. Turen ble gjennomført med guide fra Gjendeguiden.
14. Ned i Korpreiret – Hedmarkviddas ukjente canyon
Juvet Korpreiret er gravd ut av elva Øksna (Yksna på lokal dialekt), en elv som er forholdsvis rolig i de øvre partier, og villere lenger ned. Ved mye nedbør er juvet direkte farlig, og man bør under ingen omstendigheter vurdere å krysse elva. Korpreiret canyon er 2,5 kilometer langt, les om turen her.
15. Kommentar: Det vi kaster i naturen blir ikke borte. Det kommer tilbake og skader oss
«Vi må slutte å rasere naturen og skade dyrelivet, skal vi fortsette å bruke den. Vi må slutte å ødelegge for oss selv. Vi må slutte å forsøple, og vi må ta med andres søppel hjem. Klarer vi ikke det har vi ikke noe i naturen å gjøre.»
16. Rasletinden 2105: Tilgjengelig topptur fra Valdresflyas høyeste punkt
Mange går til Rasletinden på ski, helst etter at vegen over Valdresflya åpner. Toppen er tilgjengelig, og ved gode snøforhold kan også mindre erfarne skiløpere få fine nedkjøringer. Det andre alternativet er fottur i de snøfrie månedene. Tidsbruk er anslått til 3 timer opp og 2 timer ned som fottur – lenger tid med barn (fjellvante). Les om Rasletinden her.
17. Her døde 20: På tur i hovedflyplassens historiske nabolag
Oslo Lufthavn: De var der lenge før hovedflyplassen inntok området: De frodige ravinene på Gardermoen skjuler åstedet for en voldsom flystyrt 10. mai 1945. 20 døde. Denne turen tar du fra hovedflyplassen, les hvordan her.
18. Dette er Besseggen. Etappe for etappe. Tøffere enn mange tror.
Gjendineggen. Et nasjonalt ikon. «Hvass bortetter som en ljå», udødeliggjort av Ibsen i Bukkerittet. Besøkt av titusener hvert år, løftet frem i tidsskrift og bilder. Levendegjort i sosiale medier. Dette er Besseggen. Turen alle går. Les turbeskrivelse her.
19. Trollenes kamp: Uhyggelig og magisk i bunnen av mektige Jutulhogget
Turen ned i Jutulhogget er både fantastisk og skremmende. Juvet er mektig, vakkert og imponerende.
Dette er naturen på sitt beste. Men det er også voldsomt: Når du står i bunnen og krabber over løse steinblokker, finner tydelige tegn på nyere steinsprang, og over hundre meter høye fjellvegger henger truende over deg fra begge sider frister det egentlig bare å komme ut igjen. Les om Jutulhogget her.
20. Finn din favoritt: Oversikt over 1500 åpne hytter, koier og gapahuker i hele Norge
Skal du vandre i Norge, kan dette oversiktskartet være til god hjelp. Her er det åpne gapahuker, små koier og fjellhytter hvor nøkkelen henger ved døra. Her er det oversikt over nær 1500 åpne koier og hytter i hele Norge.
De magiske øyeblikkene
Videre kommer saken om Besseggløpet, håndholdt biff grillet på bål og Sondre Kvambekks jakt på kommunetopper. Det er mange opplevelser. De viktigste er kanskje de som ikke er omtalt her, de små opplevelsene, de små eventyrene, de magiske øyeblikkene vi skaper. Bare for oss selv.
Målet er ikke lengst, høyest eller mest smertefullt. Det kan andre ta seg av. La det være ro, vann, vidder og telt i hagen. Og alt for mange marshmallows. Det er merkede stier og det er villspor. Små eventyr og store opplevelser. Det går ikke alltid bra. Men det er alltid bra, etterpå. Nyt det, underveis. Velkommen med på tur!
Magasinet Villspor vil løfte frem det enkle og gode, gjerne eventyrlystne friluftslivet.
Magasinet Villspor
Flest visninger: Magasinet Villspor video
Møte med en vennlig hoggorm er Magasinet Villspors video med flest visninger i 2021. Deretter kommer videoen Vintertur til fantastiske Besseggen og Ned i juvet: Jutulhogget på langs.
Kortfilmene formidler stemningen i de små eventyrene, gleden i de enkle opplevelsene.